«Δώστε βοήθεια στον νέο του χωριού για να μη φύγει…»

«Δώστε βοήθεια στον νέο του χωριού για να μη φύγει…»

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Στο χωριό έχουμε μόνο ένα νέο. Μη δίνετε σε μας. Σ’ αυτόν να δώσετε βοήθεια που πρέπει να κρατήσει τα πρόβατά του. Αλλιώς, θα καταστραφεί και θα φύγει από το χωριό», έλεγαν ηλικιωμένοι κάτοικοι ενός μικρού χωριού της Εύβοιας στους εθελοντές της «Κοινωνικής Στήριξης», όταν τους πρόσφεραν ανθρωπιστική βοήθεια.

Οι προσφορές μεμονωμένων ανθρώπων, αλλά και οργανώσεων και φορέων απ’ όλη την Ελλάδα προς την Εύβοια είναι συνεχείς και συγκινητικές. «Η μεγαλύτερη βοήθεια αποστέλλεται στους δήμους, οι οποίοι τη διανέμουν ανάλογα με τις ανάγκες. Αυτό που χρειάζονται περισσότερο οι κάτοικοι είναι ζωοτροφές», αναφέρει στην «Κ» ο αντινομάρχης Εύβοιας κ. Θανάσης Καλάβρης.

Υπάρχουν φυσικά και εξαιρέσεις, καθώς ορισμένες οργανώσεις επέλεξαν να ακολουθήσουν τον δρόμο της φωτιάς και να μοιράσουν την βοήθεια πόρτα πόρτα. «Αφού συνεννοηθήκαμε με την Πολιτική Προστασία και ενημερωθήκαμε από κοινωνική λειτουργό του Δήμου Στυρέων επισκεφθήκαμε -30 εθελοντές- το Ελαιοχώρι, τον Πολυπόταμο, τους Τσακαίους και δυσπρόσιτους οικισμούς και μεταφέραμε εκτός από τρόφιμα, παπούτσια και γραφική ύλη στα παιδιά, όπως επίσης και χρηματικά ποσά, ώστε να αγοραστούν οι αναγκαίες ζωοτροφές. Οι άνθρωποι μας υποδέχτηκαν πολύ θερμά», λέει στην «Κ» η πρόεδρος της «Κοινωνικής Στήριξης» κ. Αν. Τσιακάλου.

Οι συνδρομές που δέχονται οι πληγέντες δήμοι είναι πολλές. Ωστόσο, χρειάζεται καλύτερος έλεγχος στη διανομή τους, διαπιστώνει η δήμαρχος Στυρέων, κ. Σοφία Μούτσου. «Υπάρχει τεράστια ζημία στο εισόδημα του κόσμου. Στον δήμο μας κάηκαν 90.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης, 600 ζώα, 12 σπίτια καταστράφηκαν ολοσχερώς και περίπου 60 είχαν σοβαρές ζημιές. Με τα ελάχιστα μέσα που διαθέτουμε ως Τοπική Αυτοδιοίκηση προσπαθούμε να αποκαταστήσουμε το δίκτυο ύδρευσης. Τα κυριότερα προβλήματα, όμως, αφορούν στα ρέματα, που χρειάζονται καλό καθαρισμό. Μέχρι στιγμής έχουμε λάβει σημαντική βοήθεια από τον Δήμο Αθήνας, την Εθνική Τράπεζα, καθώς επίσης από τοπικούς φορείς και ιδιώτες», λέει η δήμαρχος.

Μηχανήματα του στρατού και της ΤΕΔΚΝΑ έχουν εγκατασταθεί στον Δήμο Κονιστρών, για να εκτελέσουν τα πρώτα αντιπλημμυρικά έργα στον βασικό ταμιευτήρα του ποταμού Μανικιάτη. «Ωστόσο, δεν γίνονται παράλληλα και τα απαραίτητα αντιδιαβρωτικά», αναφέρει στην «Κ» ο δήμαρχος Κονιστρών κ. Δημ. Παπαναστασίου. Οσον αφορά στη βοήθεια που λαμβάνει, εξηγεί ότι «δεν έχουμε προς το παρόν παραλάβει κάποιο χρηματικό ποσό παρά τις υποσχέσεις. Περιμένουμε ακόμα και από δήμους της Βόρειας Ελλάδας που ευαισθητοποιήθηκαν».

Η κύρια αγωνία στον Δήμο Ταμιναίων είναι οι καθυστερήσεις στη λήψη αντιπλημμυρικών μέτρων. «Ερχονται οι επιτροπές και καταγράφουν τις ανάγκες και μας απαντούν ότι θα ξεκινήσουν ύστερα από 15 ημέρες ή ότι μπορούν να προχωρήσουν μόνο σε καθαρισμό. Αλίμονό μας αν δεν γίνουν τα απαραίτητα. Θα κινδυνεύσει να πνιγεί το Αλιβέρι», τονίζει η δήμαρχος κ. Κατερίνα Καράπα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή