Εκεί, οι εκλογές είναι σαν μια ημέρα γιορτής

Εκεί, οι εκλογές είναι σαν μια ημέρα γιορτής

3' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολα είναι έτοιμα για τη μεγάλη μέρα. Οι νοικοκυρές έχουν ήδη στο μυαλό τι θα μαγειρέψουν, τα καλά τα ρούχα έχουν σιδερωθεί, τίποτα δεν θα μείνει στην τύχη. Μια αίσθηση γλυκιάς προσμονής πλημμυρίζει τον αέρα. Μα πότε επιτέλους θα ‘ρθουν αυτές οι εκλογές; Για πολλές, μα πάρα πολλές περιοχές της χώρας μας, η «γιορτή της Δημοκρατίας» είναι πράγματι ευκαιρία για γιορτή. Οι λιγοστοί κάτοικοι θα ξανασμίξουν με τους φίλους και τους συγγενείς τους που θα καταφθάσουν για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Εστω για μία μόνο ημέρα, ορεινά χωριά, απομακρυσμένα νησιά θα γεμίσουν ζωή, στα καφενεία οι συζητήσεις θα ανάψουν, γύρω από το τραπέζι τα πολιτικά θα «χωρίσουν» και θα «ενώσουν» και οι παρέες θα κρατήσουν ώς αργά. Με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της κάλπης, η διάθεση θα αλλάξει: «Αντε, να μας έχει ο Θεός γερούς, πάντα ν’ ανταμώνουμε». Ενδεικτικά:

Γαύδος: «Ε, όσο να ‘ναι μια γιορτή, τη στήνουμε στις εκλογές!», λέει στην «Κ» ο πρόεδρος της Κοινότητας κ. Στρατής Λαμπάκης. Με μόλις 50 μόνιμους κατοίκους, έστω και οι 30-35 που αναμένεται να ταξιδέψουν ώς τη Γαύδο σήμερα και αύριο με αφορμή τις εκλογές, αποτελούν… ευκαιρία για γλέντι. Οι περισσότεροι από τους ετεροδημότες κατοικούν απέναντι απ’ το νησί, στην Παλαιόχωρα του νομού Χανίων. Εχουν επιλέξει να μην μεταφέρουν τα εκλογικά τους δικαιώματα στην Κρήτη, έτσι, για να έχουν πάντα μια αφορμή να επισκέπτονται τον τόπο τους. Δεν είναι πάντως οι δουλειές που τους κρατούν τις περισσότερες φορές μακριά, αλλά τα… μποφόρ. «Να, και αύριο, ας πούμε, άγνωστο είναι αν θα γίνει το δρομολόγιο. Εμείς πάντως τους περιμένουμε».

Αγιος Κοσμάς Γρεβενών: Καλλονή, Κυπαρίσσι, Τρίκορφο… Τα Μαστοροχώρια των Γρεβενών υπάγονται διοικητικά στον Δήμο Αγίου Κοσμά, ωστόσο το κάθε ένα ξεχωριστά ετοιμάζεται να υποδεχθεί τους «δικούς του» ετεροδημότες. Περίπου 700 εκλογείς αναμένεται να ταξιδέψουν έως αύριο στα χωριά της περιοχής, προκειμένου να ψηφίσουν, ακόμα κι αν έχουν πλέον τη δυνατότητα να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα όπου αλλού έχουν επιλέξει να ζουν. «Δυστυχώς, όμως, θα έρθουν και θα φύγουν. Το καλοκαίρι τέλειωσε, όσοι είχαν έρθει τα σπίτια τους τα ‘κλεισαν πια. Θα ‘ρθουν το πρωί και θα ‘χουν φύγει το βράδυ», λέει στην «Κ» ο δήμαρχος Αγ. Κοσμά Γ. Παπαδόπουλος.

Νίσυρος: Μπορεί οι εκλογές να «σμίκρυναν» την τουριστική περίοδο, αλλά από την άλλη το νησί ετοιμάζεται σήμερα να υποδεχθεί εκατοντάδες κόσμου – παλιούς κατοίκους που πλέον ζουν σε Ρόδο και Αθήνα, αλλά που η καρδιά τους χτυπά στη Νίσυρο. Σύμφωνα με τον δήμαρχο του νησιού κ. Ν. Καρακωνσταντίνου, λόγω της κάλπης αναμένεται να φτάσουν στο νησί περισσότεροι από 400 ετεροδημότες. «Ηδη έχουν αρχίσει να καταφθάνουν», λέει στην «Κ». «Πάντα οι εκλογές είναι ευκαιρία να ανταμώνουμε. Χθες (σ.σ. την Πέμπτη) στο πανηγύρι του Τίμιου Σταυρού έγινε χαμός!».

Παλαιόπυργος Ιωαννίνων: «Ετοιμάζομαι με την οικογένεια να πάμε πάνω», λέει ο κ. Κ. Χαρίσης, που ζει και εργάζεται στην Αθήνα, αλλά δεν χάνει ευκαιρία να επισκεφθεί την ιδιαίτερη πατρίδα του, στα ορεινά του νομού Ιωαννίνων, στο Πωγώνι. «Είναι η καλύτερη ευκαιρία να ζωντανέψει το χωριό που τον χειμώνα δε μετράει παρά ελάχιστους κατοίκους. Το καφενείο θα ανοίξει πάλι και όλοι, παρέα, θα παρακολουθήσουμε τα αποτελέσματα κάνοντας βέβαια το γνωστό… χαβαλέ». Οσο περνούν τα χρόνια βέβαια όλο και λιγότεροι επιστρέφουν στον Παλαιόπυργο για να ψηφίσουν. «Ο νόμος που επέτρεψε στους ετεροδημότες να ψηφίσουν στους τόπους κατοικίας τους έκανε μεγάλη ζημιά σε τούτα τα χωριά. Εστω και για μια μέρα, οι εκλογές βάζουν ξανά τα χωριά στο χάρτη».

Φολόη Ηλείας: Με φόντο τα καμένα, κανείς δεν έχει διάθεση στην περιοχή για γιορτές και πανηγύρια. Στα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Φολόης, που ολόκληρος κηρύχθηκε πυρόπληκτος, οι κάλπες θα στηθούν κανονικά, ενώ πολλοί αναμένεται να καταφθάσουν από την Αθήνα για να ψηφίσουν. Είναι και μια ευκαιρία να δουν το μέγεθος της καταστροφής, αλλά και μια ένδειξη συμπαράστασης προς τους κατοίκους. «Θα έρθουν πολλοί και αυτήν τη φορά, πάντα έρχονται», λέει ο αντιδήμαρχος Φολόης κ. Ν. Καρκούλιας. «Είναι ευκαιρία να ανταμωθούμε, έστω και υπό αυτές τις συνθήκες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή