Δέος από την καταγραφή των ζημιών

Δέος από την καταγραφή των ζημιών

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επόμενη μέρα των καταστροφικών πυρκαγιών σε Πελοπόννησο και Εύβοια βρίσκει κατοίκους και φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης στις πληγείσες περιοχές να καταγράφουν τις τελικές απώλειες, την ίδια στιγμή που ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής, μετά την κατάσβεση των κύριων μετώπων, παραμένουν σε επιφυλακή προκειμένου να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο αναζωπυρώσεων. Εως τις απογευματινές ώρες χθες, μεμονωμένες εστίες έκαιγαν στην περιοχή του Πάρνωνα (για ενδέκατη μέρα) και συγκεκριμένα στην περιοχή του χωριού Πολύδροσο. Χθες, εκδηλώθηκαν νέες δασικές πυρκαγιές σε Επίδαυρο και Πρέβεζα, «δίχως όμως να εμπνέουν ανησυχία», δήλωναν χαρακτηριστικά στην Πυροσβεστική.

«Ολες αυτές τις ημέρες βρισκόμασταν σε πόλεμο και πλέον χρειάζεται να ανασυγκροτηθούμε» δήλωσε στην «Κ» ο επιτελάρχης της Πυροσβεστικής, αρχιπύραρχος κ. Ν. Διαμαντής. Συμπλήρωσε ότι δυνάμεις κατάσβεσης παρέμεναν στις περιοχές απ’ όπου πέρασε η φωτιά και συγκεκριμένα: στον Πάρνωνα βρίσκονταν 12 οχήματα, 36 πυροσβέστες, 93 άτομα από τα πεζοπόρα τμήματα και 50 στρατιώτες, στην Ηλεία, 59 οχήματα, 177 πυροσβέστες, 102 άτομα από τα πεζοπόρα τμήματα και 200 στρατιώτες, στον Ταΰγετο, 14 οχήματα, 42 πυροσβέστες και 100 άτομα πεζοπόρα, ενώ στην ευρύτερη περιοχή της Μεσσηνίας παρέμεναν 20 οχήματα, 60 πυροσβέστες και 100 άτομα από τα πεζοπόρα τμήματα της Πυροσβεστικής. Για τη συνδρομή των επίγειων δυνάμεων, σε επιχειρησιακή ετοιμότητα βρίσκονταν χθες 8 αεροσκάφη, καθώς και 8 ελικόπτερα. Οι περισσότερες από τις ξένες δυνάμεις που έσπευσαν στη χώρα σε βοήθεια έχουν ήδη αποχωρήσει.

Οσον αφορά την καταστροφή: Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Δασών της Περιφέρειας Πελοποννήσου, στη Μεσσηνία κάηκαν περίπου 230.000 στρέμματα. Στις εκτάσεις αυτές περιλαμβάνονται τα 160.000 στρέμματα στην περιοχή του Ταϋγέτου. Στη Λακωνία κάηκαν 7.000 στρέμματα σε διάφορες περιοχές, ενώ 300.000 στρέμματα έγιναν στάχτη στην περιοχή του Πάρνωνα. Στην Αρκαδία κάηκαν στην περιοχή Μαραθέας 12.000 στρέμματα και από τη Μεγαλόπολη έως την Καρύταινα και την Ασέα 600.000 στρέμματα.

Στην Αργολίδα κάηκαν συνολικά 15.000 στρέμματα και στην Κορινθία, 25.000 στρέμματα. Στην Αχαΐα περίπου 185.000 στρέμματα υπολογίζεται ότι κάηκαν στην περιοχή της Αιγιαλείας. Η μεγαλύτερη καταστροφή συντελέστηκε στην Ηλεία όπου υπολογίζεται ότι κάηκε έκταση 950.000 στρεμμάτων και περισσότερα από 4.500.000 ελαιόδενδρα. Τέλος, στην Εύβοια οι πυρκαγιές έκαψαν 220.000 στρέμματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή