Ολοι λένε «ναι» σε υπουργείο Περιβάλλοντος

Ολοι λένε «ναι» σε υπουργείο Περιβάλλοντος

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αφήστε τις γενικόλογες αναφορές περί «αγάπης για τη Φύση» και «προστασίας του περιβάλλοντος» και απαντήστε με… ένα ναι ή με ένα όχι. Η «επιθετική» τακτική τεσσάρων περιβαλλοντικών οργανώσεων (Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και WWF Ελλάς) να αποστείλουν ειδικό ερωτηματολόγιο στους υποψήφιους βουλευτές, προκειμένου να αποσπάσουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τα θέματα περιβάλλοντος, είχε αποτέλεσμα: ήδη 52 πολιτικοί (από τους συνολικά 53 που έχουν έως τώρα απαντήσει) έχουν δηλώσει ότι, εφόσον εκλεγούν, θα πιέσουν προς την κατεύθυνση της δημιουργίας ανεξάρτητου υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Φυσικών Πόρων, προκειμένου αυτό να αναλάβει ξεκάθαρο ρόλο συντονιστή της κυβερνητικής πολιτικής για το περιβάλλον.

Από τις απαντήσεις των υποψηφίων, πάντως, προκύπτουν και άλλες «ειδήσεις». Η συντριπτική πλειοψηφία τάσσεται υπέρ της άμεσης εφαρμογής σημαντικών μέτρων για την ουσιαστική προστασία του περιβάλλοντος, όπως: η αποτροπή κάθε αρνητικής για το περιβάλλον αναθεώρησης του άρθρου 24, η κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης, η σύνταξη δασολογίου και κτηματολογίου, η απεξάρτηση της ενεργειακής πολιτικής της χώρας από τον λιγνίτη και η προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η ακύρωση των έργων εκτροπής του Αχελώου, η ολοκληρωμένη προστασία των υδάτινων οικοσυστημάτων και η σωστή λειτουργία των προστατευόμενων περιοχών.

Προς το παρόν, τη μεγαλύτερη συμμετοχή στην πρωτοβουλία των οργανώσεων έχει ο ΣΥΡΙΖΑ – έχουν απαντήσει 24 υποψήφιοι, μεταξύ των οποίων ο επικεφαλής του συνδυασμού κ. Αλέκος Αλαβάνος. Ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ, με 17 υποψηφίους, μεταξύ των οποίων ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος, ο κ. Θεόδωρος Πάγκαλος, ο κ. Νίκος Σηφουνάκης, η κ. Χρύσα Αράπογλου, η κ. Μένη Μαλλιώρη και οι υποψήφιοι Επικρατείας κ. Θάλεια Δραγώνα και κ. Γιάννης Ραγκούσης. Από τη Νέα Δημοκρατία έχουν απαντήσει μέχρι στιγμής η κ. Αννα Ψαρούδα – Μπενάκη, ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης και ο κ. Νίκος Γεωργιάδης. Το ΚΚΕ έστειλε συμπληρωμένο το ερωτηματολόγιο εκ μέρους όλων των υποψηφίων του κόμματος. Ως ήταν αναμενόμενο, σημαντική ήταν η συμμετοχή των υποψηφίων των Οικολόγων – Πρασίνων.

Οι υποψήφιοι βουλευτές είχαν τη δυνατότητα να συμπληρώσουν τις απαντήσεις τους με σχόλια. Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι θα καταψηφίσει την προτεινόμενη τροποποίηση του άρθρου 24 «εφόσον δεν αναθεωρηθεί προς την κατεύθυνση των πραγματικών περιβαλλοντικών προβλημάτων της χώρας μας». Ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος δηλώνει ότι, εάν εκλεγεί, θα αναπτύξει πρωτοβουλίες «στον έλεγχο της εφαρμογής του Εθνικού Προγράμματος για την Ευρωπαϊκή Στοχοθεσία για το 2020, στην απόκρουση της αναθεώρησης του άρθρου 24 και στην ψήφιση του νέου Ρυθμιστικού Σχεδίου για την Αθήνα. Ο κ. Μιχάλης Παπαγιαννάκης τόνισε σε σχέση με το Χωροταξικό Σχέδιο Τουρισμού ότι πρέπει να εκτιμάται η φέρουσα ικανότητα κάθε τόπου, ενώ η κάθε περιοχή να ευθύνεται για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και την τοπική κάλυψη ενεργειακών αναγκών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή