Οι Ελληνες του ολυμπιακού Πεκίνου

10' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι πέντε ώρες μπροστά από μας και αρκετές χιλιάδες χιλιόμετρα ανατολικά. Κάποιοι βρίσκονται εκεί τα τελευταία 2,5 χρόνια, έχοντας ενεργό ανάμειξη στην προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου, που θα ξεκινήσουν στις 8 Αυγούστου του 2008. Αλλοι εγκαταστάθηκαν εκεί προκειμένου να αξιοποιήσουν το δημιουργικό δούναι και λαβείν μιας πρωτοφανούς ανάπτυξης σε όλα τα επιχειρηματικά επίπεδα και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους ακολουθώντας την ασιατική φιλοσοφία, αλλά παράλληλα κρατώντας το ελληνικό χρώμα. Καθημερινά βλέπουν τη ραγδαία αλλαγή που συντελείται στην πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου, η οποία σε λιγότερο από έναν χρόνο θα ανάψει τη φλόγα των Ολυμπιακών Αγώνων με μότο «One world, one dream». Εχουν την εμπειρία των Ολυμπιακών της Αθήνας, αφού αρκετοί είχαν εργαστεί γι’ αυτούς τρία χρόνια πριν. Σε άλλους λείπει η θάλασσα και το ηλιοβασίλεμα, σε άλλους ο καιρός της Ελλάδας, δεν υπάρχει όμως ούτε ένας από όσους μίλησαν με την «Κ» που να μη δήλωσε κατενθουσιασμένος από αυτή τη μοναδική εμπειρία. Βρίσκουν κοινά σημεία με τους Κινέζους, μιλούν για τον θαυμασμό που οι τελευταίοι τρέφουν στο πρόσωπο των Ελλήνων, εκπροσώπων ενός πολιτισμού που επίσης χάνεται στους αιώνες. Είναι οι Ελληνες του Πεκίνου.

Γιάννης Εξαρχος

Γενικός διευθυντής Beijing Olympic Βroadcasting

«Είναι δύσκολο να «αποδράσει» κανείς από τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Μια φορά αν ασχοληθείς μαζί τους, μετά «κακομαθαίνεις». Πρόκειται, άλλωστε, για τη μεγαλύτερη τηλεοπτική παραγωγή στον κόσμο». Ο Γιάννης Εξαρχος, 41 ετών, γενικός διευθυντής του Beijing Οlympic Broadcasting (ΒΟΒ), βρίσκεται εδώ και δυόμισι χρόνια στο Πεκίνο, στο πόστο της προετοιμασίας του τηλεοπτικού ολυμπιακού σήματος. Στο πλευρό του Μανόλο Ρομέρο, διευθύνοντος συμβούλου του ΒΟΒ τώρα, και του Athens Olympic Broadcasting το 2004, ο κ. Εξαρχος διαπιστώνει ότι αυτή τη φορά, μπορεί τα μεγέθη της δουλειάς να είναι κατά πολύ μεγαλύτερα, όμως αυτός δεν είναι λόγος για να δημιουργείται άγχος… Ή, τουλάχιστον, πρόκειται για διαφορετικό άγχος. «Η χώρα διαθέτει τεράστιο ανθρώπινο δυναμικό, οπότε όλα γίνονται πιο γρήγορα. Πρέπει, ωστόσο, να επενδύσει και σε ανθρώπους που να μπορούν να αυτοσχεδιάσουν και να πάρουν πρωτοβουλία. Και αυτό επειδή οι Κινέζοι ενθαρρύνουν περισσότερο τη συλλογικότητα».

Αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό τους, όμως έπειτα από δυόμισι χρόνια στην πόλη όπου χτυπάει η καρδιά της ολυμπιακής προετοιμασίας, ο κ. Εξαρχος έχει τη δυνατότητα να ανακαλύψει και άλλες πτυχές των ανθρώπων τους οποίους συναναστρέφεται έως και 12 ώρες την ημέρα. «Σε μας οι Κινέζοι είναι άγνωστοι. Τρέφουν απίθανη αγάπη για την οικογένεια και τη φιλία, τους αρέσει… να πίνουν, τους αρέσουν τα τυχερά παιχνίδια. Είναι ένας θερμός λαός. Ο κόσμος, πάντως, δεν φαντάζεται, ότι σήμερα ο μέσος Κινέζος είναι καλλιεργημένος». Πάντως, εκείνος μελέτησε και διάβασε αρκετά για τη χώρα πριν αποφασίσει να έρθει. Στη δύσκολη αυτή γλώσσα, που δεν μοιάζει, αλλά ε ί ν α ι κινέζικα, μιλάει λίγο και έχει κατορθώσει να μάθει 400 από τις 80.000 χαρακτήρες της!

Μαρία Γκολφινοπούλου

Αναπληρώτρια διευθύντρια Επικοινωνίας Beijing Olympic Βroadcasting

Πάνω από δυόμισι χρόνια «μετράει» ήδη στο Πεκίνο η Μαρία Γκολφινοπούλου και, δεδομένης της θέσης της ως αναπληρώτριας διευθύντριας επικοινωνίας της BOB, της εταιρείας που είναι υπεύθυνη για τη μετάδοση των Ολυμπιακών Αγώνων, η επιστροφή της στην Ελλάδα δεν αναμένεται πριν από το τέλος του 2008. «Πόσο πια κινέζικο μπορεί να φάει ένας άνθρωπος (μη Κινέζος);», τη ρωτάμε χαριτολογώντας. «Σας πληροφορώ, πολύ!», λέει η ίδια στην «Κ» από το γραφείο της στο Πεκίνο. «Λατρεύω το φαγητό αυτής της χώρας. Ούτως ή άλλως μου αρέσει να δοκιμάζω διαφορετικές γεύσεις, διαφορετικά πράγματα».

Εχοντας μαζί της την 6χρονη κόρη της, η Ελλάδα τής λείπει λιγότερο από ό,τι αναμενόταν. «Η αλήθεια είναι πως δεν μου λείπουν πολλά. Περνάω καλά εδώ και ακόμα καλύτερα η κόρη μου. Μου λείπουν μόνο οι φίλοι μου και το ελληνικό κλίμα. Με έχει κουράσει ο καιρός εδώ, όπως και το νέφος». Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας, μα κυρίως την περίοδο των Αγώνων, η κ. Γκολφινοπούλου θα είναι ο κύριος ρυθμιστής των σχέσεων των τηλεοπτικών καναλιών με την BOB αλλά και την οργανωτική επιτροπή. Η εμπειρία της από την Αθήνα αποτελεί το πολυτιμότερο εφόδιο για τη δύσκολη αυτή αποστολή. «Εδώ όλοι θεωρούν ότι τα πήγαμε εξαιρετικά στους Αγώνες της Αθήνας. Τρέφουν άλλωστε μεγάλο θαυμασμό για την Ελλάδα». Η ίδια θεωρεί ότι έχουμε πολλά κοινά οι δύο λαοί. «Μπορεί οι Κινέζοι να είναι λίγο πιο συγκρατημένοι στις εκδηλώσεις τους, αλλά μην τους παρεξηγείτε! Είναι το ίδιο γλεντζέδες και… τζογαδόροι με εμάς. Τρώνε επίσης πολύ, όπως οι Ελληνες, και καπνίζουν το ίδιο».

Στράτος Σαφιολέας

Σύμβουλος τελετών έναρξης και λήξης Ολυμπιακών Αγώνων

Με (τουλάχιστον) δύο ιδιότητες θα βρίσκεται στην Κίνα την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων ο κ. Στράτος Σαφιολέας: και ως συνεργάτης της οργανωτικής επιτροπής των Αγώνων του Λονδίνου το 2012, αλλά και ως μέλος της εταιρείας Film Masters που θα έχει συμβουλευτικό ρόλο στις τελετές έναρξης και λήξης. Είναι από τους ελάχιστους Ελληνες που έχουν στο βιογραφικό τους τη συμμετοχή σε τόσες ολυμπιακές διοργανώσεις Ηταν η θέση του ως διευθυντή διεθνούς Τύπου στους Αγώνες της Αθήνας που άνοιξε τον… ασκό του Αιόλου. «Με… την καλή έννοια. Αμέσως μετά προσελήφθην από την επιτροπή διεκδίκησης του Λονδίνου -μια συγκλονιστική εμπειρία, δεν έχει ξαναϋπάρξει τέτοια σύγκρουση πόλεων-, έπειτα απασχολήθηκα στη διοργάνωση της χειμερινής Ολυμπιάδας στο Τορίνο και έπειτα δούλεψα με την επιτροπή διεκδίκησης των χειμερινών αγώνων της Κορέας. Εως το Πεκίνο, ενδεχομένως να εργάζομαι και για κάποια άλλη πόλη, ποιος ξέρει;», λέει στην «Κ».

Στο πλαίσιο της δουλειάς του επισκέφθηκε το Πεκίνο τον περασμένο Μάιο. «Είχα να πάω επτά χρόνια. Ηταν αγνώριστο. Ακόμα και τα ποδήλατα που το 2000 σχημάτιζαν θάλασσα στους δρόμους, τώρα έχουν εξαφανιστεί. Η Κίνα σού δίνει την αίσθηση μιας up and coming χώρας, τα κτίρια που κτίζονται, η επιχειρηματική δράση… Πιστεύω ότι ήταν η καταλληλότερη στιγμή για τη χώρα να διοργανώσει Ολυμπιακούς. Μόνο μέσω της τελετής έναρξης, θα έχουν την ευκαιρία να μιλήσουν στον πλανήτη». Εκεί «μπαίνει» και ο ίδιος. «Εγώ θα βοηθήσω στην καλύτερη παρουσίαση των τελετών στους δημοσιογράφους από την πλευρά της Film Masters». Επικεφαλής της συγκεκριμένης εταιρείας είναι ο φημισμένος Ρικ Μπερτς, ο γκουρού των τελετών, όπως ονομάζεται, ο οποίος θα συνεργαστεί με τον Ζαν Γιμού στην παραγωγή της εκδήλωσης. «Η δουλειά αναμένεται να αυξηθεί ραγδαία τους επόμενους μήνες. Αλλά μολονότι δεν θεωρώ αμελητέο το οικονομικό, η ανταμοιβή είναι η ικανοποίηση που παίρνεις ότι είσαι χρήσιμο μέλος μιας ομάδας. Οπως όταν κάποιος σου δώσει πάσα κι εσύ βγάλεις την μπαλιά».

Αλεξάνδρα Οικονομίδου

Διευθύντρια Olympic Marketing Ogilvy Sports

Πρώτη φορά βρίσκεται τόσο μακριά από την Ελλάδα και για τόσο μεγάλο διάστημα η 32χρονη κ. Αλεξάνδρα Οικονομίδου. Στο Πεκίνο έχει μετακομίσει από τον Μάιο του 2005, όπου προσφέρει υπηρεσίες συμβούλου στους Ολυμπιακούς του 2008, ενώ είχε εργαστεί στην Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών της Αθήνας. Αν κάτι τη δυσκόλεψε, δεν ήταν η γλώσσα -τα κινεζικά τα έμαθε κάνοντας εντατικά μαθήματα, από τον δεύτερο χρόνο κιόλας τα μιλάει-, αλλά το γεγονός ότι είναι γυναίκα. «Επρεπε να αποδείξω την αξία μου ώστε να πεισθούν», λέει στην «Κ». Πάντως, παρά το γεγονός ότι η χώρα είναι μάλλον ανδροκρατούμενη, οι γυναίκες είναι οι εργατικές. Για την ίδια, ακόμη και αν οι υποχρεώσεις τής επιβάλουν να μένει στο γραφείο 11 και 12 ώρες και να το επισκέπτεται και τα Σαββατοκύριακα, «δεν με κουράζει καθόλου, γιατί δουλεύω σε έναν χώρο διακοσμημένο με βάση τις αρχές του φουνγκ σουέι (σ.σ. όπως λέγεται σωστά το φενγκ σούι), κάτι που επηρεάζει τα μάλα την απόδοση». Και τι της λείπει στο Πεκίνο; «Το να μη βλέπω θάλασσα».

Στέφανος Κουρέλλας

Επικεφαλής Οικονομικών και Διοικητικών υπηρεσιών ΒΟΒ

Δεκαπέντε Κινέζες, ένας Κινέζος και δύο Ελληνες -οι τελευταίοι από τους Αγώνες της Αθήνας- απαρτίζουν το βοηθητικό επιτελείο του κ. Στέφανου Κουρέλλα. Δουλειά του είναι να διαπραγματευθεί τον προϋπολογισμό σχετικά με τα περίπου 500 συμβόλαια ενοικίασης ή αγοράς εξοπλισμού για τις ανάγκες της τηλεοπτικής κάλυψης. Την επομένη της τηλεφωνικής επικοινωνίας με την «Κ» θα ταξίδευε για την Οσάκα της Ιαπωνίας, προκειμένου να κλείσει συμβόλαια με εταιρεία που θα παρέχει ειδικές κάμερες.

Ζώντας στο Πεκίνο από τον Μάιο του 2005, ξαφνιάζει όταν λέει ότι ένιωσε την Κίνα σαν το σπίτι του! «Για τη χώρα είχα μια μικρή ιδέα από κάποια ταξίδια. Σε πάρα πολλά σημεία της, μού θυμίζει την Ελλάδα του ’60. Οι εικόνες της, ο κόσμος στα καφενεία, το ότι κοιμούνται το μεσημέρι. Γενικά, εκτός Πεκίνου, είναι ευδιάκριτη η ηρεμία». Γιατί στην πρωτεύουσα υψώνεται το άλλο, το αυριανό πρόσωπο της χώρας. Συνοικίες ολόκληρες κατεδαφίζονται και τη θέση τους παίρνουν γέφυρες και δρόμοι. Ευτυχώς, το Τεχνολογικό Πάρκο Τσιν Χουα όπου βρίσκονται τα γραφεία του BOB δεν βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, που υποφέρει και αυτή από κυκλοφοριακό. «Ειδικά γύρω στις 18.00, η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη».

Ρeter Αlatsas

Διευθυντής Westin Hotel Shanghai

Ο Peter Alatsas δεν εμπλέκεται με τη διοργάνωση των Αγώνων του Πεκίνου. Τυπικά. Διότι, με την ιδιότητά του ως διευθυντού ενός από τα καλύτερα ξενοδοχεία της Σαγκάης και βέβαια εξαιτίας της ελληνικής καταγωγής του, από τη μία θα βρίσκεται «επί της υποδοχής» των ξένων επισκεπτών και από την άλλη θεωρείται ότι «κουβαλάει» την εμπειρία των αγώνων της Αθήνας. «Και ας μην ήμουν τότε στην Ελλάδα!», λέει στην «Κ» ο 57χρονος ξενοδόχος. «Και όμως, συνεχώς μου γίνονται ερωτήσεις για το πώς βλέπω την προετοιμασία ή εάν θα υπάρξει άνοδος του τουρισμού. Η αλήθεια είναι βέβαια ότι η προετοιμασία γίνεται πιο οργανωμένα από ό,τι στην Ελλάδα. Από την άλλη, για την κυβέρνηση εδώ δεν είναι τίποτα να «ρίξει» καμιά εκατοστή εργάτες παραπάνω, εάν παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα».

Ο κ. Αλατσάς έφυγε από την πατρίδα στα τρία του χρόνια για την Αυστραλία. Τα τελευταία 21 χρόνια ζει στην Ασία προσφέροντας τις υπηρεσίες του σε διάφορα μεγάλα ξενοδοχεία και από το 2002 βρίσκεται στην Κίνα. «Εχει μια ενέργεια αυτή η χώρα που σε μαγνητίζει. Το αισθάνεσαι ότι εδώ υπάρχουν προοπτικές, μπορείς να αναπτύξεις your full potential, που λέμε. Αυτό λειτουργεί σαν «ναρκωτικό»», καταλήγει.

Αγγελος Καλογεράς

Γενικός διευθυντής της Ναυτιλιακής Εταιρείας Τσάκος στην Κίνα

Εδώ και τρία χρόνια, όσο πάνω κάτω ο Αγγελος Καλογεράς βρίσκεται στην Κίνα, κάθε φορά που συστήνεται, δοκιμάζει την ίδια έκπληξη. ««Α, Αθήνα 2004!». Αυτό είναι το πρώτο πράγμα που μου λένε. Οι Ολυμπιακοί της Αθήνας έχουν χαραχθεί πολύ βαθιά στη μνήμη των Κινέζων». Ο κ. Καλογεράς βρίσκεται στη χώρα για διαφορετικό λόγο. Εχει αναλάβει τα ηνία της ναυτιλιακής εταιρείας του Παναγιώτη Τσάκου στη Σαγκάη, ενώ πριν από λίγο καιρό άνοιξε και ένα ελληνικό εστιατόριο, το «Αιγαίον». Οπως και τα υπόλοιπα μέλη της ελληνικής κοινότητας της Κίνας, τα τελευταία χρόνια έχει και τον ρόλο του άτυπου «συμβούλου» για την προετοιμασία της διοργάνωσης. ««Θα τα καταφέρουμε άραγε κι εμείς;» με ρωτούν συχνά. «Δεν έχω καμία αμφιβολία γι’ αυτό», απαντώ. Οι άνθρωποι εδώ είναι πολύ έξυπνοι, μαθαίνουν πολύ γρήγορα και δεν εγκαταλείπουν ποτέ την προσπάθεια, αντίθετα με… μερικούς-μερικούς!». Προς επίρρωση του τελευταίου σχολίου, το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν έχει κατορθώσει να εκμεταλλευθεί την ιδιαίτερη σχέση των δύο λαών. «Αυτοί οι άνθρωποι μας αγαπούν ενδόμυχα, χωρίς κανέναν ωφελιμιστικό λόγο. Κι εμείς δεν ανταποκρινόμαστε».

Καλοί… ακροατές στα θέματα ασφάλειας

Γιαννης Σουλιωτης

Αρκετές ιδιαιτερότητες παρουσιάζει η πολυδιαφημισμένη συνεργασία της Οργανωτικής Επιτροπής των Αγώνων του Πεκίνου (BOKOG) με το Κέντρο Μελετών Ασφαλείας (ΚΕΜΕΑ) για την μεταφορά της oλυμπιακής εμπειρίας στον ευαίσθητο τομέα της aσφάλειας.

Η φράση του προέδρου του ΚΕΜΕΑ ε.τ. πρέσβη κ. Λεωνίδα Ευαγγελίδη στην «Κ» ότι «η ασφάλεια είναι ένα κοστούμι που ράβεται στα μέτρα κάθε χώρας» αποτυπώνει, έστω και με αρκετή δόση… διπλωματίας, του λόγου το αληθές. Το ίδιο εξάλλου είχε εμμέσως ομολογήσει και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Βύρωνας Πολύδωρας, ο οποίος στη διάρκεια της επίσκεψής του στο Πεκίνο και μετά τη συνάντησή του με τον αντιπρόεδρο της BOKOG δήλωνε: «η συνεργασία είναι πολύ μεγάλη λέξη, γιατί απλά οι άνθρωποι είναι καθ’ όλα έτοιμοι και στα θέματα ασφαλείας».

Στα ταμεία του ελληνικού Δημοσίου δύσκολα θα μπουν τελικά τα… πολλά εκατομμύρια ευρώ από την πώληση τεχνογνωσίας, όπως πολλοί ανέμεναν, καθώς χάρη στον έγκαιρο προγραμματισμό τους οι Κινέζοι είχαν την πολυτέλεια να προετοιμάσουν μόνοι τους τα ζητήματα ολυμπιακής ασφάλειας. Παραμένουν όμως καλοί… ακροατές θέσεων και προτάσεων που διατυπώνουν οι Ελληνες ειδικοί του ΚΕΜΕΑ, όπως επιβάλλει μνημόνιο συνεργασίας που υπεγράφη τον Νοέμβριο του 2005 από τον τότε υπουργό Δημόσιας Τάξης κ. Γιώργο Βουλγαράκη με τον ομόλογό του Zhou ΥongΚang.

«Είναι καλοί ακροατές και άριστοι επαγγελματίες, δίχως ίχνος ωχαδελφισμού. Καταλαβαίνεις πάντοτε ότι είναι καλά διαβασμένοι και προετοιμασμένοι, κάνοντας ερωτήσεις στην καρδιά του ζητήματος» σημειώνει στην «Κ» ο κ. Ευαγγελίδης. «Σε αντίθεση με εμάς είναι αφάνταστα υπομονετικοί. Δεν πρόκειται να απαντήσουν ή να πάρουν θέση σε ένα ζήτημα αμέσως. Είναι πάγια τακτική και σε κάθε διαδικασία λήψης απόφασης εμπλέκονται πολλά άτομα. Μάλιστα, ενώ οι περισσότεροι μιλούν αγγλικά, επιμένουν να μιλούν στη γλώσσα τους. Περιμένοντας τους μεταφραστές έχουν περισσότερη ώρα να σκεφτούν». Πλην της Ελλάδας, στα σεμινάρια ασφαλείας που διοργανώνονται στο Πεκίνο συμμετέχουν εμπειρογνώμονες από 30 και πλέον χώρες. «Τους είπαμε ότι εκτός των Αυστραλών, είχαμε ειδικούς και από διάφορες άλλες χώρες με γνώση πάνω σε ζητήματα ασφαλείας. Το ίδιο έκαναν και αυτοί διευρύνοντας το δικό μας μοντέλο» σημειώνει ο κ. Ευαγγελίδης.

Μέχρι στιγμής, οι Ελληνες εμπειρογνώμονες έχουν πραγματοποιήσει πέντε επισκέψεις στην κινεζική πρωτεύουσα, ενώ στη διάρκεια του Σεπτεμβρίου θα ταξιδέψουν εκ νέου στο Πεκίνο προκειμένου να παρακολουθήσουν τα test events.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT