Και… τι δεν βρήκαν μέσα στις κάλπες

Και… τι δεν βρήκαν μέσα στις κάλπες

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χιούμορ, αγανάκτηση, ποίηση και μουντζούρες – ηθελημένες και μη. Ο λόγος για τα παράδοξα της κάλπης, που δεν έλειψαν ούτε από αυτήν την εκλογική αναμέτρηση και διασκέδασαν (ή εξόργισαν) τους δικαστικούς αντιπροσώπους και τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών μέσα στη «μονοτονία» της καταμέτρησης των ψήφων. Σε εκλογικό τμήμα της Α΄ Αθήνας τη θέση των ονομάτων των υποψηφίων κόμματος είχε καταλάβει μία τεράστια… μούτζα, ενώ στο ίδιο εκλογικό τμήμα το λευκό ψηφοδέλτιο πριν ριφθεί στην κάλπη είχε ζωγραφιστεί μαύρο. Αντίστοιχα σε εκλογικό τμήμα της Β΄ Αθηνών και συγκεκριμένα στον Υμηττό, εντός του φακέλου αντί ψηφοδελτίου εντοπίστηκε ένα φύλλο συκής, ενώ σε αλλη περίπτωση μία τσίχλα. Σε εκλογικό τμήμα της Ευβοίας το λευκό ψηφοδέλτιο εμπλουτίστηκε με τον εθνικό ύμνο, ενώ σε αντίστοιχη περίπτωση στο Ρέθυμνο πολίτης εμπνεύστηκε από το λευκό ψηφοδέλτιο για να γράψει ένα ποίημα.

Σε εκλογικό τμήμα του Πειραιά και συγκεκριμένα στο σχολικό συγκρότημα της οδού Τζαβέλλα, τρία ψηφοδέλτια βρέθηκαν μουντζουρωμένα. Αιτία δεν ήταν ενδεχόμενη αγανάκτηση των εκλογέων, αλλά η διαρροή στιλό. Οπως ανέφερε δικαστικός αντιπρόσωπος το στιλό «έτρεχε», με αποτέλεσμα να δημιουργούνται μουντζούρες όταν τα ψηφοδέλτια διπλώνονταν για να μπουν στον φάκελο. Τελικώς αποφασίστηκε τα ψηφοδέλτια να καταμετρηθούν ως έγκυρα αλλά να μη ληφθούν υπ’ όψιν οι σταυροί.

Και στη Θεσσαλονίκη όμως δεν έλειψαν τα ευτράπελα. Μπορεί το σύνθημα της ριζοσπαστικής αριστεράς στις προηγούμενες εκλογές να ήταν «Αψηφίστε τους», ωστόσο ετεροχρονισμένα το έκανε στην κυριολεξία πράξη ένας ψηφοφόρος, ο οποίος αφού διέγραψε με στιλό όλα τα ονόματα των υποψηφίων στα ψηφοδέλτια των δύο μεγάλων κομμάτων τα έβαλε και τα δύο στον φάκελο που έριξε στην κάλπη. Πέραν των σκισμένων ψηφοδελτίων, που και φέτος είχαν την τιμητική τους, σε αρκετά εκλογικά τμήματα της Δράμας όπως ανέφεραν δικαστικοί αντιπροσωποι παρατηρήθηκε κατά την καταμέτρηση απουσία λευκών. Οχι επειδή δεν διανεμήθηκαν στα εκλογικά τμήματα, αλλά επειδή κανένας δεν είχε προτιμήσει να ρίξει λευκό. Ωστόσο, σε ένα από αυτά, ψηφοφόρος αντί για κόμμα ψηφισε… προκλητικό γυμνό, αφού προτίμησε να βάλει στον φάκελο απόκομμα πορνογραφικού περιοδικού.

Σε εκλογικό τμήμα της Πυλαίας Θεσσαλονίκης κάποιος-α επέλεξε να γράψει πάνω στο λευκό ψηφοδέλτιο «Μαύρο στον Μαυρογιαλούρο» και να το ρίξει στην κάλπη, ενώ σε δύο άλλα στο ίδιο τμήμα η δικαστική αντιπρόσωπος διαπίστωσε στην καταμέτρηση για ποιο λόγο είχαν αργήσει στο παραβάν δύο από τους νεαρούς ψηφοφόρους. Ο ένας ζωγράφισε κάτω από τη λίστα των ονομάτων ένα χαμόγελο και ένας άλλος προτίμησε να φιλοτεχνήσει τη λίστα με έναν μαίανδρο.

Σε μία περίπτωση όμως ο «Μαυρογιαλούρος» άλλαξε θέση… Ψηφοφόρος από χωριό της Πιερίας τηλεφώνησε στον έως πρότινος βουλευτή Βαγγέλη Πολύζο για να του αποδείξει ότι είναι πιστός οπαδός του. «Βαγγέλη, αγωνίζομαι για σένα. Σε ψήφισα…» του είπε με χαρά. Κανονικά ο κ. Πολύζος θα εξέφραζε την ευαρέσκειά του, αλλά προχθές δεν… βρήκε λόγια αφού σε αυτές τις εκλογές δεν ήταν υποψήφιος!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή