Ασωπός: έγκλημα χωρίς τιμωρία

Ασωπός: έγκλημα χωρίς τιμωρία

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εγκληματική είναι, σύμφωνα με τους φορείς και τους κατοίκους των Οινοφύτων και του Ωρωπού, η καθυστέρηση στη λήψη οποιουδήποτε μέτρου προς την κατεύθυνση της αναζήτησης των ενόχων για τη ρύπανση του Ασωπού ποταμού, που έχει αποδεδειγμένα δηλητηριάσει το πόσιμο νερό δεκάδων οικισμών (και πόσων άλλων ακόμα…). Οπως καταγγέλλουν μέσω της «Κ», όσο η Πολιτεία δεν αποφασίζει να δράσει, τόσο οι ένοχοι βρίσκουν ελεύθερο το πεδίο να εξαφανίσουν τα όποια στοιχεία της ενοχής τους.

«Η καθυστέρηση του κρατικού μηχανισμού να παρέμβει δημιουργεί συσκότιση και ευνοεί την αλλαγή των δεδομένων», αναφέρει εκπρόσωπος της τοπικής κοινωνίας των Οινοφύτων. «Μην ξεχνάτε ότι οι βιομηχανίες έχουν θορυβηθεί από το γεγονός ότι τόσα χρόνια παρήγαγαν προϊόντα με τοξικό νερό και τα διέθεταν σε όλη την Ελλάδα. Οσο η νομαρχία δεν πραγματοποιεί ελέγχους -κάτι τέλος πάντων- είναι ελεύθεροι να βρουν δικλίδες ασφαλείας σε ενδεχόμενη δίωξή τους».

Η αδιαφορία της Πολιτείας

Σε κάθε περίπτωση, η αδιαφορία της Πολιτείας απέναντι σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα δημόσιας υγείας είναι αξιοπρόσεκτη. Μόλις πριν από λίγες ημέρες, άλλωστε, έγινε γνωστό ότι η ρύπανση έχει «εισβάλει» και στον νομό Αττικής, καθώς σε γεωτρήσεις του δήμου Ωρωπού ανιχνεύθηκε επίσης εξασθενές χρώμιο, με αποτέλεσμα να απαγορευθεί στο Χαλκούτσι και άλλους οικισμούς η κατανάλωση νερού για οποιαδήποτε χρήση. «Εχουμε να κάνουμε με πιστοποιημένη εξάπλωση της ρύπανσης στον ενιαίο υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα της Αττικοβοιωτίας, πρόκειται δηλαδή για διανομαρχιακό πρόβλημα», σημειώνει από την πλευρά του ο χημικός – μηχανικός Θανάσης Παντελόγλου. Ούτε φωνή ούτε ακρόαση, ωστόσο, από την αρμόδια Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Προφανώς, το θέμα θεωρήθηκε λήξαν με την ανακοίνωση «δέσμης μέτρων» για σύνδεση του δικτύου των Οινοφύτων με την ΕΥΔΑΠ.

«Το θέμα όμως δεν έχει λήξει. Τώρα ανοίγει», τονίζει στην «Κ» ο αντιδήμαρχος Οινοφύτων, Μιχάλης Γιαλούρης. «Με τις ανησυχητικές αναλύσεις του Ωρωπού αποδείχθηκε περίτρανα ότι δεν πρόκειται για πρόβλημα του δήμου μας, ούτε καν του νομού μας. Δεν μπορεί να δοθεί δηλαδή αποσπασματική λύση. Κι όμως, δεν γίνεται τίποτα».

Για την ακρίβεια, δεν έχουν προχωρήσει ούτε τα έργα που εξαγγέλθηκαν από την Περιφέρεια και την ΕΥΔΑΠ (κατασκευή αγωγού σύνδεσης με κανάλι του Μόρνου, κατασκευή διυλιστηρίου κ.λπ.) ούτως ώστε -τουλάχιστον- να τρέχει καθαρό νερό από τις βρύσες των Οινοφύτων. «Ηταν μόνο υποσχέσεις, δεν έχει ξεκινήσει απολύτως τίποτα», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Γιαλούρης.

Ο δήμος Οινοφύτων, πάντως, θα κάνει άμεσα πράξη την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου της 2ης Αυγούστου για μπαράζ μηνύσεων εναντίον των ρυπαντών. «Και όχι μόνον εναντίον αυτών. Εξίσου ένοχοι με αυτούς είναι και οι υπηρεσιακοί ή οι πολιτικοί παράγοντες που -όπως όλα δείχνουν- επί χρόνια γνώριζαν την έκταση του προβλήματος και δεν μιλούσαν», λέει ο ίδιος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή