Ασκηση και σωστή διατροφή κατά Αλτσχάιμερ

Ασκηση και σωστή διατροφή κατά Αλτσχάιμερ

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τι κοινό έχει ένα άτομο που γυμνάζεται με έναν παίκτη σκακιού που σκέφτεται την επόμενη κίνησή του; Και οι δύο προστατεύουν τον εγκέφαλό τους από τη νόσο Αλτσχάιμερ, τη συχνότερη μορφή άνοιας, από την οποία πάσχουν σήμερα περίπου 150.000 Ελληνες ηλικίας άνω των 60 ετών. Η νοητική και σωματική άσκηση, μαζί με την υγιεινή διατροφή με ψάρια, ξηρούς καρπούς, φρούτα και λαχανικά, καθώς και η αποφυγή του στρες είναι οι καλύτεροι τρόποι προφύλαξης από τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Αυτό τόνισαν χθες, με αφορμή την 21η Σεπτεμβρίου – Παγκόσμια Ημέρα κατά της νόσου Αλτσχάιμερ, η αναπληρώτρια καθηγήτρια Νευρολογίας στο ΑΠΘ και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Νόσου Αλτσχάιμερ και Συγγενών Διαταραχών Μάγδα Τσολάκη, η νευρολόγος Παρασκευή Σακκά και ο υπεύθυνος Ιατρείου Μνήμης και Ανοιας του 1ου Νοσοκομείου ΙΚΑ Βασίλης Βαγενάς. Οπως είπαν, τα απoτελέσματα πρόσφατων επιδημιολογικών μελετών κατέδειξαν ότι η άσκηση, διανοητική και σωματική, επιβραδύνει ή και αναστέλλει τις εκφυλιστικές διαδικασίες στον εγκέφαλο που προκαλούν τη νόσο Αλτσχάιμερ. Ενδεικτικά είναι τα αποτελέσματα έρευνας στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα οποία κάθε επιπλέον χρόνος εκπαίδευσης (τριτοβάθμια ή και συνεχιζόμενη εκπαίδευση) μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου κατά 17%. Αλλες μελέτες τεκμηρίωσαν ότι σωματικές δραστηριότητες όπως το τρέξιμο, η ποδηλασία, ακόμα και η κηπουρική προστατεύουν τα ηλικιωμένα άτομα από τη νόσο. Παράλληλα, ευεγερτικός για τον εγκέφαλο είναι ο έλεγχος των αγγειακών παραγόντων κινδύνου που είναι η αρτηριακή υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης, το κάπνισμα και η χοληστερίνη, που επιτυγχάνεται σε μεγάλο βαθμό με τη σωστή διατροφή και την άσκηση.

Οι ειδικοί αναφέρθηκαν στον ρόλο της έγκαιρης διάγνωσης της Αλτσχάιμερ, που όπως είπαν εξασφαλίζει έγκαιρη παρέμβαση, ομαλότερο πέρασμα των σταδίων της νόσου και καλύτερη ποιότητα ζωής των ασθενών και των οικογενειών τους. Ωστόσο, στη χώρα μας περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς απευθύνονται στον γιατρό σε προχωρημένα στάδια της Αλτσχάιμερ. Το πρώτο και κυρίαρχο σύμπτωμα της νόσου είναι απώλεια μνήμης που προοδευτικά επιδεινώνεται. Σιγά σιγά προστίθενται διαταραχές του λόγου, και έκπτωση της λειτουργικότητας στην καθημερινή ζωή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή