Επικίνδυνο νερό και στον Ωρωπό

Επικίνδυνο νερό και στον Ωρωπό

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πόσες είναι τελικά οι περιοχές με επικίνδυνο νερό; Πόσοι πολίτες θα πρέπει να εκτεθούν σε τοξικές ουσίες για να αναζητηθούν οι ένοχοι; Οσο οι αρμόδιοι ψάχνουν (ή όχι) τις απαντήσεις, ο κατάλογος των περιοχών της χώρας όπου «τρέχει» μολυσμένο νερό μεγαλώνει. Μετά τα Οινόφυτα, τώρα και στο Χαλκούτσι απαγορεύθηκε η κατανάλωση νερού, καθώς από αναλύσεις δειγμάτων από υδρευτικές γεωτρήσεις προέκυψε ότι περιέχει εξασθενές χρώμιο, μια ουσία -θυμίζουμε- άκρως τοξική, για την οποία δεν έχει προβλεφθεί όριο ασφαλείας.

Η ουσία ανιχνεύθηκε στο νερό τριών γεωτρήσεων στην περιοχή Χρυσοπηγή Ωρωπού. «Πρόκειται για αποτέλεσμα-βόμβα», αναφέρει στην «Κ» ο δήμαρχος Ωρωπού κ. Γιώργος Γαβριήλ. «Δεν προκύπτει μόνο μικροβιολογική μόλυνση, αλλά και μόλυνση από βαρέα μέταλλα. Το ολικό χρώμιο είναι πάνω από τα όρια, ενώ ανιχνεύεται και εξασθενές χρώμιο. Το νερό είναι ακατάλληλο προς πόσιν και θα έλεγα και για μαγείρεμα». Ο δήμος εξέδωσε κατεπείγουσα ανακοίνωση με την οποία συστήνει στους κατοίκους των περιοχών που υδροδοτούνται από τις συγκεκριμένες γεωτρήσεις να διακόψουν την κατανάλωση νερού. Η σύσταση αφορά το Χαλκούτσι και τους οικισμούς Πευκιάς και Νέα Εκάλη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι γεωτρήσεις αυτές -οι οποίες έχουν ήδη σφραγιστεί- χρησιμοποιούνται επικουρικά μόνο τους θερινούς μήνες, οπότε η ζήτηση στην περιοχή αυξάνεται κατακόρυφα. Τον χειμώνα ο Δήμος Ωρωπού εξυπηρετείται από γεωτρήσεις που αντλούν νερό από διαφορετική «λεκάνη». Είναι χαρακτηριστικό όμως ότι οι τρεις «θερινές» γεωτρήσεις είναι και αυτές που βρίσκονται πιο κοντά στην περιοχή των Οινοφύτων.

Για τον κ. Γαβριήλ, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η ρύπανση οφείλεται στη ρίψη ανεπεξέργαστων βιομηχανικών αποβλήτων στα Οινόφυτα. «Φορέας δεν είναι μόνο ο Ασωπός ποταμός (σ.σ. διαρρέει τη Βοιωτία και εκβάλλει στον νότιο Ευβοϊκό). Οι αναλύσεις δείχνουν ότι υπάρχει εκτεταμένη ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα. Το εξασθενές χρώμιο δηλαδή δεν έρχεται μόνο από το ποτάμι». Ο ίδιος εκτιμά ότι από την πρακτική των βιομηχάνων των Οινοφύτων έχουν επηρεαστεί σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό και πολλές άλλες περιοχές της Αττικής.

Δεν είναι πάντως η πρώτη φορά που αναλύσεις δειγμάτων νερού στον Ωρωπό «βγάζουν» ανησυχητικά αποτελέσματα. Δεν έχουν περάσει παρά ελάχιστοι μήνες από τότε που το εξειδικευμένο χημικό εργαστήριο παρέδιδε στον δήμαρχο έκθεση ανάλυσης νερού από γεώτρηση ιδιοκτησίας του, σύμφωνα με την οποία «το νερό εμφανίζει μικροβιακή μόλυνση και για τον λόγο αυτόν θεωρείται ακατάλληλο ως πόσιμο. Πρόκειται για νερό μέτριας ποιότητας για άρδευση»! Ειδικότερα, το νερό εμφάνιζε πολύ αυξημένη περιεκτικότητα σε νιτρικά (51 mg/l), πολύ αυξημένη περιεκτικότητα σε σίδηρο (258 mg/l, με όριο τα 200 mg/l), αυξημένη περιεκτικότητα σε μαγγάνιο (44 mg/l, με όριο ποσιμότητος τα 50 mg/l). «Εχει υποκίτρινο χρώμα και χαρακτηριστική οσμή», ανέφερε η έκθεση.

Είναι βέβαιο πως η κατασκευή διυλιστηρίου και αγωγού μεταφοράς νερού από τον Μόρνο -μέτρα που ανακοινώθηκαν από την πολιτεία όταν βγήκε στη δημοσιότητα η είδηση ότι χιλιάδες πολίτες πίνουν εν αγνοία τους εξασθενές χρώμιο στα Οινόφυτα- δεν δίνουν λύση στο πρόβλημα. Η ρύπανση έχει ήδη εξαπλωθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή