ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Παγώνει» η έναρξη εργασιών για κατασκευή ΧΥΤΑ στην Κερατέα

Να εφησυχάσουν ή να αγωνιούν; Οι κάτοικοι της Κερατέας που μήνες τώρα αντιστέκονται σθεναρά στη δημιουργία ΧΥΤΑ στην περιοχή τους βρίσκονται μπροστά σε αμφίσημες εξελίξεις.

Πριν από λίγες ημέρες ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας κ. Μπάμπης Μανιάτης ματαίωσε την αναδάσωση σε 500 στρέμματα στην περιοχή (εκεί όπου έχει χωροθετηθεί ο ΧΥΤΑ) ενώ την ίδια στιγμή το Ελεγκτικό Συνέδριο με απόφασή του ματαιώνει την έναρξη των εργασιών κατασκευής του ΧΥΤΑ, μέχρι να αποφανθεί το ΣτΕ για τη νομιμότητα του έργου.

«Κερδίσαμε την πρώτη μάχη» είπε χθες ο δήμαρχος Κερατέας κ. Σ. Ιατρού.

Οπως είναι γνωστό η ανάδοχος για τον τρίτο ΧΥΤΑ της Αττικής εταιρεία ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ Α. Ε. είχε ήδη υπογράψει σύμβαση (ύψους 20 εκ. ευρώ) με το ελληνικό δημόσιο και στις αρχές του περασμένου Ιουλίου την έστειλε προς έγκριση στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Ο δήμος Κερατέας προσέβαλε την υπογραφή της προβάλλοντας τα περιβαλλοντικά, αναπτυξιακά και οικονομικά προβλήματα του έργου. Η παρέμβαση είχε αποτέλεσμα να ακυρωθεί η υπογραφή της σύμβασης, να μην εγκατασταθεί ο εργολάβος (που αμέσως μετά τον Δεκαπενταύγουστο θα έπιανε δουλειά) και η υπόθεση να ξαναδικαστεί (όχι απλώς να εγκριθεί) από το Ελεγκτικό Συνέδριο αμέσως μετά την απόφαση του ΣτΕ.

Η αισιοδοξία του δημάρχου και των κατοίκων της περιοχής βρίσκει αντίκρισμα και στη στάση που έχουν κρατήσει μέχρι σήμερα οι εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων (που έχουν πραγματοποιήσει ανοικτές συγκεντρώσεις στην Κερατέα). Οπως ρητά ανέφερε ο κ. Ιατρού, όλοι εναντιώνονται στη δρομολόγηση του έργου. Ο υποψήφιος βουλευτής μάλιστα του ΠΑΣΟΚ κ. Β. Οικονόμου δήλωσε ότι αν το έργο αρχίσει να υλοποιείται και είναι βουλευτής θα παραιτηθεί αμέσως.