Σειρά διαδικαστκών προβλημάτων αναμένεται να διαπιστωθούν από τις τράπεζες στην καταβολή του επιδόματος, ενώ το θέμα των «πυροπαθών – μαϊμού», που εμφανίστηκαν να εισπράττουν το βοήθημα των 3.000 ευρώ χωρίς να το δικαιούνται, ενεργοποιεί διαδικασίες διασταύρωσης των στοιχείων. Το θέμα απασχόλησε χθες και το υπουργείο Οικονομίας και σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κ. Γ. Αλογοσκούφης δόθηκε προφορική οδηγία σε όλες τις διοικήσεις των τραπεζών να αποστείλουν προς τις τράπεζες εγκύκλιο βάσει της οποίας θα απαιτείται η προσκόμιση πρόσθετων στοιχείων.
Σύμφωνα με τις διευκρινίσεις του υπουργού Οικονομίας, εάν οι υπάλληλοι των τραπεζών έχουν αμφιβολίες για την ειλικρίνεια των στοιχείων που δηλώνονται, μπορούν να απαιτούν πρόσθετα αποδεικτικά στοιχεία για τον τόπο κατοικίας των αιτούντων, όπως λογαριασμούς επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ ή εκκθαριστικό εισοδήματος. Δόθηκε επίσης η δικαιοδοσία στους υπαλλήλους των τραπεζών να κρατούν έως και τρεις ημέρες τις υπογεγραμμένες αιτήσεις, προκειμένου να διασταυρωθούν τα στοιχεία και στην περίπτωση που επιβεβαιωθεί ότι αυτά είναι ειλικρινή, να καταβάλλεται έπειτα από τριήμερο το βοήθημα. Η διασταύρωση θα μπορεί να γίνεται μέσω στοιχείων του ΟΤΕ, του ΚΕΠΥΟ ή των ΟΤΑ και στην περίπτωση που η δήλωση είναι ψευδής θα ισχύουν οι συνέπειες του νόμου με βάση και την αυτόφωρη διαδικασία.
Από την πλευρά της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών ενεργοποιείται σύστημα διασταύρωσης των στοιχείων, με βάση το δίκτυο της ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ, που θα λειτουργεί εσωτερικά μεταξύ των τραπεζών, ώστε να αποφευχθεί το φαινόμενο είσπραξης από έναν δικαιούχο πέραν του ενός βοηθήματος.
Πέραν πάντως του φαινομένου εξαπάτησης, σταδιακά διαπιστώνεται και σειρά διαδικαστικών θεμάτων που χρήζουν διευκρίνισης, προκειμένου να γίνουν πράξη τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και τα οποία εμπλέκουν και τις τράπεζες. Τα προβλήματα αυτά συζητήθηκαν σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στην Ελληνική Ενωση Τραπεζών με τη συμμετοχή διευθυντών από όλες τις τράπεζες. Πρόκειται κυρίως για τεχνικά θέματα, τα οποία θα καταγραφούν τις προσεχείς ημέρες προκειμένου να υπάρξει ενιαία επίλυση και να γίνει δυνατή η ενεργοποίηση των κυβερνητικών αποφάσεων. Το κυριότερο από τα μέτρα είναι το πάγωμα των δανείων από 6 μήνες έως και 2 χρόνια και η διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθηθεί, δηλαδή εάν θα γίνει αυτοδίκαια ή θα απαιτηθεί αίτηση του δανειολήπτη. Σχετικό είναι και το θέμα της διάρκειας του δανείου, δηλαδή το κατά πόσο μετά το πάγωμα θα πρέπει να επιμηκυνθεί και η διάρκεια του δανείου, προκειμένου να μπορεί να ανταποκριθεί στη νέα δόση ο δανειολήπτης.
Παρόμοια θέματα προκύπτουν με τα μέτρα που προβλέπουν την επιδότηση επιτοκίου από την πλευρά του Δημοσίου για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, έτσι ώστε το δάνειο δεν θα είναι επιζήμιο για τις τράπεζες με βάση τους όρους που θα ισχύσουν μετά την ευνοϊκή περίοδο. Το σύνολο αυτών των θεμάτων θα κωδικοποιηθεί μέχρι την επόμενη εβδομάδα, ώστε να υπάρξει σχετικό υπόμνημα προς το υπουργείο Οικονομίας.