Πώς θα σωθούν τα δάση από ΜΕΓΑΠΥΡΚΑΓΙΕΣ

Πώς θα σωθούν τα δάση από ΜΕΓΑΠΥΡΚΑΓΙΕΣ

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Οι περιοχές που δεν κάηκαν φέτος υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να καούν τις επόμενες χρονιές· εφόσον ακολουθηθεί η ίδια πολιτική στην αντιμετώπιση του θέματος των δασικών πυρκαγιών τα πράγματα θα γίνουν πολύ χειρότερα». Με αυτά τα λόγια ο δασολόγος κ. Γιώργος Ευτυχίδης εξήγησε στην «Κ» το μέγεθος του προβλήματος, το οποίο οδήγησε ομάδα ερευνητών επιστημόνων, ειδικών στα θέματα δασικών πυρκαγιών, να καταθέσει κείμενο- παρέμβαση. Οπως εξηγούν, για πρώτη φορά φέτος εμφανίστηκε στη χώρα μας το φαινόμενο των ΜΕΓΑΠΥΡΚΑΓΙΩΝ ο μοναδικός τρόπος για την αντιμετώπιση των οποίων είναι η πρόληψη και όχι η συγκέντρωση ολοένα και περισσότερων μέσων πυρόσβεσης.

Ο στόχος είναι, τονίζεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ομάδα επιστημόνων, να παρουσιαστεί ενιαία η άποψη των επιστημόνων που ασχολούνται με το θέμα των δασικών πυρκαγιών ώστε να αποτελέσει αντικείμενο επεξεργασίας και προβληματισμού. «Χρειάζεται να υπάρξει εθνικό σχέδιο που να βασίζεται σε επιστημονική τεκμηρίωση και όχι σε αυθαίρετες πολιτικές επιλογές», τονίζουν.

«Εφόσον έχει εγκαταλειφθεί η διαχείριση του δάσους, κάθε χρόνο συσσωρεύεται όλο και περισσότερη βιομάζα με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος πυρκαγιάς», τονίζει ο κ. Ευτυχίδης.

«Βασικοί λόγοι εμφάνισης των ΜΕΓΑΠΥΡΚΑΓΙΩΝ είναι οι παρατεταμένες ξηρασίες με επανειλημμένους καύσωνες, το έλλειμμα διαχείρισης των εύφλεκτων δασών Μεσογειακού τύπου και κυρίως η αντίληψη ότι η προστασία από τις δασικές πυρκαγιές ταυτίζεται με τη δασοπυρόσβεση. Η συσσώρευση βιομάζας είναι αναπόφευκτο αποτέλεσμα και τροφοδοτεί ανεξέλεγκτες καταστάσεις που και οι πλέον εξελιγμένοι μηχανισμοί δασοπυρόσβεσης δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν», τονίζουν στην παρέμβασή τους οι επιστήμονες. Οπως σημειώνουν, αν δεν αναθεωρηθεί η λογική της «δασοπυρόσβεσης» σαν πρακτική προσέγγισης της προστασίας των δασών από τις πυρκαγιές, ενδέχεται να φτάσει η στιγμή που θα διακυβεύεται και αυτή ακόμη η εθνική υπόσταση της χώρας.

Οι επιστήμονες εξηγούν ότι «η αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών απαιτεί επανασχεδιασμό της πολιτικής δασοπροστασίας σε εθνικό επίπεδο ώστε να εξασφαλίζεται ενιαία διαχείριση του κύκλου «πρόληψη καταστολή και διαχείριση των καμένων περιοχών». Η ολοκληρωμένη αυτή διαχείριση του προβλήματος θα πρέπει να βασίζεται στη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων σύμφωνα με αρμοδιότητες και συμπληρωματικούς ρόλους που θα προσδιορίζονται σαφώς στο πλαίσιο ενός εθνικού σχεδίου». Οπως συμπληρώνουν στην παρέμβασή τους οι επιστήμονες, ο σχεδιασμός της προστασίας των δασών πρέπει να βασίζεται στην επιστημονική γνώση και όχι σε πολιτικές αποφάσεις

Οπως τονίζει στην «Κ» ο κ. Ευτυχίδης «για παράδειγμα, το θέμα δεν είναι η μεταφορά της δασοπυρόσβεσης από τη δασική υπηρεσία στην πυροσβεστική, αλλά το γεγονός ότι αυτή δεν έγινε με επιστημονικά κριτήρια»…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή