«Οσα μέτρα κι αν ληφθούν οι πλημμύρες θα απειλούν»

«Οσα μέτρα κι αν ληφθούν οι πλημμύρες θα απειλούν»

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Δηλαδή μας λέτε ότι αντί για υδροφόρες, τώρα θα πρέπει να προμηθευτούμε βάρκες». Με τα λόγια αυτά κάτοικος της Ολυμπίας αντέδρασε στις εκτιμήσεις των ειδικών για την επόμενη μέρα στις πυρόπληκτες περιοχές. Οι πλημμύρες και οι κατολισθήσεις με τις πρώτες βροχές του φθινοπώρου είναι, όπως φαίνεται, αναπόφευκτη συνέπεια των πυρκαγιών, όπως τονίστηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σε χώρο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Ολυμπίας. Κάτοικοι, φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης και επιστήμονες συζήτησαν για τα προβλήματα των περιοχών που κάηκαν καθώς, όπως εκτιμάται, οι καταστροφές που μπορεί να φέρουν οι πλημμύρες θα είναι ανάλογες με αυτές που προηγήθηκαν.

Απαραίτητη κρίνεται και η απαγόρευση του κυνηγιού σε ολόκληρη την Πελοπόννησο για να προστατευθεί η πανίδα της περιοχής. Ωστόσο οι τοπικοί φορείς τονίζουν ότι η απόφαση για την απαγόρευση θα πρέπει να ληφθεί από την κεντρική διοίκηση.

«Θα μπορούσαν να φυτευθούν άμεσα οι αγροτικές εκτάσεις ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος έκπλυσης του εδάφους. Κάθε σταγόνα βροχής που θα καταφέρουμε να φτάσει στο υπέδαφος είναι ένα κέρδος», είπε χαρακτηριστικά ο δασάρχης Ναυπάκτου Γεώργιος Φούντας. Αλλωστε με αυτόν τον τρόπο θα βρεθούν άμεσα και ζωοτροφές για τα γιδοπρόβατα της περιοχής. Εκτιμάται ότι πρέπει να βρεθεί τροφή για περισσότερα από 145.000 ζώα. Ακόμα και αν ληφθούν μέτρα, η καμένη έκταση, ειδικά στην περιοχή της Ηλείας, είναι τόσο μεγάλη, που ο κίνδυνος των πλημμυρών δεν μπορεί να αποφευχθεί. Περισσότερο από 40% του νομού έχει πληγεί από τις πυρκαγιές -περίπου 935.000 στρέμματα, από τα οποία τα 2/3 ήταν δάση και δασικές εκτάσεις και τα υπόλοιπα αγροτικές εκτάσεις. Από τα 8,3 εκατ. ελαιόδενδρα της περιοχής, κάηκαν περισσότερα από τα μισά. «Στην επαρχία Ολυμπίας περισσότερα από 500.000 στρέμματα έχουν μείνει γυμνά από βλάστηση», τόνισε μιλώντας στη σύσκεψη ο δασάρχης Κρεστένων κ. Βασίλης Γιακουμής, που χαρακτήρισε την καταστροφή «ολοκληρωτική». «Στις υδρολογικές λεκάνες του Αλφειού και της Νέδας, που ξεπερνούν τα 250.000 στρέμματα, οπωσδήποτε θα έχουμε πλημμύρες», πρόσθεσε. Μάλιστα, εκφράστηκαν φόβοι ότι το αρχαίο θέατρο που γλίτωσε από την πυρκαγιά είναι πολύ πιθανό να κινδυνεύσει από τις πλημμύρες.

Η αποκατάσταση του Κρόνιου λόφου και του περιβάλλοντος του αρχαιολογικού χώρου ανατέθηκε στο ΕΘΙΑΓΕ (Ιδρυμα Αγροτικών Ερευνών) ανακοίνωσε ο διευθυντής του Ινστιτούτου Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων και Τεχνολογίας Δασικών Προϊόντων, κ. Γιώργος Λυριντζής. Τα έξοδα θα καλυφθούν από χορηγό, το όνομα του οποίου δεν έχει ακόμα γνωστοποιηθεί. «Τα έργα θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί την 25η Μαρτίου 2008, ώστε ο χώρος να είναι έτοιμος για την Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας», τόνισε ο ίδιος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή