Στο σημείο που εγκλωβίστηκαν και κάηκαν δέκα συνάνθρωποί μας λίγα μέτρα πριν από την είσοδο στην Αρτέμιδα, πυροσβέστες αναζητούν ακόμα αγνοούμενους. Την ίδια ώρα συνεργεία του ΟΤΕ, της ΔΕΗ και του Οργανισμού Υδρευσης προσπαθούν να αποκαταστήσουν τα διαλυμένα δίκτυα. Στα χωριά περιοδεύουν γιατροί αλλά και υπάλληλοι του δήμου, της νομαρχίας και άλλων υπηρεσιών, για να καταγράψουν τις απώλειες σε καλλιεργημένες εκτάσεις και ζωικό κεφάλαιο. Φορτηγά ξεφορτώνουν τρόφιμα, ενώ περιπολικά κινούνται στους δρόμους μετά τη Ζαχάρω. Το τοπίο μαύρο, μαύρισε και τις ψυχές.
Σε ορισμένα χωριά που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, όπως η Μάκιστος, άδεια κοντέινερ από το ΥΠΕΧΩΔΕ περιμένουν εξοπλισμό, για να κατοικηθούν, όμως κανένας δεν ξέρει από πού θα έρθουν οι απαραίτητες οικοσκευές. Σε άλλους οικισμούς, όπως στα περίχωρα του δήμου Αλιφείρας, σκηνές του στρατού «φιλοξενούν» οικογένειες αστέγων, μέχρι να έρθουν κοντέινερ…
Σε αυτή την τραγική και χαοτική κατάσταση, υπάλληλοι των δημοσίων υπηρεσιών έρχονται να υλοποιήσουν το δύσκολο έργο της στοιχειώδους ανόρθωσης του τόπου. «Εχουμε να βγάλουμε παπούτσι από την Παρασκευή το βράδυ», λέει στην «Κ» ο υπάλληλος του ΟΤΕ Πύργου κ. Α. Γκρίτζαλης. Εντός της εβδομάδας αναμένεται να αποκατασταθεί το 20%-30% περίπου των τηλεφώνων. «Συνάδελφοι ξηλώνουν εφεδρικά δίκτυα από τη Σπάρτη προκειμένου να τα μεταφέρουν εδώ, όπου χάσαμε σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια ελαιόδενδρα».
Στην Αρτέμιδα ο κ. Α. Δρίλιας, υπάλληλος του δήμου Ζαχάρως, μέλος του συνεργείου του ΕΛΓΑ αποτυπώνει τις απώλειες σε χωράφια, ζώα, αποθήκες κ. ά. προκειμένου να χορηγηθούν οι αποζημιώσεις από την Αγροτική Τράπεζα. «Το μυαλό του κόσμου δεν είναι καθαρό. Φορολογικές δηλώσεις και άλλα χαρτιά δεν υπάρχουν, αφού έχουν καεί και η καταγραφή είναι δύσκολη» δηλώνει ο κ. Δρίλιας. Εάν, όμως, συνεργασθούν οι δήμοι με τους εμπλεκόμενους φορείς, πολλές αιτήσεις για αποζημιώσεις μπορούν να προεκτυπωθούν άμεσα και η διαδικασία να επισπευσθεί».
Ο αγροτικός γιατρός κ. Α. Ιβάνος από το Γενικό Νοσοκομείο Κρεστενών περιοδεύει καθημερινά στα χωριά για να επισκεφθεί τους γέροντες και τους διαβεβαιώνει ότι τα φαρμακεία θα χορηγούν κανονικά τα φάρμακά τους μέχρι να ξανατυπωθούν τα καμμένα βιβλιάρια υγείας τους. Με διαταγή του υπευθύνου όλων των νοσοκομείων Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων κ. Πεντέα, κλιμάκια με ψυχίατρους, ψυχολόγους περιόδευσαν σε όλα τα πυρόπληκτα χωριά, ενώ οι κοινωνικοί λειτουργοί επισκέπτονται τακτικά αυτά στα οποία παιδιά υπήρξαν μάρτυρες του δράματος. Στα χωριά, τα περιστατικά με εγκαύματα 3ου βαθμού, αναπνευστικά και καρδιοαναπνευστικά ήταν αρκετά.
Το πρόβλημα της υδροδότησης έχει μέχρι στιγμής λυθεί σε αρκετά χωριά. Οπως σημειώνει ο νομάρχης Ηλείας κ. Καφύρης, έχουν μόλις αρχίσει οι εργασίες στα υπόγεια δίκτυα, αλλάζουν όσα έλιωσαν από τη φωτιά και σε μια εβδομάδα οι ζημίες θα έχουν αποκατασταθεί.
Παρ’ όλα αυτά, τα προβλήματα δεν λείπουν στο εσωτερικό των κοινοτήτων, στα 107 δημοτικά διαμερίσματα που βρίσκονται σκαρφαλωμένα στα βουνά του Ν. Ηλείας. Το σύστημα αυτοδιαχείρισης στη διανομή των ειδών πρώτης ανάγκης γίνεται κάποιες φορές η αφορμή για να εκτονωθούν τα έντονα συναισθήματα και να χαθεί ο έλεγχος, όταν άνθρωποι του χωριού προσπαθούν να καταγράψουν ποιοι και πόση βοήθεια λαμβάνουν (αφού δεν υπάρχει ένα αρμόδιο άτομο για να διαικπεραιώσει αυτή τη δουλειά) και δέχονται επίθεση από εκείνους που θεωρούν ότι η διαδικασία καταγραφής τους προσβάλλει.