Τα κόμματα δεν γράφουν Ιστορία

Τα κόμματα δεν γράφουν Ιστορία

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Σε όσους από το ΠΑΣΟΚ δήθεν κόπτονται για τις αλλαγές του βιβλίου της Ιστορίας της Στ΄ Δημοτικού τους προκαλώ να θυμηθούν τα εγχειρίδια που είχαν στα σχολεία από τη δεκαετία του ’80 μέχρι πρότινος και στα οποία περιέγραφαν πόσο… καλά ζούσαν οι Ελληνες μέσα στην οθωμανική αυτοκρατορία και πόσα πολλά δικαιώματα τους είχαν παραχωρηθεί μετά την Αλωση. Και αφού τα θυμηθούν, θα τους προέτρεπα να αποφασίσουν επιτέλους αν τα σχολικά βιβλία πρέπει να γράφονται και να διορθώνονται από επιστήμονες ή αν επιθυμούν να αναθέσουμε τη συγγραφή τους στα κόμματα και στους εκπροσώπους τους».

Με τη σκληρή αυτή φράση απάντησε χθες μέσω της «Κ» η κ. Μαριέττα Γιαννάκου στις νέες επικρίσεις που δέχεται η κυβέρνηση για την καθυστέρηση στη διανομή του επίμαχου βιβλίου Ιστορίας στα σχολεία, την οποία χθες το ΠΑΣΟΚ απέδωσε σε πολιτική σκοπιμότητα. «Στον Μεσαίωνα, τα βιβλία που ενοχλούσαν, τα έκαιγαν. Τώρα υπάρχει η σύγχρονη μέθοδος απλώς να μην τυπώνουν τα βιβλία που επίσης ενοχλούν και για τα οποία δεν μπορούν να αναλάβουν ούτε την πολιτική ούτε την επιστημονική ευθύνη να τα εκδώσουν» ήταν το οξύτατο σχόλιο του εκπροσώπου Τύπου της Χαρ. Τρικούπη κ. Γιαν. Ραγκούση, ο οποίος χαρακτήρισε απαράδεκτη εξέλιξη την καθυστέρηση της διανομής του εγχειριδίου.

Αναλόγως καυστική ήταν ωστόσο και η κ. Γιαννάκου χθες. Αφού επανέλαβε ότι «ο μόνος λόγος για τον οποίο το βιβλίο δεν βρίσκεται ήδη στα σχολεία είναι ο φόρτος εργασίας των τυπογραφείων λόγω των εκλογών» απέδωσε και η ίδια «ωμή πολιτική σκοπιμότητα» στους επικριτές της, υπενθυμίζοντάς τους ότι «ο νόμος τηρήθηκε στο ακέραιο και επομένως η καθυστέρηση της έκδοσης ήταν αναπόφευκτη λόγω των διορθώσεων στις οποίες προέβησαν οι συγγραφείς, ύστερα από τις εισηγήσεις της Ακαδημίας Αθηνών».

Μιλώντας στην «Κ» μάλιστα η υπουργός Παιδείας δεν αρκέστηκε μόνο στη συγκεκριμένη επισήμανση, αλλά άσκησε και γενικότερη κριτική στις προεκλογικές εξαγγελίες του κ. Γ. Παπανδρέου στον τομέα ευθύνης της. «Ακουσα τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να υπόσχεται ότι θα τετραπλασιάσει τις υποτροφίες του εσωτερικού και ότι θα δεκαπλασιάσει τις αντίστοιχες του εξωτερικού. Τον ενημερώνω ότι το κόμμα του από το 1999 μέχρι το 2004 δεν είχε δώσει ούτε ένα ευρώ για τις υποτροφίες που είχε παραχωρήσει σε εκατοντάδες φοιτητές και το χρέος που κάλυψε η κυβέρνηση της Ν.Δ. έφτασε τα 28,5 εκατ. ευρώ. Ας μην πολλαπλασιάζει λοιπόν τις υποσχέσεις που αθέτησε στο παρελθόν» κατέληξε η κ. Γιαννάκου.

Με μια αμφίσημη δήλωση τοποθετήθηκε χθες στο ζήτημα της καθυστέρησης διάθεσης του βιβλίου το ΚΚΕ. «Δεν ξέρω αν υπάρχει κάτι το πονηρό πίσω από τη μη κυκλοφορία του, μπορεί και να υπάρχει» είπε η κ. Αλ. Παπαρήγα, υπενθυμίζοντας ότι το ΚΚΕ έχει διαχωρίσει τη θέση του από βολές που δέχτηκε αυτό το βιβλίο και διέπονταν από έναν εθνικισμό και θεολογισμό, αλλά και μιλώντας για μια αποσπασματικότητα και έλλειψη επιστημονικότητας του ίδιου βιβλίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή