Το Σύνταγμα για την προστασία δεδομένων

Το Σύνταγμα για την προστασία δεδομένων

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος και του νόμου περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων αποτελεί, σύμφωνα με νομικούς, η απόφαση της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης για βιντεοσκόπηση και φωτογράφιση. Χαρακτηριστική αλλά και άκρως κατατοπιστική επί του ισχύοντος νομικού πλαισίου είναι η θέση του ποινικολόγου κ. Βασίλη Δημακόπουλου, ο οποίος, μιλώντας στην «Κ», εξηγεί μεταξύ άλλων ότι η ανάγκη αυτοπροστασίας και η επίκλησή της δεν δικαιολογούν την παραβίαση θεμελιωδών δικαιωμάτων, συνταγματικώς κατοχυρωμένων. «Αλίμονο αν κάθε επαγγελματική ομάδα ή φυσικό πρόσωπο, με την επίκληση της ανάγκης αυτοπροστασίας, διεκδικούσε το δικαίωμα να τοποθετήσει ηλεκτρονικές συσκευές παρακολούθησης και καταγραφής εικόνας και ήχου (κάμερες) σε δημόσιους χώρους της επιλογής του. Και είναι μεν αλήθεια ότι στην εποχή μας η υποχώρηση των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, χάριν της ασφάλειας ή υπό την προσχηματική επίκλησή της, έχει υπερβεί τα ανεκτά όρια, δεν πρέπει όμως να φτάσουμε στο σημείο κατάργησής τους. Η αξίωση συνεπώς τοποθέτησης τέτοιων συσκευών προσκρούει ευθέως, τόσο στο άρθρο 9Α του Συντάγματος, που κατοχυρώνει το δικαίωμα προστασίας από την επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων, όσο και στις αντίστοιχες Συνταγματικές διατάξεις που προστατεύουν τα ατομικά δικαιώματα και ελευθερίες. Περαιτέρω αντιβαίνει στις διατάξεις του Ν. 2472/1997 για τα προσωπικά δεδομένα, όπως μετά από πολλές τροποποιήσεις ισχύει».

Η επίμαχη ανακοίνωση

«Οπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, η Ενωσή μας θα δώσει ένα βροντερό «παρών» κοντά στα μέλη της, κατά τα εγκαίνια της 72ης Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης και τις όποιες κινητοποιήσεις των εργαζομένων στις οποίες είναι πιθανόν να παρεισφρήσουν διάφορα άνομα στοιχεία. Η Ενωσή μας, με σημερινή απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της, θα καταρτίσει ομάδες εργασίας, υποστηριζόμενες από τρία φωτογραφικά και βιντεοσκοπικά συνεργεία και θα προσπαθήσει να καλύψει όλα τα δρώμενα έμπροσθεν του Βελλίδειου Συνεδριακού Κέντρου και των πέριξ δρόμων, με σκοπό την προστασία μελών μας από πιθανές κακοήθεις επιθέσεις. Καλούμε όλα τα μέλη μας να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους, προστατεύοντας τις περιουσίες των πολιτών, την ευταξία και την ευκοσμία της πόλης μας και γενικότερα το δημόσιο συμφέρον».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή