Οδηγός ταξί ήθελε αλλαγή γυαλιών…

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επείγοντα Ιατρεία Οφθαλμολογίας, νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης, γενική εφημερία, ώρα 4 το πρωί: Οδηγός ταξί προσέρχεται στα επείγοντα για να εξεταστεί, απαιτώντας να μετρηθεί η οπτική του οξύτητα, επειδή ήθελε να αλλάξει γυαλιά μυωπίας!

Το περιστατικό είναι αληθινό και φυσικά δεν είναι μεμονωμένο. Σύμφωνα με έρευνα ομάδας της Α΄ Πανεπιστημιακής Ωτορινολαρυγγολογικής Κλινικής ΑΠΘ του ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης, μόλις το 2,2% των περιστατικών ήταν πραγματικά επείγοντα (και ως επείγοντα χαρακτηρίζονται τα περιστατικά που χρειάστηκε να νοσηλευθούν στην κλινική).

Για «έλεγχο»

Ενδεικτικά, ενώ κατά το 1996, από τους 16.000 ασθενείς εισήχθησαν για περαιτέρω νοσηλεία οι 240, το 2004 (τελευταία στοιχεία) από τους 14.555 εξετασθέντες εισήχθησαν οι 413. Ο διπλασιασμός οφείλεται στο γεγονός ότι οι εισαγωγές πλέον γίνονται με λιγότερο αυστηρά κριτήρια.

Ειδικότερα, η ομάδα μελέτησε τα δεδομένα περίπου 30.000 ασθενών που εξετάστηκαν και αντιμετωπίστηκαν κατά το 1996 και το 2004. Η πλειονότητά τους ήταν ηλικίας 20 – 40 ετών και προσήλθαν κυρίως για παθήσεις των ώτων και του στοματοφάρυγγα. Μεγάλος αριθμός ασθενών πήγαν στα επείγοντα χωρίς να υποφέρουν από κάποιο νόσημα, απλώς για έναν «έλεγχο». Από το σύνολο των εξετασθέντων, το 12,8% είχαν οξεία μέση ωτίτιδα, το 10,7% φαρυγγίτιδα, το 9,2% οξεία αμυγδαλίτιδα, το 9% εξωτερική ωτίτιδα και το 7,4% χρειαζόταν καθαρισμό αυτιών από βύσμα κυψελίδας.

Το 42% του συνόλου των ασθενών είχαν προσέλθει για πιθανή οξεία νόσο, που μπορεί να χρειαζόταν άμεση αντιμετώπιση, ωστόσο μόλις το 2,13% κρίθηκε πραγματικά επείγον με την έννοια της εισαγωγής για νοσηλεία.

Κοινός παρονομαστής όλων των εργασιών που έχουν πραγματοποιηθεί σε νοσοκομεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι ότι, στα ευρωπαϊκά συστήματα υγείας, το μεγαλύτερο ποσοστό των ασθενών εισέρχεται με γνωμάτευση γενικού γιατρού, που έχει κάνει εκτίμηση προηγουμένως και ζητεί πιο εξειδικευμένη εξέταση (50 – 70%).

«Αντίθετα, στο νοσοκομείο μας και κατ’ επέκταση στα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας η επίσκεψη στο τμήμα επειγόντων περιστατικών δεν προϋποθέτει κάποια γνωμάτευση ή παραπομπή και εναπόκειται στην κρίση του ασθενούς», επισημαίνει στην «Κ» ο ειδικευόμενος ωτορινολαρυγγολόγος-χειρουργός Νίκος Αγγουριδάκης, ο οποίος συμμετείχε στην έρευνα του ΑΧΕΠΑ σε συνεργασία με τους Κ. Μάρκου, Η. Καρασμάνη, Α. Νικολάου, Β. Βιτάλ.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT