Τρέμουν τις νεροποντές στα καμένα χωριά

Τρέμουν τις νεροποντές στα καμένα χωριά

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την έντονη ανησυχία τους για καταστροφικά πλημμυρικά φαινόμενα εκφράζουν τοπικοί παράγοντες από τις πυρόπληκτες περιοχές στην Πελοπόννησο. Αν και τα πρώτα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα άμεσης προτεραιότητας ξεκίνησαν να υλοποιούνται από το ΥΠΕΧΩΔΕ (τα επιμέρους μέτρα που αφορούν κυρίως μικρά ποτάμια και ρέματα έχουν αναλάβει οι αρμόδιες νομαρχιακές υπηρεσίες) οι τοπικοί φορείς εκφράζουν φόβους για την ποσότητα του νερού που θα συγκεντρωθεί σε περίπτωση μεγάλης νεροποντής. Οι γνώστες των περιοχών κάνουν λόγο για διπλασιασμό ή και τριπλασιασμό του υδάτινου όγκου και καλούν όλους τους αρμόδιους φορείς σε εγρήγορση, τονίζοντας στην «Κ» ότι τα μέτρα καθαρισμού και συντήρησης ποταμών, χειμάρρων, ρεμάτων και καναλιών δεν επαρκούν, για να προστατεύσουν απόλυτα τις πυρόπληκτες ζώνες.

Ειδικότερα, η νομαρχία Ηλείας δεν θεωρεί επαρκή μέτρα τη συντήρηση και τον καθαρισμό των ποταμών, των ρεμάτων και των χειμάρρων, καθώς όπως δηλώνει στην «Κ» ο αντινομάρχης κ. Γ. Πλατανιάς «ακόμα και αν καθαριστούν πλήρως δεν θα γλιτώσουμε τις διαβρώσεις, καθώς η ταχύτητα του νερού σε περίπτωση σφοδρών βροχοπτώσεων θα υπερδιπλασιαστεί. Το χώμα θα κατεβαίνει από τα βουνά και κάποια σημεία θα ξαναβουλώσουν. Χρειάζεται υπερεντατική δουλειά σε τουλάχιστον είκοσι ποτάμια – ρέματα. Ελπίζω να προλάβουμε να προστατεύσουμε τα χωριά μας».

Τα πρώτα μέτρα

Σύμφωνα, πάντως, με το ΥΠΕΧΩΔΕ, στον νομό Ηλείας λαμβάνονται τα πρώτα μέτρα καθαρισμού και αντιπλημμυρικών επεμβάσεων στον Κλαδέο ποταμό στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας, στον Ακίδα ποταμό της Ζαχάρως και στον Σοχιά της Αμαλιάδας, ενώ μόλις πριν από δύο ημέρες ξεκίνησαν έργα και στον Πηνειακό Λάδωνα, τον Αλφειό και τη Νέδα.

Αντιπλημμυρικές εργασίες εξελίσσονται και στον νομό Εύβοιας, ειδικότερα στα ρέματα Μανικιάτη, Νηλέα και Αλιβερίου και θα ακολουθήσουν τα ρέματα Σαρανταπόταμου, Λήλα και Νέων Στύρων. Τα προβλεπόμενα μέτρα πρόληψης για τις πλημμύρες εφαρμόζονται επίσης στον ποταμό Ξερίλα της Αρκαδίας, στα ρέματα Ασωπού, Ράχιανης και Ζαπαντίου της Κορινθίας, καθώς επίσης στον Ευρώτα ποταμό της Λακωνίας και στην πεδινή κοίτη του Νέδωνα στον νομό Μεσσηνίας.

Ακόμα και νύχτα δουλεύουν τα συνεργεία στον δήμο Ζαχάρως, αναφέρει στην «Κ» ο δήμαρχος κ. Π. Χρονόπουλος. «Εχουμε προχωρήσει, αλλά το πρόβλημα δεν λύνεται μέσα σε λίγες ημέρες. Θα ετοιμάσουμε φράγματα στα πιο ψηλά μέρη, θα βάλουμε κορμοδέτες, για να μη βουλιάξουν τα χωριά»…

Εντονη ανησυχία εκφράζει και ο δήμαρχος Αμαλιάδας κ. Ι. Λυμπέρης. «Περιμένουμε ένα βαρύ φθινόπωρο. Πρέπει να θωρακίσουμε την περιοχή μας καλά, διότι ο Σοχιάς είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος χείμαρρος. Δεν αρκεί ο καθαρισμός του. Χρειάζονται ευρύτερα μέτρα, όπως τοίχοι αντιστήριξης, πλέγματα με μεγάλες πέτρες, για να συγκρατούν στις όχθες του ποταμού το χώμα, καθώς επίσης και λίμνες ηρεμίας, για να κόβεται η ορμητικότητα του χειμάρρου. Αυτό, βέβαια, είναι ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο, για την ολοκλήρωση του οποίου χρειάζονται 3 – 4 χρόνια», λέει ο κ. Λυμπέρης.

Στον δήμο Φολόης πραγματοποιήθηκε έκτακτο συμβούλιο, στο οποίο πρόεδροι των κοινοτήτων και τοπικοί σύμβουλοι παρουσίασαν τις ανάγκες των χωριών για αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά μέτρα. «Στόχος είναι να αρθούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια, για να μη χρονοτριβήσουμε, ώστε να ξεκινήσουν άμεσα οι εργολάβοι τη δουλειά για την αποκατάσταση στα πιο επικίνδυνα σημεία, γιατί φοβόμαστε κατολισθήσεις και καθιζήσεις», λέει ο δήμαρχος κ. Ι. Μαρούντας.

Οι αρχικές αυτοψίες έγιναν και στον δήμο Αλιφείρας, ενώ οι πρώτες αντιπλημμηρικές επεμβάσεις θα γίνουν σε χείμαρρο που περνάει από το δημοτικό διαμέρισμα Αμυγδαλιών. Την επιτάχυνση των διαδικασιών για να υλοποιηθούν αντιπλημμυρικά έργα ζητούν και οι δήμαρχοι στην Εύβοια. «Δεν έχει ξεκινήσει καμία εργασία προς το παρόν. Φοβάμαι ότι αν δεν γίνει κάτι άμεσα, θα πνιγεί το Αλιβέρι», είπε στην «Κ» η δήμαρχος Ταμιναίων, κ. Κατερίνα Καράπα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή