Οι οικολόγοι, τα αιγοπρόβατα και η δράση του π. Ονουφρίου

Οι οικολόγοι, τα αιγοπρόβατα και η δράση του π. Ονουφρίου

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι οικολογικές οργανώσεις της Αλοννήσου για τη μεθόδευση δράσεων και επεμβάσεων που στόχο έχουν να νομιμοποιήσουν αυθαίρετα και να αλλοιώσουν το περιβάλλον του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου, που προστατεύεται με ειδικό καθεστώς από το 1997.

Σύμφωνα με καταγγελίες κατοίκων αλλά και των εκπροσώπων του φορέα διαχείρισης του Πάρκου, στο μικρό νησάκι «Κυρά Παναγιά» που βρίσκεται εντός των ορίων του, μοναχός από το Μοναστήρι του νησιού (π. Ονούφριος) επιχειρεί να… αυξήσει τον πληθυσμό των αιγοπροβάτων που βόσκουν στο νησί, αλλά και δρόμους να διανοίξει… Η «Κυρά Παναγιά» από το 1997 έχει κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος και ζώνη Α, απολύτου προστασίας, γεγονός που απαγορεύει παντελώς τη δόμηση.

Οι εκπρόσωποι του μοναστηριού έχουν αυξήσει τον αριθμό των αιγοπροβάτων (από 300 που επιτρέπονται να βοσκούν, αισίως έχουν φτάσει τα 4.400). Η αύξηση έγινε για να αποσπάται το ποσό της επιδότησης από τα ευρωπαϊκά ταμεία. Για τις ανάγκες, μάλιστα, της βόσκησης κρίθηκε αναγκαίο από τη μονή να ζητηθεί η έκδοση άδειας για την κατασκευή πέντε μονάδων αφαλάτωσης. Η άδεια αυτή ουδέποτε δόθηκε στον εκπρόσωπο του μοναστηριού. «Ο φορέας διαχείρισης του πάρκου» λέει στην «Κ» ο κ. Χ. Νεοφύτου, πρόεδρος του φορέα, «απορρίπτει κάθε αίτημα που δεν είναι σύννομο με τις αρχές που τον διέπουν». Παρά την άρνηση των αρχών, ο μοναχός προχώρησε στη δημιουργία δρόμων. Για την ενέργειά του αυτή του επιβλήθηκαν διοικητικές κυρώσεις τόσο από το Λιμεναρχείο Σκοπέλου όσο και από την Κτηματική Υπηρεσία. Το θέμα έφτασε και στη ΙΓ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων του Βόλου, η οποία και υπέβαλε μηνυτήρια αναφορά, με αποτέλεσμα ο πταισματοδίκης Βόλου να ξεκινήσει προκαταρκτική εξέταση.

Ο μοναχός, παρά τα όσα του καταλογίζουν, επιμένει και υποβάλλει εκ νέου αίτηση στον φορέα διαχείρισης του πάρκου προκειμένου να του εγκριθεί άδεια για την εγκατάσταση των πέντε μονάδων αφαλάτωσης. Λόγω της επιμονής του μοναστηριού, το θέμα παραπέμφθηκε στο τοπικό Συμβούλιο Μνημείων της Θεσσαλίας. Ομως ούτε και εκεί είχε τύχη. Για άλλη μια φορά απερρίφθη. Ετσι, οι εκπρόσωποι του μοναστηριού προσέφυγαν στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο προκειμένου να εκδοθεί άδεια για τις μονάδες αφαλάτωσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή