Το άσυλο, η ΕΛ.ΑΣ. και τα κακουργήματα

Το άσυλο, η ΕΛ.ΑΣ. και τα κακουργήματα

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Οι πρυτανικές αρχές αποτελούν τους εγγυητές της διαφύλαξης του ασύλου. Αυτό διαμήνυσε χθες ο πρύτανης του ΑΠΘ, Αναστάσιος Μάνθος, απαντώντας στις ανησυχίες καθηγητών για τον κίνδυνο κατάχρησης της διάταξης που επιτρέπει στην αστυνομία να παρεμβαίνει κατόπιν εισαγγελικής εντολής όταν εντός του ιδρύματος τελούνται κακουργηματικές πράξεις. Αυτό ίσχυε τόσο με βάση τον παλαιό νόμο-πλαίσιο του 1982, όσο και τον νέο, του 2007. Αστυνομικοί της Θεσσαλονίκης παρενέβησαν και προχώρησαν σε συλλήψεις λόγω των επεισοδίων που τελούνταν στον χώρο του ιδρύματος τα ξημερώματα της Κυριακής. «Εχουν γνώση οι φύλακες» ανέφερε στην «Κ» ο πρύτανης Αναστάσιος Μάνθος, τονίζοντας ότι «θα είμαι ο πρώτος που θα το καταγγείλει αν συμβεί κάτι τέτοιο», δηλαδή κατάχρηση εξουσίας.

Ειδικότερα, με βαριές κατηγορίες παραπέμπεται να απολογηθεί μεθαύριο το πρωί στον Γ΄ τακτικό ανακριτή Θεσσαλονίκης 19χρονη φοιτήτρια της Φιλοσοφικής Σχολής, που συνελήφθη στο ΑΠΘ. Εις βάρος της 19χρονης ο εισαγγελέας άσκησε χθες ποινική δίωξη για δύο κακουργήματα και οκτώ πλημμελήματα. Συγκεκριμένα, κατηγορείται για έκρηξη από κοινού, κατοχή και κατασκευή εκρηκτικών υλών από κοινού, για επικίνδυνη σωματική βλάβη, απλή σωματική βλάβη, παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία, διατάραξη ασφάλειας συγκοινωνιών, διατάραξη κοινής ειρήνης, απρόκλητη φθορά ξένης ιδιοκτησίας από κοινού, εγκληματική οργάνωση και διακεκριμένη αντίσταση κατά της Αρχής. Ευρύτερα, η επέμβαση της αστυνομίας στον χώρο του πανεπιστημίου προκαλεί συζητήσεις κατά πόσον υπήρξε παραβίαση του ασύλου. Η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης απέφυγε να προσδιορίσει το σημείο επέμβασης των δυνάμεών της και τον χώρο όπου συνελήφθη η 19χρονη, σημειώνοντας μόνο ότι «οι αστυνομικές δυνάμεις ενήργησαν σύμφωνα με τον νόμο και τις ειδικές εντολές της εισαγγελικής αρχής. Στην περίπτωση κακουργηματικών πράξεων η αστυνομία δεν είναι υποχρεωμένη να λάβει κάποια άδεια από τις πρυτανικές αρχές και στην προκειμένη περίπτωση -σύμφωνα με τον κ. Μάνθο- δεν ζητήθηκε καμιά άδεια. Σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού του ΑΠΘ εκφράζει επιφυλάξεις για το αν οι πράξεις αιτιολογούσαν τη χωρίς άδεια του Πρυτανικού Συμβουλίου παρέμβαση της αστυνομίας, ζητώντας να διερευνηθεί κατά πόσον οι συλλήψεις έγιναν από μη ένστολους αστυνομικούς με καλυμμένα πρόσωπα, όπως εμφανίζονται στα τηλεοπτικά μέσα, οι οποίοι βρίσκονταν ως μη όφειλαν εντός των χώρων του ΑΠΘ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή