«Εγινε κάρβουνο ένα χωριό–στολίδι»

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενώ το μέτωπο της πυρκαγιάς έκαιγε τις πλαγιές του ευβοϊκού Ολύμπου, μακριά πλέον από τα χωριά Μίστρο και Σέττα, οι κάτοικοι της περιοχής πέρασαν τη χθεσινή ημέρα κυνηγώντας τις συνεχείς αναζωπυρώσεις. «Η φωτιά θα σιγοκαίει για ημέρες. Δεν σβήνουν κορμοί 100 ετών μέσα σε ένα βράδυ, ούτε με αεροπλάνα, ούτε με ανθρώπινα χέρια», λέει χαρακτηριστικά ένας γέροντας στο χωριό Κρεμαστό.

Η επόμενη ημέρα βρήκε την περιοχή να προσπαθεί να οργανωθεί: μηχανικοί του ΥΠΕΧΩΔΕ, αλλά και κλιμάκια του ΕΛΓΑ επισκέφθηκαν ορισμένα από τα πυρόπληκτα χωριά για να καταγράψουν τις καταστροφές. Οι ταχυδρόμοι διένειμαν πρόωρα τις συντάξεις του ΟΓΑ. Φορτηγά των δήμων μετέφεραν εμφιαλωμένα νερά, ενώ η ηλεκτροδότηση και η υδροδότηση των πυρόπληκτων χωριών άρχισε σταδιακά να αποκαθίσταται.

Οι μεγαλύτερες καταστροφές στην πυρόπληκτη περιοχή εντοπίζονται στο χωριό Κρεμαστό. Σύμφωνα με τους κατοίκους, κάηκαν 22 κατοικημένα σπίτια, ορισμένα ακατοίκητα κτίρια, στάβλοι, αυτοκίνητα και αγροτικά μηχανήματα. «Σήμερα (σ.σ. χθες) θα είχαμε το πανηγύρι του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου. Αλλες χρονιές δεν θα μπορούσες να περάσεις από τον κόσμο. Σήμερα στην εκκλησία ήμασταν μόλις είκοσι άτομα», λέει ο κ. Κωνσταντίνος Ποδαράς, κάτοικος του χωριού. «Η καταστροφή είναι ανυπολόγιστη. Περιουσίες χάθηκαν, οι ελαιώνες μας με αιωνόβια δέντρα καταστράφηκαν. Αυτά δεν ξαναγίνονται», λέει ο κ. Γιώργος Μούντριχας. «Το χωριό μας που ήταν το στολίδι της περιοχής έγινε κάρβουνο».

Στα χωριά Σέττα και Κάτω Σέττα, η φωτιά έφθασε προχθές μέχρι τα πρώτα σπίτια. «Δεν έχουμε ακόμα ρεύμα και τηλέφωνο, ό,τι κάνουμε με τις γεννήτριες», λένε οι κ. Βασ. Κοκκάλας και Δημ. Δαφνής. «Ευτυχώς το χωριό έχει νερό από πηγές, αλλιώς θα είχαμε καεί. Οι πυροσβέστες και οι νέοι μας έδιναν μάχη όλο το βράδυ». Στα χωριά Μανίκια, Μακρυχώρι, Θαρούνια, Παναγιά και Παρθένι ελάχιστα σπίτια υπέστησαν ζημιές, ωστόσο, καταστράφηκε μεγάλο μέρος του ζωικού κεφαλαίου, στο οποίο βασιζόταν η οικονομία της περιοχής. «Υπάρχει κόσμος που θα αντιμετωπίσει πρόβλημα επιβίωσης, ιδίως οι κτηνοτρόφοι που έπαθαν σημαντική ζημιά. Το χειρότερο είναι ότι δεν έχει περάσει ούτε ένας άνθρωπος από το κράτος να μας πει τι θα γίνει», λέει ο κ. Βασ. Χαϊνάς, από το χωριό Παρθένι. «Είμαστε ευχαριστημένοι που γλιτώσαμε τα σπίτια μας. Πάνε όμως όλα: ελιές, περιβόλια, κατσίκια», λένε οι κ. Δημ. Παρασκευάς και Γιώργος Ζαχαριάς στο Μακρυχώρι. «Είμαστε όλοι συνταξιούχοι των 280 ευρώ, με αυτά συμπληρώναμε και ζούσαμε. Τώρα να δούμε πώς θα περάσουμε τον χειμώνα».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT