Αλλαγές σε 150 σχολές

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εληξε το φετινό «θρίλερ» των βάσεων εισαγωγής στην ανώτατη εκπαίδευση, με την τελική ανακοίνωσή τους ύστερα από τη διόρθωση του λάθους στην κατάταξη των επιτυχόντων στις στρατιωτικές σχολές. Οι τελικές βάσεις εξέθεσαν τον μηχανισμό του υπουργείου Παιδείας, καθώς από τις διορθώσεις στους επιτυχόντες των στρατιωτικών σχολών επηρεάστηκαν συνολικά οι βάσεις σε 150 τμήματα (108 ΑΕΙ, 42 ΤΕΙ) για τους υποψηφίους των Ενιαίων Λυκείων, που διεκδίκησαν μέσω των πανελλαδικών εξετάσεων το 90% των θέσεων στην ανώτατη εκπαίδευση. Επίσης, επηρεάστηκαν οι βάσεις σε 18 σχολές για τους απόφοιτους παλαιότερων ετών. Πολύ περισσότερα τμήματα και σχολές από το μόλις 15% των σχολών, που είχε αναφέρει ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας και αρμόδιος για την ομαλή διεξαγωγή των εξετάσεων κ. Α. Καραμάνος ότι θα επηρεαστούν. Συνολικά η ανώτατη εκπαίδευση περιλαμβάνει 305 σχολές και τμήματα ΑΕΙ και 193 τμήματα ΤΕΙ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», οι αλλαγές στην κατάταξη επηρεάζουν την τοποθέτηση σε σχολές περίπου 342 υποψηφίων. Από αυτούς οι 187 «αναβαθμίζονται», δηλαδή εισάγονται σε σχολή με καλύτερη κατάταξη στη δήλωση του μηχανογραφικού δελτίου. Οι 155 «υποβαθμίζονται», δηλαδή εισάγονται σε σχολή χαμηλότερης προτίμησής τους. Τέλος, οχτώ τυχεροί εισάγονται στην ανώτατη εκπαίδευση, ενώ δεν τα είχαν καταφέρει πριν από το λάθος. Από την άλλη, πάρα πολλοί εισακτέοι παρότι δεν αλλάζουν σχολή, αλλάζουν όμως θέση στην εσωτερική κατάταξη των επιτυχόντων στη σχολή, γεγονός που έχει επίπτωση στην κατάταξη των δικαιούχων υποτροφιών κάθε σχολής.

Ενδεικτικά, για τους υποψηφίους το 90% των θέσεων οι μεγαλύτερες αυξομειώσεις στις βάσεις υπάρχουν στις στρατιωτικές σχολές. Η Σχολή Ευελπίδων-Οπλα ανέβηκε 170 μόρια (17.095 μ.), η Μονίμων Υπαξιωματικών Στρατού- Οπλα +277. Τη μεγαλύτερη πτώση είχε η Σχολή Ναυτικών Δοκίμων-Μηχανικοί (-68). Οι ανακατατάξεις επηρέασαν όλο το εύρος σχολών, από τις υψηλόβαθμες (η Αξιωματικών ΕΛ.ΑΣ. ανέβηκε 2 μόρια στα 18.758, το Στρατιωτικό Οικονομικό ανέβηκε 24 μόρια στα 19.224) έως τα χαμηλά ΤΕΙ. Οι νέες βάσεις εισαγωγής δεν θα αναρτηθούν στα λύκεια, αλλά οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να μάθουν τη σχολή που τελικά εισάγονται είτε από το διαδίκτυο (στη διεύθυνση του υπουργείου Παιδείας www.ypepth.gr) είτε από τον τετραψήφιο αριθμό 1564 του Κέντρου Εξυπηρέτησης Πολιτών. Από το διαδίκτυο οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να πληροφορούνται ονομαστικά τα αποτελέσματα, πληκτρολογώντας τον κωδικό τους αριθμό και τα αρχικά των ονομαστικών τους στοιχείων.

«Η ελληνική κοινωνία απαιτεί τη θυροκόλληση των αποτελεσμάτων στα σχολεία. Η μη ανάρτησή τους είναι απαράδεκτη, καθώς θα υποχρεώσει τους ταλαιπωρημένους υποψηφίους να απευθύνονται στους καθηγητές τους ή στο διαδίκτυο. Καλούμε την ηγεσία του υπουργείου να επιδείξει στοιχειώδη υπευθυνότητα και να πάψει να παίζει με τα νεύρα και την υπομονή χιλιάδων οικογενειών» ανέφερε χθες ο υπεύθυνος Παιδείας του ΠΑΣΟΚ κ. Μ. Χρυσοχοΐδης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή