Τα όμορφα δάση που πληγώσαμε

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οχι μόνο τα όμορφα χωριά αλλά και τα όμορφα δάση, όπως φαίνεται, καίγονται. Και βέβαια το αποτέλεσμα δεν είναι καθόλου όμορφο. Οι πυρκαγιές στην Πελοπόννησο μετέτρεψαν σε στάχτη μοναδικά για την ομορφιά και την οικολογική τους αξία δάση, αφήνοντας τα εδάφη γυμνά και όλους μας φτωχότερους. «Ελάτε να δείτε τι όμορφα που είναι… συγγνώμη «ήταν»», λέει κάποιος που είχε την τύχη να μεγαλώσει κοντά στο δάσος της περιοχής Καϊάφα και να δει την καταστροφή του.

Δάσος Στροφιλιάς

Στις φωτιές που ξέσπασαν από την Παρασκευή στην ευρύτερη περιοχή της Ζαχάρως, κάηκαν ολοσχερώς το πανέμορφο δάσος της Στροφιλιάς και όλο το δάσος που περιέβαλλε τη λίμνη. Η περιοχή λόγω του ιδιαίτερου φυσικού πλούτου είχε ενταχθεί στη συνθήκη Ramsar ως υδροβιότοπος διεθνούς σημασίας καθώς και στον Ευρωπαϊκό Κατάλογο Natura 2000. Τα δέντρα έφταναν δίπλα στην αμμουδιά, ένα μέρος μοναδικό στο κόσμο, λένε οι τυχεροί που πρόλαβαν να το επισκεφτούν.

Τώρα, και μετά την επέλαση της φωτιάς, είναι αρκετοί εκείνοι που βλέπουν στα αποκαΐδια να καρποφορούν επενδυτικά σχέδια τα οποία συνδέουν και με την κατασκευή της Ιονίας Οδού. Είναι πολλοί όσοι μιλούν για σχέδιο εμπρησμών ώστε να δοθούν χαμηλότερες αποζημιώσεις για απαλλοτριώσεις, και να ανοίξουν οι πόρτες στην τουριστική αξιοποίηση και το real estate. Την περίεργη αυτή υπόθεση είχε αναδείξει το 2004 ο τότε πρόεδρος του Συνασπισμού, κ. Ν. Κωνσταντόπουλος, ο οποίος είχε καταγγείλει ευθέως τον τότε υφυπουργό Οικονομίας, κ. Δ. Γεωργακόπουλο, ότι πίεζε την Κτηματική Υπηρεσία Ηλείας να αποχαρακτηρίσει τη λίμνη. Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντόπουλο, νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης προωθούσε «φωτογραφικές» διατάξεις για τον αποχαρακτηρισμό της περιοχής με στόχο την κατασκευή ξενοδοχείων και γηπέδων γκολφ.

Φαράγγι της Νέδας

Ενα από τα ωραιότερα φαράγγια της Πελοποννήσου που φιλοξενεί σημαντικούς και πολύ υγιείς δασικούς οικότοπους με πλατάνια και δρυς. «Ενα παρθένο τοπίο μακριά από κάθε ανθρώπινη παρέμβαση, το φαράγγι της Νέδας, κοντά στη Φιγάλεια της Ηλείας, είναι γεμάτο πλατάνια, αγριοβελανιδιές, συκιές και πουρνάρια», περιέγραφαν οι ταξιδιωτικοί οδηγοί.

Στην Αρχαία Ολυμπία

Το δάσος έκανε τον αρχαιολογικό χώρο μοναδικό, όμως δεν υπάρχει πια. Γλίτωσε όμως δίπλα το δάσος, στο οροπέδιο της Φολόης. Περίπου 40.000 στρέμματα ένα μοναδικό οικοσύστημα αποτελούμενο από σπάνια δέντρα δρυός σε μίξη με πεύκα. Πάνω από το 1/3 της περιοχής είναι ενταγμένο στις περιοχές Natura 2000 και δεν έχει καεί ποτέ. Ο δασάρχης Πύργου κ. Παναγιώτης Κορισιάνος, είναι περήφανος για αυτό το επίτευγμα που όπως λέει στην «Κ» κατάφεραν μαζί με τους αγρότες της περιοχής, την περασμένη Δευτέρα.

Ορος Ταΰγετος

Ενα από τα οικολογικά «διαμάντια» της Ελλάδας παραδόθηκε για άλλη μια φορά στις φλόγες με αποτέλεσμα να καταστραφεί και πάλι ό,τι είχε αναδασωθεί. Το ψηλό δάσος από κεφαλληνιακή ελάτη και μαύρα πεύκα έχει καταγραφεί από το διεθνές WWF ως μια από τις 32 σημαντικότερες δασικές περιοχές της χώρας που χρήζει άμεσα ειδικού και αυστηρού καθεστώτος προστασίας. Φιλοξενεί 21 τοπικά ενδημικά είδη φυτών.

Ορος Πάρνωνα

Αλλος ένας βοτανικός παράδεισος, που χαρακτηρίζεται από σπάνιους δασικούς οικοτόπους με έλατα και μαύρη πεύκη, φιλοξενεί έναν από τους τελευταίους πληθυσμούς του απειλούμενου τσακαλιού. Εχει καεί ένα σημαντικό τμήμα στους πρόποδες του βουνού από την πλευρά της Λακωνίας.

Ωστόσο έχει διασωθεί της καταστροφής το Δάσος της Βασιλικής που βρίσκεται μεταξύ της Σπάρτης και του Γυθείου, το βουνό του Κατάκολου όπου υπάρχει δάσος με πεύκα και κυπαρίσσια και το όρος Μαίναλο που ωστόσο περιτριγυρίζεται από τις φωτιές.

Ολα τα παραπάνω βέβαια ίσχυαν έως αργά χθες το βράδυ. Γιατί όπως έχει αποδειχτεί πολλά μπορεί να αλλάξουν μέσα σε λίγες ώρες.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT