«Εχεις ανάγκη να δώσεις, διότι μπορεί κάποτε να έχεις ανάγκη να πάρεις» λέει η νομαρχιακή σύμβουλος Ηλείας κ. Β. Φοσκαρίνι, η οποία όπως και εκατοντάδες άλλοι συμπολίτες μας δεν έχει κοιμηθεί από την περασμένη Παρασκευή. Συγκινημένη η ελληνική κοινή γνώμη για το δράμα της Πελοποννήσου και της Εύβοιας, προσφέρει. Πολίτες καταθέτουν τον οβολό τους σε είδος ή χρήματα (ειδικός λογαριασμός στην Τράπεζα της Ελλάδος). Εταιρείες προσφέρουν αφειδώς προϊόντα (νερό, χυμούς, γάλα για τα παιδιά, γιαούρτια). Φορείς και οργανισμοί παρέχουν το ανθρώπινο δυναμικό και τις υπηρεσίες τους. Ενας αόρατος κοινωνικός ιστός δημιουργείται για να καλύψει ανάγκες, να ενισχύσει, να ανακουφίσει. Μπορούν, όμως, όλα αυτά να γιατρέψουν την απόγνωση των παθόντων; «Ενα έντονο αίσθημα εγκατάλειψης από την Πολιτεία και οργή διακατέχει τον κόσμο» δηλώνει εθελόντρια. «Εμείς καλύπτουμε με τσιρότο την πληγή. Την καθυστερούμε. Ομως δεν τη θεραπεύουμε. Αλλά δεν χάνουμε ποτέ το κουράγιο μας»…
Η κ. Φοσκαρίνι εξηγεί στην «Κ» πως στην Ηλεία έχουν ήδη δημιουργηθεί εθελοντικές επιτροπές για το ζωικό και φυτικό κεφάλαιο, τον έλεγχο των κτισμάτων, τα καταλύματα, την κοινωνική πρόνοια και τα επιδόματα, τα τρόφιμα, τη διανομή νερού, τα φάρμακα. Κι έχουν συντρέξει εθελοντές απ’ όλη την Ελλάδα, όπως η κινητή μονάδα ψυχικής υγείας Ζακύνθου, συμβουλευτικοί σταθμοί από την Κρήτη, η πολιτική προστασία νομαρχίας Μαγνησίας, η ελληνική ομάδα Διάσωσης Ηλείας και Αχαΐας, το σωματείο εθελοντών πυροσβεστών, ακόμη και η Ελληνική Ομοσπονδία Ιππασίας (που στέλνει ζωοτροφές για να διασωθεί ό,τι έχει επιζήσει από το ζωικό βασίλειο).
Η κ. Ε. Παναγούλια, διευθύντρια του Κέντρου Συνοδευτικών Υποστηρικτικών Υπηρεσιών της Νομαρχίας Ηλείας, έχει συγκροτήσει λίστα εθελοντών ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών απ’ όλη την Ελλάδα. Κλιμάκια κοινωνικών λειτουργών επισκέπτονται καθημερινά τα δημοτικά διαμερίσματα που έχουν πληγεί. Καταγράφουν ανάγκες, προσφέρουν στήριξη σε συγγενείς θυμάτων, σε μικρά παιδιά που βίωσαν τραγικές εικόνες. Ενα παιδί που σώθηκε από την καταστροφή ζωγράφισε στην ψυχολόγο ένα τεράστιο μαύρο σταυρό και από κάτω έβαλε το όνομά του.
Ανάγκη να εξοπλίσει τα λυόμενα (που έστειλε από χθες το ΥΠΕΧΩΔΕ) με κλινοσκεπάσματα, προσόψια, σεντόνια, μαξιλάρια, καλοριφέρ και άλλα είδη έχει ο Δήμος Φαλαισίας, όπου ανήκει το κατακαμένο Λεοντάρι. Οπως σημειώνει ο δήμαρχος κ. Ι. Φουσέκης, «ο δήμος καλύπτει όλες τις ανάγκες. Να ‘ναι καλά κι ο κόσμος που πρόσφερε πολλές χορηγίες. Δόξα τω Θεώ. Ο κ. Σουφλιάς μας εξέπληξε με την αμεσότητα της αντίδρασής του». Με προσφορές από ιδιώτες και εταιρείες κάλυψε τις άμεσες ανάγκες ύδρευσης δύο χωριών και ο Δήμος Ηραίας, που νοίκιασε γεννήτρια από την Αθήνα μέχρι να αποκατασταθεί το δίκτυο.
Η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) συνέτρεξε στα Στύρα της Εύβοιας με τεχνικούς συμβούλους για τις υποδομές που έχουν καταστραφεί και πυροσβεστικό εξοπλισμό. Εταιρείες (BP, ECO) προσέφεραν γεννήτριες αλλά και το αναγκαίο πετρέλαιο για τη λειτουργία τους. Οπως σημειώνει η δήμαρχος κ. Σ. Μούτσου, «έκανα μεγάλη προσπάθεια για να αναδειχθεί το πρόβλημα. Ο κόσμος έχει ευαισθητοποιηθεί κι αυτό μας έδωσε την αίσθηση ότι δεν είμαστε μόνοι».
Αμεση η αντίδραση των τοπικών μητροπολιτών στην αντιμετώπιση του προβλήματος της σίτισης. Εταιρείες (3Ε, ΙΟΛΗ κ.ά.) στέλνουν συνέχεια εμφιαλωμένο νερό. Ο ΕΕΣ καταγράφει προβλήματα και παράσχει ψυχολογική υποστήριξη. Το επίδομα συγκατοίκησης προβάλλει ως ο πρέπων τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος των αστέγων, σημειώνει ο αντινομάρχης Ηλείας κ. Π. Μυλωνάς και τα λυόμενα, διότι ο κόσμος είναι συνδεδεμένος με τη γη του.
Λογαριασμό στην Εμπορική Τράπεζα άνοιξε το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο για τις προσφορές των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας (αρ. 035 86183641-GR-910120-0350-0000-0008-6183-641). Να προσφέρουν τουλάχιστον το ποσό των 1.000 ευρώ ζήτησε από κάθε υποψήφιο της Ν.Δ. ο κ. Γ. Σούρλας. Το ποσό των 200.000 ευρώ προσέφερε ο πρόεδρος της Πέμπτης Περιφέρειας του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού και βουλευτής του ρωσικού Κοινοβουλίου κ. Ιβάν Σαββίδης. Το ποσό των 100.000 ευρώ προσέφερε η αμερικανική κυβέρνηση.