Τώρα περιμένουν να υλοποιηθούν οι υποσχέσεις

Τώρα περιμένουν να υλοποιηθούν οι υποσχέσεις

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ικανοποίηση των ανθρώπων που έχασαν το σπίτι τους από τις πυρκαγιές στην Εύβοια προκάλεσε η προχθεσινή εξαγγελία του πρωθυπουργού, περί οικοδομήσεων των κατεστραμμένων κατοικιών από την Πολιτεία. «Αυτό που μένει είναι να δούμε τις υποσχέσεις να υλοποιούνται», σημειώνουν. Την ίδια στιγμή, στα πυρόπληκτα χωριά οι κάτοικοι έρχονται αντιμέτωποι με τα πρώτα σημαντικά προβλήματα, που αφορούν την επόμενη ημέρα στον τόπο τους. Ο κ. Γιάννης Σπυρόπουλος, συνταξιούχος ναυτικός, έχασε το σπίτι του και όλη την περιουσία του στο χωριό Κρεμαστός. «Τριάντα χρόνια στα καράβια και όλα έγιναν στάχτη μέσα σε λίγα λεπτά», λέει. Χθες εισέπραξε το βοήθημα των 3.000 ευρώ και τα 10.000 ευρώ για την αντικατάσταση της οικοσκευής, ενώ του υποσχέθηκαν ένα κοντέινερ για να μείνει προσωρινά. «Ο πρωθυπουργός αποφάσισε το σωστό, μόνο έτσι θα μείνει ο κόσμος στα χωριά. Να μη δώσουν χρήματα, να μας τα χτίσουν οι ίδιοι. Γιατί από απατεώνες που προσπαθούν να βγάλουν χρήματα από τη δυστυχία μας, αυτές τις ημέρες χόρτασαν τα μάτια μας». Η κατοικία του κ. Γιώργου Σιμιτζή και του αδερφού του, στο ίδιο χωριό, υπέστη σοβαρές ζημιές. «Ας μας βοηθήσουν στην επισκευή και εμείς δεν έχουμε πρόβλημα, θα τα βγάλουμε πέρα «σπαρτιάτικα» το χειμώνα. Μετά βλέπουμε».

Την «επόμενη ημέρα» στα χωριά της Εύβοιας, τους κατοίκους προβληματίζουν τα πρακτικά προβλήματα που προέκυψαν από την καταστροφή. «Εχασα 50 γίδια και πρόβατα στη φωτιά και τα υπόλοιπα μισοκάηκαν και ψοφάνε τώρα. Είμαι απελπισμένος», λέει ο κ. Σταύρος Μιχελής από το χωριό Παρθένι. Ο γείτονάς του, κ. Νικ. Κιούσης πρόλαβε να γλιτώσει τα ζώα του, αλλά έχασε στάβλους και αποθέματα σε ζωοτροφές. «Ακόμα και για να τα ποτίσω έχω πρόβλημα: στο Αλιβέρι πληρώναμε το νερό σε έναν ιδιώτη που έχει γεώτρηση πριν από τη φωτιά 0,60 λεπτά το κυβικό και τώρα μας το ανέβασε στο 1 ευρώ». Ανάλογα προβλήματα και στο χωριό Μανίκια, που ζει από την κτηνοτροφία. «Το κύριο πρόβλημα στην περιοχή είναι πού θα ξεχειμωνιάσουν τα ζώα, αφού τα «χειμαδιά» και οι προμήθειες στο Αλιβέρι κάηκαν», λέει ο κ. Γιώργος Πετράκης. «Τώρα δεν ξέρει ο κόσμος τι να κάνει».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή