Υπάρχουν και ισχυροί ανάμεσα στα… «λοιπά» κόμματα

Υπάρχουν και ισχυροί ανάμεσα στα… «λοιπά» κόμματα

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί να μη φλερτάρουν με την εξουσία, μπορεί να μη χτυπούν την πόρτα της Βουλής, μπορεί να ακούν στο όνομα «λοιπά», δεν παύουν όμως να αντιπροσωπεύουν το 3% του ελληνικού λαού που ψήφισε σε αυτές τις εκλογές, συγκεντρώνοντας συνολικά περισσότερες από 200.000 ψήφους σε όλη την επικράτεια.

Την έκπληξη από τα εξωκοινοβουλευτικά κόμματα που διεκδίκησαν την ψήφο του ελληνικού λαού φέτος έκαναν οι Πράσινοι Οικολόγοι, οι οποίοι ήρθαν πρώτοι μεταξύ «λοιπών» κατακτώντας ποσοστό 1, 05% και 75.350 ψήφους.

«Είμαι πολύ ικανοποιημένος, διότι, αν και αποκλεισμένοι από όλα τα ΜΜΕ, αν και κανείς δεν ασχολήθηκε μαζί μας, με την προβολή του δικού μας οράματος, πήγαμε πολύ καλά. Ηταν έκπληξη για μας αυτό το ποσοστό. Η άνοδός μας οφείλεται στο γεγονός ότι δεν ανακαλύψαμε όψιμα το περιβάλλον, αλλά εδώ και δέκα χρόνια είμαστε συνεπείς στον οικολογικό μας αγώνα και πιστεύω ότι η προσπάθειά μας θα αποκτήσει μεγαλύτερη ένταση μέσα στα επόμενα χρόνια», είπε στην «Κ» ο υποψήφιος βουλευτής των Πράσινων Οικολόγων κ. Λεωνίδας Τσιριγκούλης, ζωγράφος.

Από την άλλη, το κόμμα της «Δημοκρατικής Αναγέννησης», που ίδρυσε ο Στέλιος Παπαθεμελής, με το ποσοστό 0,8% που συγκέντρωσε άφησε μάλλον δυσαρεστημένους τους υποψηφίους του. Ωστόσο, δεν καταθέτουν τα όπλα. «Σκοπεύουμε να συνεχίσουμε, παρότι δεν είμαστε ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα. Φυσικά, ο χρόνος που μας δόθηκε από τα ΜΜΕ ήταν ελάχιστος. Υπήρξε μια τάση που εκφράστηκε είτε με αποχή είτε με ακρότητες. Τι να κάνουμε… Εμείς δεν εκπροσωπούμε ούτε συμφέροντα ούτε χορηγούς», λέει στην «Κ» ο υποψήφιος βουλευτής της «Δημοκρατικής Αναγέννησης», κ. Εμμ. Βολουδάκης. Για τα κόμματα της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, οι συνολικά 50.000 ψήφοι που συγκέντρωσαν αποτελούν θετικό δείγμα, αν και οι προσδοκίες είναι ακόμα μεγαλύτερες, όπως λένε στην «Κ» εκπρόσωποι του ΜΕΡΑ (Μετώπου Ριζοσπαστικής Αριστεράς, που συγκέντρωσε περίπου 12.000 ψήφους.

Ικανοποίηση από τα… αριστερόστροφα αποτελέσματα της κάλπης εκφράζει η Ενωση Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς

(ΕΝ.ΑΝΤΙ.Α). «Πιστεύω ότι συμβάλαμε με τα κινήματά μας και την αντίστασή μας. Κάναμε ένα βήμα και για καινούριο εκλογικό σχήμα τα πήγαμε καλά. Εχουμε δρόμο ακόμα μπροστά μας», λέει ο εκπρόσωπος του κόμματος που συγκέντρωσε 10.580 ψήφους, Πέτρος Κωνσταντίνου.

Ευχαριστημένοι που αύξησαν τα ποσοστά τους είναι και στο ΚΚΕ μ-λ (μαρξιστικό – λενινιστικό). «Τα πήγαμε καλύτερα από τις προηγούμενες εκλογές. Συγκεντρώσαμε περίπου 8.000 ψήφους. Ενισχύθηκε ένα υπαρκτό ρεύμα και φυσικά οι δυνάμεις της Αριστεράς», ανέφερε ο Δημ. Κοτοφάκας.

Λίγο πιο χαμηλά στην κατάταξη, το Κόμμα Φιλελευθέρων μετράει άνοδο 30% από τις εκλογές του 2004. «Πήραμε πάνω από 3.000 ψήφους. Δυστυχώς, είμασταν αποκλεισμένοι από τα ΜΜΕ. Αν είχαμε την προβολή που είχε ο κ. Παπαθεμελής, ίσως μπαίναμε και στη Βουλή», λέει ο πρόεδρος του κόμματος κ. Μανώλης Καλιγιάννης.

Παραλίγο στα δάχτυλα των χεριών θα καταμετρώνταν οι ψήφοι της «Περιφερειακής Αστικής Ανάπτυξης», που κατέβηκε μόνο στην Β΄ Αθηνών (χωρίς ψηφοδέλτιο) και συγκέντρωσε 15 ψήφους, τις λιγότερες όλων των κομμάτων. «Ημουν στο χωριό μου στην Ηλεία και προσπαθούσα να σώσω το σπίτι μου από τις φλόγες. Ετσι, δεν πρόλαβα να οργανώσω τον αγώνα μου. Θα συνεχίσω όμως στις επόμενες εκλογές» λέει στην «Κ» ο πρόεδρος του κόμματος, Νίκος Κολίτσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή