Συμβόλαια θανάτου, λαθρεμπόριο, εκβιασμοί

Συμβόλαια θανάτου, λαθρεμπόριο, εκβιασμοί

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια «ηχηρή» σύλληψη με οφέλη για την ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης εν όψει εκλογών, αυτή του καταζητούμενου Βασίλη Στεφανάκου, επιθυμούσαν οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Αττικής, που το μεσημέρι της Δευτέρας και έπειτα από κινηματογραφική επιχείρηση στον Ασπρόπυργο συνέλαβαν τον στενό συνεργάτη του Στεφανάκου και επίσης καταζητούμενο 38χρονο Γιάννη Σκαφτούρο.

«Μεθοδεύουμε τη σύλληψη Στεφανάκου. Υπάρχει κινητικότητα στο θέμα, η υπόθεση Σκαφτούρου έχει στρατηγικό χαρακτήρα» έλεγαν χθες αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. στέλνοντας μήνυμα επιχειρησιακής ετοιμότητας, δίχως, ωστόσο, να αποσαφηνίζεται εάν πράγματι βρίσκονται ή όχι κοντά στα ίχνη του. Ο Σκαφτούρος συνελήφθη σε μπλόκο ειδικής ομάδας αστυνομικών της Ασφάλειας Αττικής, τα μέλη της οποίας πυροβολώντας και κάνοντας χρήση χειροβομβίδων κρότου-λάμψης κατάφεραν να ακινητοποιήσουν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε. Ο συλληφθείς δεν προέβαλε αντίσταση και παραδόθηκε στους αστυνομικούς που τον περικύκλωσαν. Οδηγήθηκε στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής και χθες το πρωί στον εισαγγελέα.

Μέχρι το μεσημέρι της περασμένης Δευτέρας ο 38χρονος ήταν ένας από τους πλέον καταζητούμενους κακοποιούς της χώρας, με πλούσιο παρελθόν σε υποθέσεις εκβιασμών, ενώ σύμφωνα με την Αστυνομία ήταν εκείνος που οργάνωσε και ώς ένα βαθμό υλοποίησε την ομολογουμένως εντυπωσιακή απόδραση των Βασίλη Παλαιοκώστα και του Αλβανού Αλκέτ Ριτζάι από τις φυλακές Κορυδαλλού. Περιστατικό που είχε «παγώσει» τη φυσική και πολιτική ηγεσία της Αστυνομίας.

Εκτιμάται ότι ο Σκαφτούρος συντόνιζε τις κινήσεις των ανδρών που «κατέλαβαν» εν πτήσει το ελικόπτερο και το οδήγησαν πρώτα στο προαύλιο των φυλακών και έπειτα στο νεκροταφείο του Σχιστού. Θεωρείται ακόμα δεδομένο ότι παρείχε «κάλυψη» στον Ριτζάι, εξασφαλίζοντάς του καταφύγια σε Βοιωτία και Κορινθία. Αλλωστε, το σχέδιο απόδρασης υλοποιήθηκε όχι για την απελευθέρωση του Παλαιοκώστα, αλλά του Αλβανού συγκρατούμενού του, ο οποίος φέρεται ότι είχε αναλάβει να εκτελέσει «συμβόλαια θανάτου».

Και ο Σκαφτούρος, όμως, πιστεύουν οι αστυνομικοί, ότι στο διάστημα που καταζητούνταν πρωταγωνίστησε σε αιματηρές συμπλοκές-εκτελέσεις στις οποίες έχασαν τη ζωή τους μέλη της αντίπαλης σπείρας, αυτή της Ελευσίνας.

Ο 38χρονος συλληφθείς βρισκόταν στη λίστα των ενταλμάτων σύλληψης που το καλοκαίρι 2002 εκδόθηκαν σε βάρος 44 μελών της συμμορίας που δραστηριοποιούνταν στο Χαϊδάρι και άλλες περιοχές της Δυτικής Αττικής. Είχε κατηγορηθεί για σωρεία εκβιασμών, λαθρεμπόριο καυσίμων και τσιγάρων, σωματικές βλάβες καθώς και για συμμετοχή σε μία δολοφονία. Καταδικάστηκε ερήμην σε εννιάμισι χρόνια φυλάκιση και έκτοτε παρέμενε εξαφανισμένος. Από τον Νοέμβριο του 2005, οπότε και άνοιξε νέος κύκλος αίματος μεταξύ των ομάδων της νύχτας, με τη δολοφονία του Αριστείδη Λακιώτη της ομάδας του Χαϊδαρίου, έχουν δολοφονηθεί 8 ακόμα άτομα. Τελευταίο θύμα του πολέμου ο Γιώργος Αυτιάς, που πιθανολογείται ότι εκτελέστηκε από την ομάδα του Χαϊδαρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή