Φοβούνται κατολισθήσεις

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον κίνδυνο εκτεταμένων κατολισθήσεων στις πυρόπληκτες περιοχές της Ηλείας, της Αχαΐας και του Πηλίου επισημαίνουν οι γεωλόγοι. Επιστήμονες του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Μελετών (ΙΓΜΕ), οι οποίοι εργάζονται επί σειράν ετών στις πυρόπληκτες περιοχές, εκτιμούν ότι τα προβλήματα που προϋπήρχαν θα ενταθούν, χωρίς τη βλάστηση να συγκρατεί το έδαφος και να ανακόπτει τη ροή του νερού. Τονίζουν την ανάγκη μελέτης και άμεσης επέμβασης σε πολλές περιοχές και εκτιμούν ότι τα προβλήματα δεν θα είναι στις περισσότερες περιπτώσεις σημαντικά, αν αντιμετωπιστούν έγκαιρα και ολοκληρωμένα.

Υπό μεταφορά

Οι γεωεπιστήμονες του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Μελετών (ΙΓΜΕ) εργάζονται επί πολλές δεκαετίες σε ορισμένες από τις πληγείσες περιοχές. «Στην Ηλεία και τη Μεσσηνία για παράδειγμα εργαζόμαστε 40 χρόνια», εξηγεί στην «Κ» ο κ. Νικ. Νικολάου διευθυντής Τεχνικής Γεωλογίας του ΙΓΜΕ. «Μάλιστα στο παρελθόν εξαιτίας των κατολισθήσεων έχουν μεταφερθεί οικισμοί ή έχουν γίνει έργα. Για παράδειγμα, τμήμα του χωριού Φρίξα -που υπέστη σοβαρές καταστροφές από την πυρκαγιά- ήταν υπό μεταφορά».

Ποιες είναι οι περιοχές που αντιμετωπίζουν πρόβλημα; Σύμφωνα με τον κ. Νικολάου, στην Ηλεία προβλήματα με κατολισθήσεις αντιμετώπισαν παλαιότερα τα χωριά Ανήλιο, Δραγώγιο, Κρέστενα, Νεράιδα, Ζαχάρω, Περιστέρι, Διάσελα, Κέντρο, Κουτσοχέρα, Αγραπιδοχώρι, Λέπρεο, Φασκομηλιά, Λαμπέτι, Ράχες, Ταξιάρχες, Σμέρνα, Καλλιθέα, Καλλιδώνα, Ποτίνη, Πεύκες, Πλατανιά, Αμυγδαλιές και άλλα, καθώς και τμήματα του οδικού δικτύου, όπως ο δρόμος Αμαλιάδας – Τάρσιου. Μικρότερης έκτασης προβλήματα υπήρχαν και σε περιοχές της Μεσσηνίας, αλλά και της Αχαΐας, «ιδιαίτερα στην περιοχή του Διακοφτού και του Ανω Διακοφτού».

Πήλιο και Πάρνηθα

Στο Πήλιο οι γεωλόγοι επισήμαναν σημαντικούς κινδύνους, ακόμα και κοντά σε οικισμούς. «Κατά μήκος του κύριου, αλλά και του δασικού οδικού δικτύου εντοπίσαμε ασταθή πρανή· στα σημεία αυτά τα προβλήματα θα είναι μεγαλύτερα τώρα», εξηγεί ο κ. Νικολάου. «Τα κυριότερα προβλήματα διαπιστώθηκαν κατά μήκος του κύριου οδικού δικτύου στις παρυφές του οικισμού Αφέτες και στην περιοχή του δήμου στο δρόμο που συνδέει την Ξυνόβρυση με την παραλία Ποτιστικών και σε τμήμα του δρόμου Τσαγκαράδας – Νεοχωρίου. Τα προβλήματα σε αυτή τη φάση δεν είναι εκτεταμένα, αλλά οι δυνητικά ασταθείς θέσεις είναι πολυάριθμες». Οι επιστήμονες του ΙΓΜΕ πραγματοποίησαν αναγνώριση και στην περιοχή της Πάρνηθας. «Διαπιστώσαμε μικρές κατολισθήσεις στο οδικό δίκτυο και σε κάποια πρανή. Ενδεχομένως οι ισχυρές βροχοπτώσεις να δημιουργήσουν κάποια τοπικά προβλήματα», λέει ο κ. Νικολάου. «Ωστόσο, δεν αναμένουμε σοβαρά κατολισθητικά φαινόμενα ούτε εκτεταμένες διαβρώσεις στην περιοχή. Σε κάθε περίπτωση όμως χρειάζεται επισταμένη μελέτη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή