Δασεργάτες από Πάρνηθα σε Αρκαδία

Δασεργάτες από Πάρνηθα σε Αρκαδία

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ογδόντα υλοτόμοι, από αυτούς που εργάζονταν στην Πάρνηθα, έχουν μεταφερθεί από την Πέμπτη το πρωί στα μέτωπα της φωτιάς στην Αρκαδία, προκειμένου να βοηθήσουν στο έργο της κατάσβεσης. Η πρωτοβουλία για τη συμμετοχή των ανθρώπων αυτών στις πυροσβεστικές προσπάθειες, ήταν της Πανελλήνιας Ενωσης Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων, καθώς όμως η δασική υπηρεσία δεν εμπλέκεται θεσμικά στο έργο της κατάσβεσης, χρειάστηκαν ώρες συνεννοήσεων προκειμένου η κρατική μηχανή να δώσει την άδεια.

Οι εμπλεκόμενοι

Η ιδέα να μεταφερθούν δασεργάτες από την Πάρνηθα στην Αρκαδία ώστε να ανοίξουν αντιπυρικές ζώνες έμοιαζε καλή, όμως η υλοποίησή της αποδείχτηκε πιο δύσκολη απ’ ό,τι αρχικά φαινόταν. Συγκεκριμένα, για να πραγματοποιηθεί η μετάβαση 80 ανθρώπων, υπό την εποπτεία του γενικού γραμματέα Περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ κ. Βαγγέλη Μπαλτά (εφόσον για τα έργα στην Πάρνηθα την ευθύνη έχει το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ) χρειάστηκε να ενημερωθούν και να συμφωνήσουν οι παρακάτω αρμόδιοι: υπουργός Εσωτερικών, υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, υπουργός Δημοσίας Τάξεως, Αρχηγός της Πυροσβεστικής, Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και ο Περιφερειάρχης Αττικής.

Πάντως, από την Πέμπτη το πρωί, δύο ομάδες δασεργατών επιχειρούν στην πυρκαγιά της Αρκαδίας στην περιοχή του μετώπου στο Ισαρι, προκειμένου να φτιάξουν αντιπυρικές ζώνες και να σβήσουν σημειακές εστίες. Οπως δήλωσε στην «Κ», ο δασάρχης Ναυπάκτου κ. Γιώργος Φούντας, οι δασεργάτες ήρθαν εθελοντικά, και με αλυσοπρίονα και χωματουργικά μηχανήματα άνοιξαν ζώνη μήκος 1,5 περίπου χιλιομέτρου στο νοτιοανατολικό μέτωπο της φωτιάς που μαίνεται στην Καρύταινα. «Η προσπάθειά μας είναι να κόψουμε τη φωτιά να μην πάει στο Μαίναλο», τονίζει.

Η Εύβοια

Προχθές, εξάλλου, στην Εύβοια η συνεργασία πυροσβεστικής και ατόμων από τους δασικούς συνεταιρισμούς της περιοχής βοήθησε να «πιαστεί», δηλαδή να περιοριστεί και τελικά να σβήσει η φωτιά στο Μίστρο. Συγκεκριμένα, 30 άτομα της ΕΜΑΚ και δασεργάτες από τους δασικούς συνεταιρισμούς της περιοχής, και δύο πυροσβεστικά οχήματα, αντιμετώπισαν με επιτυχία το πύρινο μέτωπο. Ισως αυτό να είναι μια αρχή για τη συνέχιση της συνεργασίας μεταξύ των δύο υπηρεσιών για το καλό όλων, σημείωναν παράγοντες της δασικής υπηρεσίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή