Σκηνές καλοκαιρινής… τρέλας εκτυλίχθηκαν χθες νωρίς το πρωί στην παραλία του Αγ. Κοσμά, όπου λουόμενοι και υπάλληλοι του Δήμου Ελληνικού ήρθαν στα χέρια με εκπροσώπους της ιδιωτικής εταιρείας που είχε τη διαχείριση της παραλίας προτού αυτή «περάσει» στα χέρια του Δήμου Ελληνικού. Τα πρωτοφανή επεισόδια, κατά τη διάρκεια των οποίων τραυματίστηκαν ελαφρά δύο ηλικιωμένες γυναίκες και δύο υπάλληλοι του δήμου, αποτέλεσαν έναν ακόμα κρίκο στο σίριαλ που εκτυλίσσεται το τελευταίο διάστημα σχετικά με τον φορέα διαχείρισης της παραλίας και την ελεύθερη ή όχι πρόσβαση των λουομένων σε αυτή. Νωπές είναι άλλωστε οι μνήμες από την κινητοποίηση στα μέσα Ιουνίου των κατοίκων του Ελληνικού, οι οποίοι με επικεφαλής τον δήμαρχο κ. Χρ. Κορτζίδη (πραγματοποίησε πολυήμερη απεργία πείνας) ξήλωσαν τα κιγκλιδώματα και έθεσαν την παραλία στη διάθεση των δημοτών. Σύμφωνα με την αστυνομία αλλά και αυτόπτες μάρτυρες του περιστατικού, τα χθεσινά επεισόδια ξεκίνησαν όταν ομάδα περίπου 30 ατόμων, που «πρόσκεινται» στην ιδιωτική εταιρεία που μέχρι πρότινος είχε τη διαχείριση της παραλίας, επιχείρησε να αποκαθηλώσει πανό με σύνθημα «Η παραλία αποκτήθηκε με αγώνα. Την προσέχουμε σαν το σπίτι μας» που είχε αναρτήσει ο δήμος στην είσοδο της παραλίας. Εγιναν άμεσα αντιληπτοί από δύο υπαλλήλους του δήμου Ελληνικού, οι οποίοι με τη βοήθεια λουομένων επιχείρησαν να τους εμποδίσουν με αποτέλεσμα να προκληθεί ένταση και μικροεπεισόδια, τα οποία έληξαν με παρέμβαση της αστυνομίας. Εντύπωση προκαλούν οι μαρτυρίες αυτοπτών ότι τα 30 άτομα που εμφανίστηκαν στην παραλία κρατούσαν ρόπαλα, καθώς και το ότι με τη χρήση βίας επιχείρησαν να τοποθετήσουν στην είσοδο της παραλίας ταμειακή μηχανή προκειμένου να κόβουν εισιτήριο σε όσους επιχειρούσαν να εισέλθουν σε αυτην.
«Χτύπησαν δύο συνεργάτες μας και τραυμάτισαν δύο ηλικιωμένες γυναίκες χτυπώντας τες στον τοίχο» είπε στην «Κ» η υπάλληλος του δήμου Ελληνικού κ. Ζωή Μιχελή. «Ηταν περίπου 30 άτομα. Πέρασαν ανάμεσα στους λουόμενους και προσπάθησαν να αποκαθηλώσουν το πανό. Οταν τους πλησίασα για να τους εμποδίσω, μου είπαν «η παραλία είναι δική μας, ό,τι θέλουμε κάνουμε»» προσθεσε η αντιδήμαρχος Ελληνικού, κ. Ροδή Γεωργακάκη. Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Ελληνικού και βασικός πρωταγωνιστής στη μάχη για την «απελευθέρωση» της παραλίας, Χρήστος Κορτζίδης, μιλώντας στην «Κ», τόνισε ότι «μαζί με τους κατοίκους και τους πολίτες θα υπερασπιστούμε την παραλία ώστε να παραμείνει ελεύθερη» και κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει θέση στο ζήτημα, υποστηρίζοντας ότι δεν πρόκειται απλώς για απλή αντιπαράθεση μεταξύ του δήμου και της μιας ιδιωτικής εταιρείας. Ο νομικός εκπρόσωπος της εταιρείας, πάντως, Γιώργος Παπαζαφειρόπουλος, αμέσως μόλις έγινε γνωστό το συμβάν, πραγματοποίησε δηλώσεις υποστηρίζοντας ότι τα άτομα που εμφανίστηκαν στην παραλία ενεργούσαν νομίμως και πως κρατούσαν σκαπτικά εργαλεία προκειμένου να απομακρύνουν τις πινακίδες που είχε αυθαίρετα τοποθετήσει ο δήμος. Εξάλλου, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100,3 η υπουργός Τουρισμού Φάνη Πετραλιά τόνισε ότι «οι κάτοικοι πρέπει να έχουν ελεύθερη πρόσβαση στη θάλασσα, άλλωστε γι’ αυτό το υπουργείο ξεκίνησε τώρα μελέτη ενοποίησης όλου του θαλάσσιου μετώπου με ποδηλατόδρομο και πεζόδρομο», απέφυγε όμως να τοποθετηθεί επί της ουσίας, λέγοντας ότι «η παραχώρηση της παραλίας είναι ένα θέμα που δεν γνωρίζω»…
Παρέμβαση από τον ΔΣΑ
«Η συνταγματική προστασία των ακτών περιλαμβάνει τη διασφάλιση του δικαιώματος της ελεύθερης πρόσβασης σε αυτές καθώς επίσης και την κοινοχρησία αυτών. Κατά συνέπεια θα πρέπει να αποκλείονται χρήσεις που εμποδίζουν την ελεύθερη επίσκεψη, παραμονή, διέλευση και κολύμβηση». Αυτό επισημαίνει ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών σε χθεσινή ανακοίνωση, με την οποία καταδικάζει τα επεισόδια εις βάρος λουομένων και εκπροσώπων του Δήμου Ελληνικού, στην παραλία του Αγ. Κοσμά. Επιπλέον, επαναλαμβάνει την πρόταση για ίδρυση ενιαίου φορέα διαχείρισης του εθνικού πλούτου με σκοπό τη διατήρησή του ως αγαθού κοινής χρήσης.