«Θέμις τυφλή, αλλά γρήγορη»

«Θέμις τυφλή, αλλά γρήγορη»

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα κρίσιμα προβλήματα που απασχολούν τον χώρο της Δικαιοσύνης, με αιχμή τις συσσωρευμένες δικογραφίες και τις καθυστερήσεις στην απονομή δικαίου, εξέθεσαν στον πρόεδρο του Αρείου Πάγου κ. Βασ. Νικόπουλο, με αφορμή την έναρξη της νέας δικαστικής χρονιάς, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών κ. Δ. Παξινός με αντιπροσωπεία δικηγόρων. Ειδικότερα, ο πρόεδρος και οι αντιπρόεδροι του ΔΣΑ κ.κ. Θεόδωρος Σχινάς, Μιχάλης Ζαφειρόπουλος και Ιωάννα Καλαντζάκου ανέπτυξαν στον πρόεδρο του ανωτάτου δικαστηρίου τα προβλήματα που απασχολούν το Πρωτοδικείο Αθηνών και δυσχεραίνουν το έργο των δικηγόρων, καθώς και την ορθή απονομή της Δικαιοσύνης. Ο κ. Νικόπουλος υποσχέθηκε να συγκαλέσει εντός της επόμενης εβδομάδας σύσκεψη παρουσία όλων των ενδιαφερόμενων πλευρών. «Δεν υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω υποβάθμισης του τρόπου λειτουργίας του Πρωτοδικείου Αθηνών, που τελικώς αποβαίνει σε βάρος του πολίτη, ο οποίος προσφεύγει στη Δικαιοσύνη» υπογράμμισαν οι δικηγόροι.

Παράλληλα, επισκέφθηκαν και τον πρόεδρο του Τριμελούς Συμβουλίου Διοίκησης Πρωτοδικείου Αθηνών κ. Χρ. Κατσιάνη, στον οποίο έθεσαν ζητήματα λειτουργίας του Πρωτοδικείου, αναφερόμενοι με έμφαση σε ειδικότερα προβλήματα όπως:

-Υποθέσεις Κτηματολογίου, οι οποίες προσδιορίζονται μετά διετία. Το προεδρείο του ΔΣΑ ζήτησε τον ορισμό περισσότερων κτηματολογικών δικαστών, αίτημα για την ικανοποίηση του οποίου δεσμεύθηκε ο προϊστάμενος του Πρωτοδικείου. Με την αύξηση του αριθμού των κτηματολογικών δικαστών και την αύξηση των δικασίμων εκτιμάται ότι θα προσδιορίζονται ταχύτερα οι υποθέσεις.

-Προσδιορισμοί δικασίμων. Τονίστηκε ότι, δεν πρέπει να επαναληφθούν φαινόμενα συνωστισμού των δικηγόρων στους δικαστές προσδιορισμού δικασίμων και στη γραμματεία κατάθεσης δικογράφων, όπως παρατηρήθηκε μετά τις πρόσφατες δημοτικές εκλογές. Για τον λόγο αυτό, o προσδιορισμός και η κατάθεση δικογράφων θα γίνεται κανονικά και τις ημέρες που τα δικαστήρια (Πρωτοδικεία Αθηνών) θα είναι κλειστά λόγω εκλογών.

-Προσημειώσεις: Προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός στη διαδικασία των συναινετικών προσημειώσεων, λόγω του αναμενόμενου μεγάλου αριθμού αιτήσεων, μετά τις δικαστικές διακοπές, ζητήθηκε και υπήρξε δέσμευση, από τις 24/9/2007 (1η δικάσιμος) έως και 28/9/2007 να αυξηθεί ο αριθμός των δικαστών και να ενισχυθεί η γραμματεία του τμήματος με επιπλέον προσωπικό.

-Στατιστικά στοιχεία: Ζητήθηκε να χορηγηθούν και να δοθούν άμεσα στον ΔΣΑ απολογιστικά – συγκεντρωτικά στοιχεία του προηγούμενου δικαστικού έτους (Σεπτ. 2006 – Ιούν. 2007) σχετικά με τον αριθμό των υποθέσεων που είχαν προσδιορισθεί κατά διαδικασία και δικάσιμο και απ’ αυτές, πόσες ματαιώθηκαν, αναβλήθηκαν και πότε, ή συζητήθηκαν και πόσες αποφάσεις δημοσιεύθηκαν επ’ αυτών.

-Οργανικές θέσεις δικαστών: Ο προϊστάμενος γνωστοποίησε ότι μειώθηκαν κατά 25 δικαστές τα οργανικά κενά του Πρωτοδικείου (παραμένουν 23) και αναμένεται βελτίωση στον αριθμό εκδικαζόμενων υποθέσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή