Εκτινάχθηκε ο αριθμός των αναφορών στον Συνήγορο του Παιδιού

Εκτινάχθηκε ο αριθμός των αναφορών στον Συνήγορο του Παιδιού

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την πρόσφατη εξασέλιδη επιστολή προς τον υφυπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Γιώργο Κωνσταντόπουλο, ο Συνήγορος του Παιδιού προτείνει επανεξέταση και συνολικότερη αναδιάρθρωση του προσχεδίου για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το παιδί, το οποίο είχε παρουσιαστεί τον Μάιο. «Εκτιμώ ότι οι συντάκτες του κειμένου δεν έχουν λάβει υπόψη τη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του παιδιού, παράμετρο ιδιαίτερα σημαντική», λέει στην «Κ» ο επικεφαλής του Συνηγόρου του Παιδιού, κ. Γιώργος Μόσχος. «Δηλώνουμε την αντίθεσή μας στο να κατατεθεί το Σχέδιο ως έχει στη Βουλή. Χρήζει σαφέστερης περιγραφής και οριοθέτησης. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να δούμε δεσμεύσεις πόρων, να υπάρξει σχεδιασμός του ποιος κάνει τον συντονισμό».

Το παράδειγμα των ψυχοπαιδαγωγικών υπηρεσιών στα δημόσια σχολεία της χώρας είναι χαρακτηριστικό. «Προτείνονται ψυχοπαιδαγωγικές υπηρεσίες, ωστόσο δεν έχει υπάρξει κάποια συμφωνία με ψυχολόγους. Αρκεί να αναφερθεί ότι στα τέσσερα χρόνια που λειτουργεί ο Συνήγορος του Παιδιού, έχουμε διαπιστώσει ότι ανάγκη στήριξης από ειδικούς έχουν τόσο οι εκπαιδευτικοί, όσον αφορά σε κατευθυντήριες γραμμές, όσο και τα παιδιά και οι οικογένειές τους. Στα τόσα σχολεία που επισκεπτόμαστε, δεν υπάρχει ούτε ένα που να μην έχει πει ότι χρειάζεται τη στήριξη των ψυχολόγων. Είναι επιτακτική ανάγκη. Υπάρχουν παιδιά που χρήζουν ειδικής φροντίδας και στις περιπτώσεις των οποίων αδυνατεί ο εκπαιδευτικός να αντεπεξέλθει», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Μόσχος.

Μητρώο υγείας

Το Εθνικό Σχέδιο για την προστασία των δικαιωμάτων του Παιδιού προτείνει μεταξύ άλλων τη δημιουργία Εθνικού Μητρώου για την παιδική υγεία, συνεργασία με εξειδικευμένες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις για τη διακίνηση (trafficking) παιδιών και ανάπτυξη προγραμμάτων streetwork, ασφαλείς παιδικές χαρές αλλά και ψυχοπαιδαγωγικές υπηρεσίες στα δημόσια σχολεία, έλεγχο της ποιότητας και του επιπέδου των παρεχόμενων υπηρεσιών σε μονάδες φιλοξενίας παιδιών, νοσηλεία εφήβων μέχρι 18 ετών σε παιδιατρικά νοσοκομεία (σήμερα το όριο είναι τα 14 έτη) κ.ά. Ωστόσο, όπως τονίζει ο Συνήγορος του Παιδιού, απαραίτητο είναι ένα επιχειρησιακό σχέδιο για τον γενικό συντονισμό των δράσεων και την περαιτέρω εξειδίκευση και την εφαρμογή τους σε αποκεντρωμένο επίπεδο σε όλη τη χώρα, όπως ο τρόπος με τον οποίο θα αναλυθούν και αποτυπωθούν οι προβλεπόμενες ενέργειες, πώς θα κατανεμηθούν οι αρμοδιότητες ανάμεσα σε υπουργεία, δημόσιους φορείς και ινστιτούτα, Τοπική Αυτοδιοίκηση Α΄ και Β΄ βαθμού, ερευνητικά κέντρα, ΜΚΟ, ο συντονισμός ενεργειών ανά περιφέρεια η συμμετοχή φορέων στον σχεδιασμό, η επιλογή δράσεων, η υλοποίηση, παρακολούθηση και αξιολόγησή τους από ανεξάρτητο φορέα, η συλλογή στοιχείων, ο επαναπροσδιορισμός των δράσεων ανάλογα με τις αναδυόμενες ανάγκες, κ.λπ.

Ανεξάρτητα από κόμματα

«Δε θέλουμε αντιπαράθεση με κανέναν. Πρέπει να είμαστε ουσιαστικοί με το προσδοκώμενο. Το ζήτημα είναι ανοιχτό εδώ και χρόνια. Δεν είχαμε αντιπρόταση πολιτική στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης. Πρέπει να θέτουμε τα ζητήματα στην πολιτική, όχι κομματική τους διάσταση. Ρόλος μας είναι να βλέπουμε τα θέματα των δικαιωμάτων του παιδιού ανεξάρτητα από κόμμα. Θεωρώ ότι θα έπρεπε να υπάρχει μεγαλύτερη προτεραιότητα στα θέματα των παιδιών. Θεσμικά οφείλουμε να δυναμώσουμε τη φωνή των παιδιών. Κάποιοι πρέπει να δίνουμε τη διάσταση των ελλείψεων», τονίζει ο κ. Μόσχος.

Ο Συνήγορος του Παιδιού έχει εκπονήσει κείμενο παρατηρήσεων που βασίζεται στην έκθεση του ΟΗΕ και εν ευθέτω χρόνω προσανατολίζεται στη δημόσια τοποθέτηση της Ελλάδας για εκπόνηση της ετήσιας έκθεσης για την εφαρμογή των δικαιωμάτων του παιδιού, η οποία έχει καθυστερήσει.

Ποιο είναι το έργο του

Με το πέρασμα του χρόνου, ο κόσμος αρχίζει να μαθαίνει τι είναι και ποιο είναι το έργο του Συνηγόρου του Παιδιού. Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του 2006, κατά 24,6% αυξήθηκε το 2006 σε σύγκριση με το 2005 ο αριθμός των αναφορών που δέχθηκε ο Συνήγορος του Παιδιού, με αντικείμενο παραβιάσεις δικαιωμάτων ανηλίκων. Χειρίστηκε παρά μία 300 νέες υποθέσεις, από τις οποίες 78% στρεφόταν κατά δημοσίων φορέων και λειτουργών και 22% σε παραβιάσεις δικαιωμάτων του παιδιού από ιδιώτες, φυσικά ή νομικά πρόσωπα.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT