ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συμβουλές Τροχαίας για τη σχολική χρονιά

Με το νέο σχολικό έτος να ξεκινά την προσεχή Τρίτη, στους δρόμους του Λεκανοπεδίου θα ξανακάνουν την εμφάνισή τους και τα σχολικά λεωφορεία, οι οδηγοί των οποίων εκτελούν ήδη δοκιμαστικά δρομολόγια.

Για την οδική ασφάλεια των μαθητών, η Τροχαία προγραμματίζει σειρά μέτρων. Στους κόμβους που βρίσκονται κοντά σε μεγάλα σχολικά συγκροτήματα, αναμένεται να ενισχυθεί η ρύθμιση της κυκλοφορίας με περισσότερους τροχονόμους, ενώ θα διενεργούνται εντατικοί έλεγχοι στα σχολικά οχήματα.

Στα σχέδια της Τροχαίας περιλαμβάνεται ακόμη η πραγματοποίηση διαλέξεων κυκλοφοριακού περιεχομένου στα σχολεία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της, κατά το περυσινό σχολικό έτος διαπιστώθηκαν 380 παραβάσεις έπειτα από ελέγχους σε 7.177 κίτρινα σχολικά λεωφορεία (5,29%) και 285 σε 4.486 μισθωμένα οχήματα (6,35%).

Αμεσο εντοπισμό τυχόν προβλημάτων που σχετίζονται με τη σήμανση, τα προστατευτικά κιγκλιδώματα στα πεζοδρόμια κλπ., θα διενεργούν οι τροχονόμοι, οι οποίοι και θα ενημερώνουν τους αρμόδιους φορείς προς επίλυσή τους.

Παράλληλα, η Τροχαία επισημαίνει ότι τόσο οι διευθυντές όσο και το προσωπικό των σχολείων οφείλουν να ενημερώνουν τους μαθητές σχετικά με την κυκλοφοριακή αγωγή, καθώς επίσης να επιλέγουν με ιδιαίτερα αυστηρά κριτήρια τα οχήματα, τους οδηγούς και τους συνοδούς, να παρακολουθούν την οδική συμπεριφορά των οδηγών, αλλά και να ενισχύουν με κάθε τρόπο τον ιδιαίτερα χρήσιμο θεσμό των σχολικών τροχονόμων.

Τέλος, καλό είναι η Τροχαία να ενημερώνεται πριν από την πραγματοποίηση εκδρομών, προκειμένου να γίνεται αυστηρός έλεγχος των οχημάτων που θα μεταφέρουν μαθητές.