Εξοικονόμηση νερού, αγρότες προς μίμησιν

Εξοικονόμηση νερού, αγρότες προς μίμησιν

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Εκατό εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού εξοικονόμησαν φέτος υπηρεσίες και αγρότες στην πεδιάδα της Θεσσαλονίκης από ένα και μόνο μέτρο στο οποίο προχώρησε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας μέσω των Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων. Ετσι, η πεδιάδα της Θεσσαλονίκης δεν θα βρεθεί μπροστά σε καταστάσεις παρόμοιες του κάμπου της Θεσσαλίας διότι -όπως επισημάνθηκε σε σχετική ημερίδα- οι υπηρεσίες πρώτες φρόντισαν για τη λελογισμένη χρήση του νερού μειώνοντας την παροχή, ενώ οι αγρότες στη συνέχεια πειθάρχησαν και δεν χάθηκαν ποσότητες νερού στη θάλασσα όπως συμβαίνει συνήθως.

Η Διεύθυνση Υδάτων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας λόγω του άνυδρου χειμώνα και προκειμένου να εξασφαλίσει νερό για το ένα εκατομμύριο στρέμματα στους νομούς Πέλλας, Ημαθίας και Θεσσαλονίκης που αρδεύονται από τον ταμιευτήρα της λίμνης Πολυφύτου Κοζάνης (και από τον Αξιό ποταμό) προχώρησε σε συμφωνία με τη ΔΕΗ για την συνολική παροχή την περίοδο Μαΐου – Σεπτεμβρίου 450 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων από την τεχνητή λίμνη η στάθμη της οποίας για πρώτη φορά είχε πέσει κατά 50% κι είχε φτάσει στα 800 εκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Σήμερα, δέκα μέρες πριν από το τέλος της αρδευτικής περιόδου, οι αγρότες των τριών νομών έχουν καταναλώσει περίπου 430 εκατομμύρια κυβικά», ανέφερε ο διευθυντής της Διεύθυνσης Υδάτων κ. Νίκος Τσοτσόλης και «σε σύγκριση με τα στατιστικά των προηγούμενων ετών η φετινή χρήση αρδευτικού νερού παρουσιάζει μείωση εκατό εκατομμυρίων κυβικών», ποσότητα που αντιστοιχεί σε περίπου 100 ημέρες ύδρευσης της Αθήνας.

Οι ποσότητες που εξοικονομήθηκαν και μάλιστα μ’ αυτόν τον εύκολο τρόπο δείχνουν από την άλλη το μέγεθος της κατασπατάλησης των υδάτινων πόρων, γεγονός που οδηγεί πλέον τη Διεύθυνση Υδάτων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας να καταστρώσει την στρατηγική της επόμενης αρδευτικής χρονιάς στα ίδια μεγέθη και με περαιτέρω στόχο το χωράφι. «Αυτό σημαίνει», επισήμανε ο κ Τσοτσόλης ότι «και του χρόνου, ακόμη κι αν έχουμε μεγάλες βροχοπτώσεις θα μείνουμε στα ίδια επίπεδα χρήσης νερού».

Οι αρμόδιοι της Περιφέρειας επισημαίνουν μάλιστα ότι οι στόχοι εξοικονόμησης νερού είναι πραγματοποιήσιμοι παρά την «έξαρση» των υδροβόρων καλλιεργειών ρυζιού και καλαμποκιού στην πεδιάδα της Θεσσαλονίκης.

Η ημερίδα διοργανώθηκε από το Κέντρο UNESCO – Για τις Γυναίκες και την Ειρήνη στα Βαλκάνια σε συνεργασία με την HELEXPO κι όπως ανακοινώθηκε στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας βρίσκονται σε εξέλιξη 7 προγράμματα που σχετίζονται με τα διασυνοριακά νερά και τις υδρολογικές λεκάνες μεταξύ των οποίων κι ένα πρόγραμμα που παρακολουθεί την ποιότητα και την ποσότητα των νερών σε Δοϊράνη, Αξιό, Αλιάκμονα, Στρυμόνα και Βόλβη.

Το πρόβλημα στη Μεσόγειο

– Η Ελλάδα συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πιο πλούσιες σε νερό χώρες της Μεσογείου, αφού η μέση ετήσια βροχόπτωση είναι 800 mm τον χρόνο, την ίδια στιγμή που στην Ισπανία η μέση ετήσια βροχόπτωση είναι 636 mm και στην Κύπρο 498 mm.

– O αγροτικός τομέας στην Ελλάδα χρησιμοποιεί το 86% του διαθέσιμου ύδατος, την ίδια στιγμή που ο παγκόσμιος μέσος όρος είναι 70%.

– Το 96% του νερού που χρησιμοποιείται στην αγροτική παραγωγή, πηγαίνει για άρδευση, όπου οι απώλειες είναι τεράστιες.

– Υπολογίζεται ότι τις επόμενες δεκαετίες το 38% των κατοίκων της Μεσογείου θα ζει σε συνθήκες έλλειψης νερού

– Οι ετήσιες τάσεις την τελευταία εκατονταετία δείχνουν ότι στη Βόρεια Ευρώπη υπάρχει αύξηση βροχοπτώσεων από 10%- 40% ενώ στη Νότια Ευρώπη μείωση κατά 20%.

– Από το 1975-2001 καταγράφηκαν 238 πλημμυρικά γεγονότα στην Ευρώπη και ο ετήσιος αριθμός τους τείνει να αυξηθεί

– Σε πολλές χώρες της Ευρώπης εκτιμάται ότι η διαθεσιμότητα του νερού θα μειωθεί μέχρι και 25% έως το 2030.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή