Πρωτοβουλία WWF για περιβαλλοντική εκπαίδευση

Πρωτοβουλία WWF για περιβαλλοντική εκπαίδευση

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εάν όχι τώρα, πότε; Εάν τα ανοικτά περιβαλλοντικά προβλήματα δεν συζητηθούν τώρα στις σχολικές αίθουσες, τότε πότε; Να αδράξει την τραγική «ευκαιρία» της καταστροφής ενός μεγάλου τμήματος του φυσικού πλούτου της χώρας, τώρα που οι κλιματικές αλλαγές, η καταστροφή των δασών, η ατμοσφαιρική ρύπανση απασχολούν όλους, και να επενδύσει στην περιβαλλοντική εκπαίδευση των μαθητών, καλούν την Πολιτεία οι οργανώσεις. «Τώρα είναι η ώρα», τονίζουν.

Μπορεί η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση να έχει θεσμοθετηθεί ήδη από το 1990, ωστόσο το ποσοστό των μαθητών που την παρακολουθούν δεν ξεπερνά το 10% ετησίως. Διδάσκεται σε εθελοντική βάση, γαρ… Εκτός σχολικού ωραρίου…

«Η Πολιτεία πρέπει να δώσει κίνητρα στους εκπαιδευτικούς προκειμένου να ασχοληθούν με την περιβαλλοντική εκπαίδευση», σημειώνει στην «Κ» η κ. Ελένη Σβορώνου, υπεύθυνη των εκπαιδευτικών προγραμμάτων της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF Ελλάς. «Χρειάζονται και οικονομικά και διοικητικά και ηθικά κίνητρα. Είναι θετικό το γεγονός ότι η περιβαλλοντική εκπαίδευση έχει θέση στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, αλλά πρέπει να κοιτάξουμε αυτούς που θα τη διδάξουν. Ο φόρτος εργασίας των δασκάλων και των καθηγητών είναι μεγάλος, ενώ και το ίδιο το σύστημα, ειδικά στις μεγαλύτερες τάξεις, δεν ευνοεί την ενασχόληση με το αντικείμενο. Οι αρχές της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης είναι η αλληλεγγύη, η ομαδικότητα, η άμιλλα. Αυτά στο Λύκειο τα ξεχνάμε». Η ίδια σημειώνει, πάντως, πως τα νέα βιβλία του Δημοτικού είναι αρκετά «πράσινα».

Η WWF, όπως και άλλες οργανώσεις, έχουν απλώσει εδώ και χρόνια χείρα βοηθείας στους εκπαιδευτικούς που έχουν όρεξη και μεράκι να ασχοληθούν με το περιβάλλον, έχοντας προετοιμάσει πλήρη πακέτα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. «Καλούμε όλους να έρθουν σε επαφή μαζί μας για να δουλέψουμε παρέα», αναφέρει η κ. Σβορώνου. «Αλλωστε κάθε εκπαιδευτικός μπορεί εύκολα μέσω του site μας να κατεβάσει το σχετικό υλικό, ενώ ήδη ετοιμάζουμε ένα ειδικό CD για την αλλαγή του κλίματος».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πακέτο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης που αφορούσε. την Πάρνηθα έχει επικαιροποιηθεί μετά τις πρόσφατες πυρκαγιές. Μεταξύ άλλων, οι μαθητές μπορούν να γνωρίσουν την Πάρνηθα πριν και μετά τη φωτιά, να μάθουν την έννοια και το περιεχόμενο μιας προστατευόμενης περιοχής, να ανακαλύψουν τα αίτια και τις αφορμές της πυρκαγιάς, να ενημερωθούν για τα μέτρα αποκατάστασης του οικοσυστήματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή