Δραματική έκκληση από επιστήμονες

Δραματική έκκληση από επιστήμονες

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαίνουσα παρέμβαση με δέσμη προτάσεων για την ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών έκαναν χθες επτά τεχνικοί και κοινωνικοί φορείς. Οπως σημειώνουν, οι επιπτώσεις από τις κλιματικές αλλαγές και τα πλημμυρικά φαινόμενα θα ενταθούν τα επόμενα χρόνια, γι’ αυτό και ο σχεδιασμός θα πρέπει να γίνει με ορίζοντα 20ετίας και όχι με μόνη μέριμνα τα άμεσα οφέλη. Ανάμεσα στις προτάσεις τους, η κατά προτεραιότητα κτηματογράφηση και πολεοδόμηση των καμένων περιοχών, ο ανασχεδιασμός των βασικών τους υποδομών και άμεσος χαρακτηρισμός των καμένων δασών ως αναδασωτέων. Οπως σημείωσαν, η σύνταξη δασικών χαρτών θα είναι άσκοπη, αν δεν κλείσει οριστικά η συζήτηση για την αναθεώρηση του άρθρου 24.

Σε χθεσινή τους παρέμβαση το ΤΕΕ, το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας, η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο, η Ενωση Δικαστικών Λειτουργών ΣτΕ και το ΕΜΠ υποστήριξαν την ανάγκη συνολικού μακροπρόθεσμου σχεδιασμού για την ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών, με βάση την ιστορία της περιοχής, τις ανάγκες των κατοίκων, την προϋπάρχουσα οικονομία και ό,τι νέο έχει να προτείνει η επιστήμη. «Δεν θα πρέπει να γίνουν μονομερείς επενδύσεις, η καταστροφή είναι μια ευκαιρία για πρότυπη ανάπτυξη σε όλους τους τομείς», ανέφερε ο πρόεδρος του ΤΕΕ, κ. Γ. Αλαβάνος, εκφράζοντας την αντίθεσή του στην πρόταση κυβερνητικών στελεχών περί ταχείας τουριστικής ανάπτυξης των πυρόπληκτων περιοχών. Οπως σημειώνουν οι φορείς, οι επιπτώσεις από τις κλιματικές αλλαγές, όπως οι συνθήκες θερμικής καταπόνησης των δασών, θα ενταθούν μέσα στα επόμενα χρόνια. «Γι’ αυτό είναι χρέος μας να προχωρήσουμε άμεσα σε τομές στην οργάνωση, στον τρόπο παρέμβασης, αλλά και στην ανάπτυξη της Ελλάδας». Μεταξύ άλλων, οι φορείς προτείνουν:

– Να ενισχυθούν οι πρότυπες επενδύσεις στη μεταποίηση.

– Να δημιουργηθούν πρότυποι οικισμοί ενταγμένοι στο φυσικό περιβάλλον, εναρμονισμένοι με την αρχιτεκτονική παράδοση της περιοχής και με βάση τον βιοκλιματικό σχεδιασμό.

– Να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην καταγραφή των ζημιών στα κτίρια. Σημειωτέον, το ΤΕΕ προ ημερών συνέταξε οδηγό για τις ζημίες από πυρκαγιά στον φέροντα οργανισμό ενός κτιρίου, ενώ μέσα στις επόμενες ημέρες θα διοργανώσει σεμινάρια στους μηχανικούς των πυρόπληκτων περιοχών.

– Να καταρτιστούν οι κάτοικοι σε νέες μορφές αγροτικής οικονομίας, όπως η «βιολογική» κτηνοτροφία.

– Να πολεοδομηθούν και να κτηματογραφηθούν κατά προτεραιότητα οι 107 πληγέντες δήμοι και κοινότητες.

– Να αποκατασταθούν άμεσα ο χώρος της Αρχαίας Ολυμπίας και ο βιότοπος του Καϊάφα.

– Να κηρυχθούν άμεσα αναδασωτέες όλες οι καμένες δασικές εκτάσεις.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΔΣΑ κ. Δ. Παξινός επανέλαβε παλαιότερη πρόταση του συλλόγου, να θεσπιστεί έλεγχος συνταγματικότητας από το ΣτΕ για όλα τα νομοσχέδια που αφορούν στο περιβάλλον. Από την πλευρά του το Μετσόβιο Πολυτεχνείο, διά στόματος του καθηγητή κ. Γ. Πολύζου, ανακοίνωσε την εκπόνηση πιλοτικής μελέτης για το μέλλον ομάδας πυρόπληκτων δήμων. Η πολυκλαδική μελέτη θα αφορά την περιοχή της Ανδρίτσαινας ή της περιοχής λίμνης Καϊάφα και Κοτυχίου και θα είναι έτοιμη σε τέσσερις μήνες: θα αφορά πλήθος θεμάτων, από τη χωροτακτική-πολεοδομική οργάνωση των δήμων, την οικοδομική αποκατάσταση, την προστασία των δασών και το κτηματολόγιο, έως τη διαχείριση των υδάτων, τα δίκτυα μεταφοράς ενέργειας και τους ΧΥΤΑ. «Υπάρχει κίνδυνος οι καμένες περιοχές να ανοικοδομηθούν με άναρχο τρόπο, κάτι που θα πλήξει ανεπανόρθωτα τον χαρακτήρα τους. Αυτό θα πρέπει να προλάβουμε», ανέφερε ο κ. Πολύζος.

Προτάσεις κατέθεσε και ο πρόεδρος του Ε΄ τμήματος του ΣτΕ, κ. Κ. Μενουδάκος. Ζήτησε, μεταξύ άλλων, να ενισχυθεί η στελέχωση με δασολόγους των δασαρχείων και να ολοκληρωθεί ο πολεοδομικός σχεδιασμός των πυρόπληκτων περιοχών όπως και η σύνταξη των δασικών τους χαρτών. «Ωστόσο, οι δασικοί χάρτες θα είναι άχρηστοι αν δεν σταματήσει κάθε συζήτηση για την αναθεώρηση του άρθρου 24», σημείωσε. Τέλος, ο γενικός γραμματέας του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου κ. Στ. Πίνης, σε ερώτηση της «Κ» για τα μέτρα που πρέπει να λάβουν οι κάτοικοι των πυρόπληκτων περιοχών για την υγεία τους, σημείωσε ότι θα πρέπει να καθαριστούν καλά τα σπίτια και τα χωριά πριν επανακατοικηθούν, ενώ ζήτησε να ενισχυθεί τοπικά η παροχή υπηρεσιών υγείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή