Δοκιμαστικού χαρακτήρα αναδασώσεις περιορισμένης έκτασης έως το 2010, μαζικές αναδασώσεις μετά το 2010, ούτε σκέψη περί φύτευσης ξενικών ειδών εξαιρουμένης της μαύρης πεύκης, ήπια αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα, απομάκρυνση όλων των κατασκευών που παραβιάζουν τη φυσικότητα του τοπίου, διασφάλιση του γενετικού υλικού των φυτών, απογραφή των κόκκινων ελαφιών και περιορισμούς στην κίνηση αυτοκινήτων και επισκεπτών.
Στις κατευθύνσεις αυτές συμπυκνώνεται η ολοκληρωμένη πρόταση του WWF σχετικά με τις επεμβάσεις που πρέπει να γίνουν για την αναγέννηση του φυσικού περιβάλλοντος στην Πάρνηθα μετά τη φοβερή πυρκαγιά. Στη σχετική μελέτη επισημαίνεται παράλληλα ότι το μέλλον του εθνικού δρυμού εξαρτάται απόλυτα από τη συγκρότηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου διαχείρισης που θα εγγυάται τη συνέχεια των πολύτιμων φυσικών χαρακτηριστικών που χάθηκαν στη φωτιά της 28ης Ιουνίου. Η πρόταση του WWF πιο αναλυτικά:
– Για τον τρόπο και τον χρόνο των αναδασώσεων συνίσταται να μη γίνουν πουθενά μαζικές αναδασώσεις μέχρι το φθινόπωρο του 2010. Φυτεύσεις με πρόδρομα είδη θα μπορούσαν να γίνουν μόνο δοκιμαστικά στη ζώνη της ελάτης την περίοδο 2007-2010. Προτείνεται επίσης στη ζώνη των θερμόβιων κωνοφόρων να μην πραγματοποιηθεί καμία αναδασωτική ενέργεια, να δοθεί ιδιαίτερη μέριμνα στα φυλλοβόλα δένδρα που μπορεί να διατηρούν τη ζωτικότητά τους και να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι για την αποφυγή της βόσκησης σε όλες τις αναδασωτέες εκτάσεις.
– Για τη φύτευση ξενικών φυτών (ψευδακακία, αείλανθος, κ.ά.) προτείνεται να αποκλειστεί κάθε τέτοιο ενδεχόμενο. Εξαίρεση μπορεί να αποτελέσει ίσως η χρήση επιλεγμένου πρόδρομου είδους δένδρου, όπως η μαύρη πεύκη, αποκλειστικά για την αποκατάσταση του ελατοδάσους.
– Για τα αντιδιαβρωτικά έργα κρίνεται ορθή η χρήση κορμοδεμάτων, ξυλοφραγμάτων και κλαδοπλεγμάτων για τη συγκράτηση εδάφους και νερού. Στα έργα θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν ξύλα του καμένου δάσους χωρίς άλλα συνδετικά υλικά (πρόκες, σύρματα κτλ) και σε κάθε περίπτωση να αποφευχθεί η χρήση σκυροδέματος.
– Σχετικά με τη διασφάλιση του γενετικού υλικού φυτών ως πιο δόκιμη λύση θεωρείται η πρόταση του Ινστιτούτου Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων και Τεχνολογίας Δασικών Προϊόντων για τη δημιουργία τράπεζας σπερμάτων και την «εκτός τόπου» διατήρηση των παραγόμενων φυτωρίων.
– Οσον αφορά τη διαχείριση του ευρύτερου τοπίου προτείνεται να απομακρυνθούν άμεσα όλες οι κατασκευές («Ξενία», βίλα Παπαδόπουλου, εγκαταστάσεις ΣΕΓΑΣ κ.ά), να απομακρυνθούν τα εναέρια καλώδια ηλεκτρικού ρεύματος και τηλεπικοινωνιών, να εκπονηθεί μελέτη για τη διαχείριση των πυλώνων της ΔΕΗ που διασχίζουν περιφερειακές ζώνες του δρυμού ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος πυρκαγιών και αισθητική αλλοίωση του τοπίου, κι ακόμη να περιοριστεί ο αριθμός των εγκατεστημένων κεραιών δεδομένου ότι η σύγχρονη τεχνολογία μπορεί να αντικαταστήσει το μεγαλύτερο μέρος αυτών.
– Στον τομέα της αντιπυρικής προστασίας προτείνεται η ανάπτυξη σύγχρονων μεθόδων ανίχνευσης και τηλεσκόπησης των πυρκαγιών, η ανάπτυξη δικτύου εθελοντικής προσφοράς για την πρόληψη, μόνιμη στελέχωση των πυροφυλακίων κατά τις πυρικές περιόδους με παράλληλη ανάπτυξη δικτύου πυροφυλακίων στην ευρύτερη περιοχή και παρακολούθηση των χωματερών που βρίσκονται κοντά στην Πάρνηθα.
– Οσον αφορά στους επισκέπτες κρίνεται ότι θα πρέπει να απαγορευτεί η διέλευση οχημάτων στον άξονα Μετοχίου – Αγίας Τριάδας, από το τελεφερίκ και άνω, αρχικά μετά τη δύση του ηλίου και αργότερα ολοκληρωτικά, καθώς επίσης σε όλους τους δασικούς δρόμους με μπάρες και να επιτρέπεται μόνον κατόπιν ειδικής άδειας για επισκέψεις σχολείων και σε επιστημονικές ομάδες.
Αποκλεισμός επισκεπτών
Οι διάφορες υποδομές που υπήρχαν στην Πάρνηθα ως χώροι αναψυχής θα πρέπει να επανασχεδιαστούν με δεδομένες τις αλλαγές που προκάλεσε η πυρκαγιά στο φυσικό περιβάλλον του βουνού, τονίζει το WWF.
Ετσι, θα πρέπει να υπάρξει προσωρινός αποκλεισμός των επισκεπτών από την περιοχή της Μόλας για ένα τουλάχιστο χρόνο και αναθεώρηση της απαγόρευσης κάθε χρόνο και μέχρι την αποκατάσταση των καμένων περιοχών.
Και ακόμη, να συνταχθεί συγκοινωνιακή μελέτη για τη δημιουργία υποδομής μέσων μαζικής συγκοινωνίας που θα εξυπηρετεί τους επισκέπτες του πάρκου και να εφαρμοστεί η σήμανση που έχει ήδη συνταχθεί με φροντίδα της WWF και με τη συνεργασία του Δασαρχείου και του Φορέα Διαχείρισης της Πάρνηθας.