Γήπεδα: στα χαρτιά τα μέτρα ασφαλείας

Γήπεδα: στα χαρτιά τα μέτρα ασφαλείας

3' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το μεσημέρι της 29ης Μαρτίου, ο 25χρονος οπαδός του Παναθηναϊκού Μιχάλης Φιλόπουλος δολοφονείται άγρια σε συμπλοκή στη λεωφόρο Λαυρίου. Το συμβάν σοκάρει τη χώρα και προκαλεί παρέμβαση του πρωθυπουργού. Σε έκτακτη σύσκεψη τα υπουργεία Δημόσιας Τάξης και Αθλητισμού ανακοινώνουν μέτρα για την πάταξη του χουλιγκανισμού. Εξι μήνες μετά, το μόνο που θυμίζει το άγριο φονικό της Παιανίας είναι ένα πανό στα κάγκελα του γηπέδου της λεωφόρου Αλεξάνδρας με τη φωτογραφία του άτυχου οπαδού του Παναθηναϊκού.

Η έρευνα για την εξιχνίαση της υπόθεσης παραμένει σε αδιέξοδο, ενώ τα μέτρα ασφαλείας που εξαγγέλθηκαν υπό την πίεση των γεγονότων και της κοινής γνώμης παρέμειναν ανεφάρμοστα, με εξαίρεση την ανάκληση αδειών από τους οργανωμένους συνδέσμους οπαδών.

Τις αμέσως επόμενες ημέρες η δικογραφία κλείνει και παραδίδεται στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών, ωστόσο, από τα 28 άτομα που από το προανακριτικό υλικό φέρονται να εμπλέκονται στο επεισόδιο, ποινικές διώξεις έχουν ασκηθεί εναντίον επτά, ενώ προφυλακιστέοι έχουν κριθεί δύο. Οι υπόλοιποι απαλλάχτηκαν των κατηγοριών καθώς εκμεταλλευόμενοι λάθος της Αστυνομίας κατά την προανάκριση τροποποίησαν τις πρώτες (μαρτυρικές) καταθέσεις τους. «Δεν υπάρχουν πολλές, αλλά μία και μόνη αλήθεια για το συμβάν. Η εξέλιξη αυτή προκαλεί πολλές σκέψεις», λέει στην «Κ» ο δικηγόρος κ. Αλέξης Κούγιας, που ενεπλάκη στη δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης.

Η κάρτα φιλάθλου

Η πολυδιαφημισμένη «κάρτα φιλάθλου» που θα είχε αποθηκευμένα σε μαγνητική ταινία τα στοιχεία ταυτότητας του φιλάθλου, ο πλέον αποτελεσματικός τρόπος «εξυγίανσης» των κερκίδων, παραμένει σε εκκρεμότητα. Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα έδωσε τη σχετική άδεια, όμως όσοι διαγωνισμοί έχουν πραγματοποιηθεί για την προμήθεια του εξοπλισμού, άγνωστο γιατί, έχουν κηρυχθεί άγονοι.

Αποσπασματικά και μόνο στα γήπεδα της Α΄ Εθνικής εφαρμόζεται και το μέτρο του ονομαστικοποιημένου εισιτήριου. Στην εφαρμογή του προχώρησαν οι μεγάλες ΠΑΕ που διέθεταν συστήματα μηχανογράφησης. Οπως, όμως, αποκάλυψε στην «Κ» διοικητικό στέλεχος της διοργανώτριας αρχής (Super League), σε κάποιες περιπτώσεις δεν έχει γίνει καμία κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση. Επιπλέον, «ορισμένες ΠΑΕ επέλεξαν τη λύση των χειρόγραφων σημειώσεων πάνω στο εισιτήριο παρότι είναι δεδομένο ότι κάτι τέτοιο είναι αδύνατο να λειτουργήσει».

Σχεδόν πλήρης αδράνεια παρατηρείται και στο ζήτημα που αφορά τις κάμερες, του συστήματος ηλεκτρονικής εποπτείας που σύμφωνα με το υπ. Δημόσιας Τάξης επρόκειτο να βρίσκεται στο 100% της λειτουργίας του στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος. Πληροφορίες από την Αστυνομία αναφέρουν ότι κάμερες τοποθετήθηκαν και λειτουργούν(;) στα μισά μόνο γήπεδα της Α΄ Εθνικής, την ίδια ώρα που Αστυνομία και Γενική Γραμματεία Αθλητισμού μιλούν για ολοκληρωμένη λειτουργία του συστήματος στο τέλος του Α΄ γύρου του πρωταθλήματος.

Με δηλώσεις του στην «Κ», αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. παραδέχτηκε ότι από τα 30 γήπεδα των ομάδων της Super League και της Α1 μπάσκετ ανδρών, έχουν εγκατασταθεί κάμερες σε 15 μόνο γήπεδα! Επιπλέον, παράγοντες της Super League μιλώντας στην «Κ» έλεγαν ότι «κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης ενεργοποιήθηκαν μόνο στο ντέρμπι της λεωφόρου και στον αγώνα της Ξάνθης»!

Οι αστυνομικοί

Ιδιαιτέρως αποκαλυπτικά είναι και όσα καταγγέλλουν μέσω της «Κ» παράγοντες της Super League σχετικά με τους όρους εφαρμογής των μέτρων τάξης εντός γηπέδων. Κατηγορούν την ΕΛ.ΑΣ. για «εισπρακτική λογική» και χαρακτηρίζουν «πυροτέχνημα» τις πρόσφατες εξαγγελίες των υπουργών κ. Β. Πολύδωρα και Γ. Ορφανού για αποχώρηση της Αστυνομίας από τα γήπεδα και αντικατάστασή της με υπαλλήλους ιδιωτικών εταιρειών ασφαλείας.

«Για να συμβεί κάτι τέτοιο έπρεπε να τροποποιηθεί το νομοθετικό πλαίσιο. Διαφορετικά, οι υπάλληλοι των εταιρειών δεν έχουν τη δυνατότητα να κάνουν σωματικό έλεγχο στους φιλάθλους, ούτε να προσαγάγουν ταραξίες. Η Αστυνομία δεν φαίνεται να επιθυμεί κάτι τέτοιο, καθώς θα απολέσει εξουσίες και μια πηγή εσόδων», αναφέρει στην «Κ» νομικός με γνώση των ποδοσφαιρικών θεμάτων.

Πράγματι, τα χρήματα που εισπράττει η ΕΛ.ΑΣ. (από τηλεοπτικά και εμπορικά δικαιώματα των ΠΑΕ) για την παροχή «προστασίας» αγγίζουν τα 10 εκατ. ευρώ, όπως αναφέρουν άνθρωποι της Super League. «Με τα χρήματα αυτά μπορούμε να πληρώσουμε την καλύτερη εταιρεία security του κόσμου. Η ασφάλεια των γηπέδων όμως είναι ένα κεκτημένο που η Αστυνομία δεν θέλει να απολέσει».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή