Τα ρέματα, η διάβρωση και οι βροχές

Τα ρέματα, η διάβρωση και οι βροχές

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηταν τα «προσεχώς» του έργου που θα ζήσουν και οι υπόλοιπες πυρόπληκτες περιοχές της χώρας; Κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος -καιρός είναι αυτός και τα τερτίπια του- αλλά το σίγουρο είναι ότι οι πλημμύρες που σημειώθηκαν την Κυριακή στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής «πλημμύρισαν» με ανησυχία κατοίκους και αρμόδιους φορείς σε Αχαΐα, Ηλεία, Μεσσηνία και Αρκαδία, δεδομένου μάλιστα του μετεωρολογικού δελτίου που κάνει λόγο για τοπικές βροχές αύριο στις παραπάνω περιοχές.

Η γραφειοκρατία

Αυτό που ελπίζουν όλοι είναι να μην επαναληφθούν τα ίδια λάθη και στην Πελοπόννησο. Διότι, όπως παραδέχθηκε χθες στην «Κ» ο δήμαρχος Παλλήνης Χαλκιδικής κ. Κωνσταντίνος Καπούλας, εξαιτίας της γραφειοκρατίας, τα σημαντικότερα αντιπλημμυρικά έργα για τη θωράκιση της Κασσάνδρας από ισχυρές νεροποντές -όπως η προχθεσινή- ξεκίνησαν με καθυστέρηση ενός χρόνου από τη μεγάλη πυρκαγιά που πέρυσι αποτέφρωσε 50.000 στρέμματα.

Μέχρι τώρα στις καμένες εκτάσεις έχουν γίνει μόνο τα έργα που αφορούσαν τα κλαδοπλέγματα και λειτουργούν αντιδιαβρωτικά. Κι αυτό διότι τα έργα αυτά, ύψους 3 εκατομμυρίων ευρώ, έγιναν με απευθείας ανάθεση. Αντίθετα, η κατασκευή κορμοπλεγμάτων «κόλλησε» στη γραφειοκρατία και ξεκίνησε μόλις πριν από λίγες ημέρες. Ο χρόνος ήδη μετράει ανάποδα. «Μετά την εκδήλωση μιας δασικής πυρκαγιάς, αυξάνεται ο κίνδυνος διάβρωσης του εδάφους και εκδήλωσης πλημμυρικών φαινομένων», εξηγεί στην «Κ» ο δασολόγος – υδρολόγος του Ινστιτούτου Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων και Τεχνολογίας Δασικών Προϊόντων του ΕΘΙΑΓΕ, κ. Γεώργιος Μπαλούτσος. «Επειδή όμως μεγάλο μέρος των περιοχών που κάηκαν στην Πελοπόννησο είναι ορεινές και έχουν έντονη κλίση, ο κίνδυνος διάβρωσης είναι μεγαλύτερος. Μην ξεχνάμε επίσης ότι βρισκόμαστε στις αρχές του φθινοπώρου και κανείς δεν ξέρει πότε θα εκδηλωθούν ισχυρές και μεγάλης διάρκειας βροχές. Είναι απαραίτητο, λοιπόν, να προβούμε στη λήψη όλων εκείνων των μέτρων ώστε και τα εδάφη να προστατεύσουμε και τα πλημμυρικά φαινόμενα να εξομαλύνουμε».

Σχεδόν σίγουρο

Για τους ειδικούς, πάντως, θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι με την πρώτη βροχή, τα ρέματα με τα οποία είναι διάσπαρτη η Πελοπόννησος θα «κατεβάσουν» λάσπες και αποκαΐδια με άγνωστα αποτελέσματα για τους οικισμούς στις λεκάνες απορροής.

Σε δυσμενέστερη θέση φαίνεται να βρίσκεται η Ηλεία και ειδικά η περιοχή της Ζαχάρως, καθώς βρίσκεται ακριβώς κάτω από τις καμένες εκτάσεις. Ορατός είναι ο κίνδυνος εκδήλωσης πλημμυρικών φαινομένων και σε Μεσσηνία και Αρκαδία.

Για τον κ. Αριστοτέλη Παπαγεωργίου, ωστόσο, επίκουρο καθηγητή Δασολογίας στο Πανεπιστήμιο Θράκης, αυτό που θα πρέπει να προβληματίσει ακόμα περισσότερο τις αρχές είναι το επερχόμενο κύμα λειψυδρίας. «Το νερό κυλάει στη θάλασσα, δεν απορροφάται. Η όποια βλάστηση μετά τις πυρκαγιές θα ξεραθεί, είναι ένας φαύλος κύκλος», λέει στην «Κ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή