Στις παραλίες των νησιών μεταφέρθηκαν οι έρευνες της Αστυνομίας για τον εντοπισμό και τη σύλληψη χρηστών ναρκωτικών ουσιών. Εκτός από τους κοσμικούς προορισμούς, όπως η Μύκονος, η Πάρος, η Σαντορίνη, στο επίκεντρο βρίσκονται τελευταία και τα νησιά της άγονης γραμμής.
Αυτό απέδειξε με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο η κινηματογραφική από θαλάσσης απόβαση 12μελούς ομάδας κρούσης της ΕΛ.ΑΣ. στην παραλία του Ρούκουνα στην Ανάφη και η σύλληψη επτά νεαρών, που βρέθηκαν να κατέχουν συνολικά 25 γραμμάρια ινδικής κάνναβης.
Την ίδια ώρα, πάντως, ασύλληπτοι καθώς φαίνεται παραμένουν εγκέφαλοι των κυκλωμάτων που διακινούν απαγορευμένες ουσίες στα κοσμικά θέρετρα του Αιγαίου. Ετσι, παρά το γεγονός ότι από τις αρχές Ιουλίου μέχρι σήμερα, σε Μύκονο, Πάρο, Σαντορίνη και Ιο έχουν συλληφθεί περισσότερα από 75 άτομα για παραβάσεις του νόμου περί ναρκωτικών, η συνολικά κατασχεθείσα ποσότητα κοκαΐνης δεν ξεπερνάει τα 150 γραμμάρια και ινδικής κάνναβης τα 850 γραμμάρια.
«Η επιχείρηση στην Ανάφη δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Εντοπίσαμε μόνο μικροποσότητες ναρκωτικών» παραδέχτηκε στην «Κ» αξιωματικός της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κυκλάδων. Από τη μεριά του, έτερος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. ο οποίος μάλιστα είχε την ευθύνη υλοποίησης της αστυνομικής επιχείρησης στην Ανάφη διευκρίνισε: «Θελήσαμε να στείλουμε το μήνυμα ότι η Ανάφη, όπως και τα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων, δεν είναι ξέφραγα αμπέλια» προσθέτοντας ότι έως ότου αποφασιστεί η ενεργοποίηση στις Κυκλάδες της Β΄ Ομάδας Πρόληψης Καταστολής Εγκληματικότητας (αποτελείται από 10 περίπου αστυνομικούς που είχαν λάβει ειδική εκπαίδευση στις αρχές του καλοκαιριού) υπήρχε περιορισμένη δυνατότητα αστυνομικής επέμβασης στα περισσότερο απομονωμένα νησιά, όπως είναι η Ανάφη.
Ο κοινοτάρχης πάντως του νησιού κ. Ιάκωβος Ρούσσος επιχείρησε να λάβει αποστάσεις από το θέμα που προέκυψε. Μπορεί μεν να δήλωσε στην «Κ» ότι «είχαν μαζευτεί διάφοροι Εξαρχιώτες που θεωρούσαν ότι η παραλία τους ανήκει», διευκρίνισε όμως ότι «σαν κοινότητα δεν έχουμε πρόβλημα με το κάμπινγκ αρκεί να μη δημιουργούνται προβλήματα στη ζωή του νησιού και τους υπόλοιπους παραθεριστές».
Σαφώς διαφορετική είναι πάντως η εικόνα στην κοσμική Μύκονο, την Πάρο, τη Σαντορίνη και την Ιο. Στο «νησί των ανέμων» για παράδειγμα, από τις αρχές Ιουλίου μέχρι σήμερα έχουν συλληφθεί για κατοχή και χρήση απαγορευμένων ουσιών περισσότερα από 55 άτομα, κυρίως Ιταλοί και Ελληνες. Από τα στοιχεία της αστυνομίας, «δημοφιλέστερα» ναρκωτικά αναδεικνύονται η κοκαΐνη και το χασίς, ενώ έχουν κατασχεθεί σημαντικές ποσότητες της ουσίας, που αποτελεί το βασικό συστατικό των χαπιών έκσταση.
«Τα ναρκωτικά έρχονται στη Μύκονο είτε από Ελληνες που έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν δίκτυα διανομής είτε από Ιταλούς που φτάνουν στο νησί με πτήσεις τσάρτερ, καθώς στην περίπτωση αυτή τα μέτρα ασφαλείας είναι πιο ελαστικά» εξηγεί στην «Κ» κορυφαίος αξιωματικός της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κυκλάδων.
Σε 10 ανέρχονται οι συλλήψεις για υποθέσεις ναρκωτικών το αντίστοιχο διάστημα στην Ιο, σε 8 στην Πάρο και σε 4 στη Σαντορίνη.