Ανοίγει ο δρόμος για τη σύνταξη δασικών χαρτών

Ανοίγει ο δρόμος για τη σύνταξη δασικών χαρτών

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοίγει ο δρόμος για τη σύνταξη των δασικών χαρτών, ενός έργου που όχι μόνο θα βοηθήσει στην προστασία του δασικού πλούτου της χώρας αλλά θα απαλλάξει και τους πολίτες από ταλαιπωρίες και χρόνιες «αιχμαλωσίες». Μόλις πριν από δύο ημέρες, το ΥΠΕΧΩΔΕ ενέκρινε επιτέλους τις τεχνικές προδιαγραφές, οι οποίες εκκρεμούσαν για μεγάλο διάστημα. Είχε προηγηθεί ρεπορτάζ-παρέμβαση της «Κ», που επεσήμανε τις συνέπειες της έλλειψης δασικών χαρτών και το γεγονός ότι είχε «κολλήσει» η διευκρίνιση των απαραίτητων τεχνικών ζητημάτων από το ΥΠΕΧΩΔΕ.

Η κοινή υπουργική απόφαση, την οποία υπέγραψαν χθες οι υπουργοί ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργος Σουφλιάς και Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Ευ. Μπασιάκος, καθορίζει τις τεχνικές προδιαγραφές κατάρτισης των δασικών χαρτών, τον τρόπο εφοδιασμού των ενδιαφερομένων με αεροφωτογραφικό υλικό για την υποβολή των αντιρρήσεων και τον τύπο και το περιεχόμενο των βεβαιώσεων για τον δασικό ή μη χαρακτήρα των εκτάσεων. Η ΚΥΑ έρχεται να αντικαταστήσει δύο παλαιότερες (ΦΕΚ 2056 Β΄/1999) αποφάσεις του υπουργείου Γεωργίας και κάθε άλλη οδηγία για την κατάρτιση δασικών χαρτών.

Οι τεχνικές προδιαγραφές ορίζουν τον τρόπο που θα καταρτιστούν οι δασικοί χάρτες για δάση και αναδασωτέες εκτάσεις που βρίσκονται εκτός σχεδίου πόλεως, άλση και πάρκα εντός σχεδίου πόλεως. Οπως ορίζει η απόφαση, για τον καθορισμό των συνόρων των δασικών χαρτών χρησιμοποιούνται οι αεροφωτογραφίες του 1945 (για την περιοχή που δεν καλύπτεται ή λόγω κακής ποιότητος είναι αδύνατη η αξιοποίησή τους χρησιμοποιούνται αεροφωτογραφίες και διαθετικά έτους λήψεως 1960), καθώς και η νεότερη αεροφωτογράφηση. Ελάχιστη έκταση για την αποτύπωση δασικών και χορτολιβαδικών εκτάσεων είναι τα 700 τ.μ., ενώ κατά περίπτωση (εφόσον συντρέχει λόγος προστασίας, λ.χ. πρανή, ρέματα) και μικρότερες.

Εφόσον τον Οκτώβριο κριθεί από το Συμβούλιο Επικρατείας η συνταγματικότητα του νόμου 3208/2003 ώστε να ξεκαθαριστεί η νομοθεσία την οποία υποχρεώνονται να ακολουθήσουν οι υπηρεσίες κατά τη διαδικασία της χαρτογράφησης (καθορισμός της Δασοκάλυψης προκειμένου μια έκταση να χαρακτηριστεί δασική), θα ξεκινήσει άμεσα η σύνταξη των δασικών χαρτών ανεξάρτητα από την πορεία του Εθνικού Κτηματολογίου. Σύμφωνα με όσα είχε δηλώσει στην «Κ» ο ειδικός Γραμματέας κ. Δημήτρης Παπαγιαννίδης, έχουν εξασφαλιστεί κονδύλια ύψους 100.000.000 από το Δ΄ ΚΠΣ για το συγκεκριμένο έργο. Τα χρήματα αυτά επαρκούν, σύμφωνα με πληροφορίες, για την χαρτογράφηση του 70% της χώρας, ενώ προτεραιότητα θα δοθεί σε περιοχές όπου υπάρχουν διεκδικήσεις και καταπατήσεις προκειμένου να λυθούν χρόνια προβλήματα και «η δασική υπηρεσία να ασχοληθεί επιτέλους με τα δάση και όχι τις διεκδικήσεις των πολιτών», όπως επεσήμανε υπάλληλος της υπηρεσίας. Το έργο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως το 2013, δεδομένου ότι θα χρηματοδοτηθεί από κοινοτικά κονδύλια οπότε υπάρχει δέσμευση για το χρονικό πλαίσιο απορρόφησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή