Βαρύ φόρο αίματος πλήρωσε και η Σικελία, μετά το θάνατο τριών παραθεριστών σε πανδοχείο της Μεσίνα, που κάηκε ολοσχερώς, καθώς εκτεταμένες δασικές πυρκαγιές καταστρέφουν μεγάλες δασικές εκτάσεις, ενώ ισχυροί άνεμοι και υψηλές θερμοκρασίες ενισχύουν τα μέτωπα της φωτιάς. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις, που πάλευαν να αντιμετωπίσουν τις φλόγες στο προάστιο Πάτι της Μεσίνα, είδαν ξαφνικά τον άνεμο να αλλάζει κατεύθυνση. Δύο άνθρωποι -σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις- έχασαν τη ζωή τους στο πανδοχείο «Καταφύγιο του Γερακιού», αν και αργότερα η πυροσβεστική έκανε λόγο για τρίτο θύμα.
Ενδεικτική της σύγχυσης που επικρατεί μεταξύ των κρατικών υπηρεσιών της γειτονικής χώρας είναι ότι στις αρχικές του δηλώσεις, ο υπουργός Αμυνας της Ιταλίας, Αρτούρο Παρίζι, είχε αρνηθεί την ύπαρξη τρίτου νεκρού στην πυρκαγιά του πανδοχείου, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις του επικεφαλής των υπηρεσιών πολιτικής προστασίας της Σικελίας. Ο κ. Παρίζι διέταξε την αποστολή στρατιωτικών τμημάτων, που θα επικουρούν τις πυροσβεστικές δυνάμεις σε όλη τη Νότια Ιταλία και συγκεκριμένα στη Σικελία, την Καλαβρία και την περιοχή του Τσιλέντο, νότια της Νάπολη.
Παρέμβαση στρατού
Σωτήρια παρέμβαση πραγματοποίησε χθες ο ιταλικός στρατός στην πληγείσα περιοχή, μετά το θάνατο των παραθεριστών, αλλά και ύστερα από τη σύλληψη δύο βοσκών, η οποία ενίσχυσε τις εικασίες για οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού. Οι αρχές διέκοψαν την κυκλοφορία στον αυτοκινητόδρομο Παλέρμο – Μεσίνα, δίνοντας την ευκαιρία στις στρατιωτικές δυνάμεις να κινηθούν απρόσκοπτα προς τα μέτωπα της πυρκαγιάς, ενώ εκπρόσωπος της πυροσβεστικής δήλωσε ότι οι υπηρεσίες πυρόσβεσης αντιμετώπισαν 43 διαφορετικές νέες εστίες πυρκαγιών τις τελευταίες δώδεκα ώρες. Τις δύο τελευταίες ημέρες πάνω από 350 σπίτια έχουν παραδοθεί στις φλόγες στη Σικελία.
Οι χειρότερες πυρκαγιές εκδηλώθηκαν στην ορεινή περιοχή γύρω από την πόλη της Μεσίνα, όπου κάηκαν πάνω από 25.000 στρέμματα δάσους. Ευθύνες στη μαφία επέρριψε ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας, Γκουίντο Μπερτολάτσο, ο οποίος εξέφρασε επίσης τη λύπη του για τις ελάχιστες συλλήψεις εμπρηστών. Την ίδια άποψη εξέφρασε και ο συγγραφέας και κάτοικος της περιοχής, Βιτσέντσο Κονσόλο, που είπε μιλώντας στην εφημερίδα La Repubblica: «Πιστεύω ότι έχουμε να κάνουμε με χαμηλόβαθμα «στελέχη» της μαφίας και εγκληματικά πρόσωπα, που λειτουργούν σε συνεργασία με διεφθαρμένους κτηματομεσίτες ή έχουν εξασφαλίσει προσοδοφόρα συμβόλαια αναδάσωσης. Μετά τις πυρκαγιές, τί μπορούμε να κάνουμε; ΟΙ μόνες επιλογές είναι η αναδάσωση ή η επέκταση της ανάπτυξης. Και οι δύο παραπάνω επιλογές δημιουργούν κέρδη για τη μαφία».
Τα σχέδια των εμπρηστών ευνόησε ο ισχυρός σιρόκος που φυσά από τη Βόρεια Αφρική, αλλά και η ανομβρία που έχει πλήξει τη Νότια Ιταλία τα τέσσερα τελευταία χρόνια.
Η αστυνομία της κωμόπολης του Πάτι, κοντά στη Μεσίνα, συνέλαβαν δύο βοσκούς, τους οποίους αυτόπτες μάρτυρες είχαν δει να κινούνται ύποπτα κοντά στις εστίες της πυρκαγιάς. Ο εισαγγελέας Ρομπέρτο Σαγιέβα δήλωσε ότι η έρευνα έδειξε πως οι δύο βοσκοί, που είναι αδέλφια, έβαλαν τις φωτιές για να εξασφαλίσουν εκτάσεις βοσκής, ενώ στο αυτοκίνητό τους βρέθηκαν σύνεργα εμπρησμού. Την ώρα που οι δύο ύποπτοι οδηγούνταν στον εισαγγελέα, ένας από αυτούς στράφηκε προς τους συγκεντρωμένους δημοσιογράφους και φώναξε: «Κάψτε τα όλα!»
Στα προάστια της Λισσαβώνας
Την ίδια στιγμή, έργο εμπρηστών φαίνεται πως είναι η μεγάλη φωτιά που κατακαίει τα προάστια της Λισσαβώνας. Πάνω από 400 πυροσβέστες, με τη βοήθεια πυροσβεστικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων, πάλευαν χθες με τις φλόγες στη Σίντρα, προάστιο της πορτογαλικής πρωτεύουσας και τοποθεσία του μεγάλου εθνικού δρυμού Σίντρα Κασκαΐς. Η πυρκαγιά, που ξέσπασε την Παρασκευή, ευνοήθηκε από τους πολύ ισχυρούς και μεταβαλλόμενους ανέμους, με ταχύτητες που υπερβαίνουν τα 50 χιλιόμετρα την ώρα, αλλά και τις υψηλές θερμοκρασίες. Ενισχύσεις πυροσβεστών έσπευσαν στην περιοχή από τη Λισσαβώνα, αλλά και τις πόλεις Σανταρέμ και Σετουμπάλ.
Το προσωπικό του ενδιαφέρον προσπάθησε να δείξει ο Ουκρανός πρόεδρος Βίκτορ Γιούσενκο, όταν βρέθηκε να πετά με το προεδρικό αεροσκάφος πάνω από την περιοχή Χερσόν, όπου είχαν εκδηλωθεί μεγάλες δασικές πυρκαγιές. Ο κ. Γιούσενκο διέταξε τον πιλότο του αεροσκάφους του να προσγειωθεί σε αεροδρόμιο της περιοχής, ώστε να συντονίσει ο ίδιος την προσπάθεια πυρόσβεσης. Ο Ουκρανός πρόεδρος πήρε μάλιστα και φτυάρι και ενίσχυσε αντιπυρικά αναχώματα, ενώ λίγο αργότερα βοήθησε πυροσβέστες να απεγκλωβίσουν πυροσβεστικό όχημα από τις λάσπες. Από τον τόπο της πυρκαγιάς, ο κ. Γιούσενκο δεν παρέλειψε να κατηγορήσει για ανικανότητα τον υπουργό Εκτάκτων Αναγκών, Νέστορ Σουφρίτς, μέλος της κυβέρνησης του μεγάλου αντιπάλου του Γιούσενκο, πρωθυπουργού Βίκτορ Γιανουκόβιτς.