«Δεν θα εγκαταλείψουμε τον τόπο μας, θα παλέψουμε»

«Δεν θα εγκαταλείψουμε τον τόπο μας, θα παλέψουμε»

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σ’ ένα απέραντο μαύρο φόντο και πάνω στην καμένη γη καλούνται τώρα να χτίσουν τη ζωή τους από το μηδέν οι κάτοικοι της Πελοποννήσου, που γνώρισαν με τον χειρότερο τρόπο τον πύρινο εφιάλτη. «Θα το παλέψουμε» είναι η πεισμωμένη απάντηση των περισσότερων. «Αργά ή γρήγορα οι περισσότεροι θα εγκαταλείψουν τον τόπο τους. Τι άλλο απομένει να κάνουν εδώ», αναρωτιούνται άλλοι. «Η καταστροφή ήταν ολική. Δύο χωριά εξαφανίστηκαν, ενώ χάθηκαν πολλές ζωές. Κτηνοτροφία δεν υπάρχει. Ακόμα και τα λίγα ζώα που επιβίωσαν ούτε τρώνε ούτε πίνουν. Πρέπει να περιμένουμε 5 χρόνια για να μαζέψουμε ξανά ελιές», λέει στην «Κ» ο αντιδήμαρχος Ζαχάρως κ. Σπ. Μπιλιώνης. «Ωστόσο, οι άνθρωποι εδώ θέλουν να παραμείνουν. Πεισμώνουν».

Με μόνο το ανατολικό τμήμα του δήμου ακόμα ζωντανό και πράσινο, ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας προσπαθεί να δώσει μια ανάσα ζωής στα πυρόπληκτα χωριά. Συνολικά κάηκαν περίπου 30 σπίτια και όλες οι καλλιέργειες. «Είμαστε εδώ 24 ώρες το 24ωρο. Εχουμε τρελαθεί», λέει στην «Κ» ο αντιδήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας κ. Κ. Σοφιανός. Στην Ανδρίτσαινα, οι τοπικοί φορείς δηλώνουν αποφασισμένοι με επιμονή και υπομονή να ξανακερδίσουν το χαμένο έδαφος. «Θα χρειαστεί πολύς καιρός αλλά θα το παλέψουμε», λέει στην «Κ» ο δημοτικός σύμβουλος κ. Κ. Τσίτουρας. Συνολικά στον δήμο κάηκαν 15 σπίτια και καταστράφηκαν όλες οι αγροτικές καλλιέργειες, στάβλοι, αποθήκες και φυσικά ελαιόδεντρα». Στον Δήμο Ωλένης κάηκαν 16 χωριά και περισσότερα από 100 σπίτια. Οι άστεγοι φιλοξενούνται σε φίλους και συγγενείς. «Το πρώτο μέλημα μετά την καταστροφή είναι να ταφούν τα ζώα και φυσικά να εξασφαλιστούν ζωοτροφές για τα λίγα που επέζησαν», εξηγεί ο δήμαρχος Ωλένης κ. Γ. Παναγόπουλος.

Και στη Λακωνία, ενώ οι φλόγες καίνε ακόμα, μετρούν τις πληγές τους. Ο μισός Δήμος Θεραπνών κάηκε. Δέκα σπίτια, καλλιέργειες, κτηνοτροφικές μονάδες καταστράφηκαν. Ωστόσο, οι κάτοικοι δηλώνουν αποφασισμένοι να παραμείνουν στον τόπο τους. «Κανένας δεν πρόκειται να φύγει, δεν θα το επιτρέψουμε. Θα αγωνιστούμε και -με τη βοήθεια της Πολιτείας- θα στηρίξουμε τους παραγωγούς μας και θα ξαναφτιάξουμε τον τόπο» δηλώνει στην «Κ» ο δήμαρχος κ. Γ. Ράλλης και προσθέτει «κουβαλάμε ζωοτροφές γιατί σε δέκα μέρες γεννάνε τα ζώα. Αυτή είναι και η μόνη βοήθεια που ζητάμε άμεσα». Στο ίδιο μήκος κύματος και ο δήμαρχος Γερόνθρων κ. Φ. Πηλιούρας: «Είναι απλό, δεν έχουμε πού αλλού να πάμε, θα μείνουμε εδώ και θα παλέψουμε. Χρειαζόμαστε στήριξη για να επουλώσουμε τις πληγές και να σταθούμε στα πόδια μας». Ο Δήμος Γερόνθρων δέχτηκε επίσης ισχυρό πλήγμα από τη φωτιά, κυρίως σε Γεράκι και Καλλιθέα.

Τεράστιοι ελαιώνες κάηκαν και στην Αρκαδία. Στη Μεγαλόπολη η φωτιά πέρασε μέσα από 16 χωριά με τη μεγαλύτερη ζημιά στους Χράνους, Χιράδες και Σούλι. Οι επιπτώσεις θα είναι καταστροφικές γιατί έχουμε ανάγκη το πράσινο εξαιτίας του εργοστασίου της ΔΕΗ που βρίσκεται στην περιοχή» περιγράφει ο δήμαρχος κ. Παν. Μπούρας. Το μεγαλύτερο χτύπημα σε όλο τον νομό δέχτηκε η Φαλαισία όπου από τα 28 χωριά κάηκαν τα 24. «Εχουμε όραμα για την επόμενη ημέρα» μας λέει ο δήμαρχος κ. Γ. Φουσέκης, «θα προσπαθήσουμε να ξαναχτίσουμε αυτά που κάηκαν ακόμα καλύτερα από πριν».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT