Υποδειγματική άμυνα στον Αθω

Υποδειγματική άμυνα στον Αθω

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Το καλοκαίρι του 1990 ξέσπασε στη χερσόνησο του Αθω πυρκαγιά και στις εφτά μέρες που χρειάστηκαν οι αρχές, με ξένη βοήθεια και τότε, για να την σβήσουν κατέκαυσε 35.000 στρέμματα καστανιάς, πεύκης και ελάτης, ενώ την ύστατη ώρα σώθηκαν από τις φλόγες κάποιες μονές και κελιά.

Το πλήγμα ήταν βαρύ για την πλούσια χλωρίδα του Αγίου Ορους, όπου ευδοκιμούν χίλια τετρακόσια πενήντα τρία είδη φυτών δημιουργώντας ένα απείρου κάλλους φυσικό περιβάλλον.

Η συμφορά στο «Περιβόλι της Παναγίας», προκάλεσε συγκίνηση διεθνώς και το ενδιαφέρον για την αποκατάσταση των καμένων εκτάσεων εκδηλώθηκε από διάφορες πλευρές.

Πολλές εκδοχές διατυπώθηκαν για το πώς τα δάση που αποτεφρώθηκαν στις πανέμορφες πλαγιές του Αθω θα ξαναγίνουν και τελικά υπερίσχυσε εκείνη των μοναχών που επέμεναν ότι «με τη βοήθεια της Παναγίας όλα θα γίνουν όπως πριν», άποψη μεταφυσική, που όμως συμπίπτει με αυτό που στη γλώσσα της επιστήμης μεταφράζεται «να αφήσουμε τη φύση να επουλώσει η ίδια τις πληγές».

Οπως και έγινε. Αφού απομακρύνθηκαν τα αποκαΐδια, δεν φυτεύτηκαν δέντρα ούτε επιχειρήθηκαν άλλες παρεμβάσεις. Το έργο της αποκατάστασης αφέθηκε στη φύση και αυτή το «εποίησε εν σοφία».

Δεκαεφτά χρόνια μετά το μαύρο και καταθλιπτικό τοπίο ξανάγινε καταπράσινο, η ζωή επανήλθε στα καμένα δάση. Οι μοναχοί από την πλευρά τους αισθάνονται δικαιωμένοι: η Παναγία έκανε το θαύμα της. Το ίδιο και οι επιστήμονες που επέμεναν ότι η αποκατάσταση είναι δουλειά της φύσης. Το πάθημα όμως έγινε μάθημα για την αγιορείτικη κοινωνία που εκτός από την ανεκτίμητη πνευματική και πολιτιστική κληρονομιά έχει ταχθεί να φυλάει και έναν μοναδικό περιβαλλοντικό πλούτο με τον οποίο την προίκισε η φύση.

Οργανώθηκε, λοιπόν, μετά το ’90, η αντιπυρική άμυνα του Αθω κατά τρόπο υποδειγματικό και όπως αποδείχθηκε αποτελεσματικό. Πυρήνας της όλης προσπάθειας ήταν η πρόληψη. Διανοίχτηκαν παντού αντιπυρικές ζώνες, κατασκευάστηκαν φράγματα σε πλαγιές και φαράγγια ώστε το βρόχινο νερό να δεσμεύεται για να χρησιμοποιηθεί σε περίπτωση ανάγκης.

Τους θερινούς μήνες οχήματα της πυροσβεστικής περιπολούν σε εικοσιτετράωρη βάση, πυροφύλακες του δασαρχείου ελέγχουν την περιοχή από υπερυψωμένα φυλάκια, στα μοναστήρια συγκροτήθηκαν ομάδες καλόγερων κομάντος που εκπαιδεύτηκαν και συχνά κάνουν ασκήσεις ετοιμότητας για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Ταυτοχρόνως, με τη βοήθεια δασολόγων υλοποιούνται διαχειριστικές μελέτες για τα δάση, με βάση τις οποίες γίνεται ξύλευση για ανανέωση του δάσους και καθαρισμός από ξερά δέντρα και θάμνους που σε περίπτωση φωτιάς την βοηθούν να εξαπλωθεί με μεγάλη ταχύτητα.

Αποτέλεσμα της πολιτικής πρόληψης που ακολουθείται; Οσες φωτιές εκδηλώθηκαν έκτοτε, σβήστηκαν εν τη γενέσει τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή