«Εμείς σάς δίνουμε τα οικόπεδα και εσείς τα χτίζετε»

«Εμείς σάς δίνουμε τα οικόπεδα και εσείς τα χτίζετε»

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η οικιστική ανάπτυξη μέσω της αξιοποίησης της δημόσιας γης δεν είναι καινούρια μέθοδος για τη Ζαχάρω. Μόλις πριν από περίπου ενάμιση χρόνο ο Δήμος Ζαχάρως αποφάσισε να παραχωρήσει δωρεάν 200 οικόπεδα στο ορεινό χωριό Χρυσοχώρι σε περιοχή που είναι χαρακτηρισμένη ως «οικισμός». Οσοι αποδεχτούν τη δωρεά της γης είναι υποχρεωμένοι μέσα στους επόμενους έξι μήνες να καταθέσουν αίτηση για την έκδοση οικοδομικής άδειας, ενώ τα σχέδια των οικιών που θα ανεγερθούν είναι συγκεκριμένα, ώστε να δημιουργηθεί ένας συντεταγμένος οικισμός. Την όλη επιχείρηση έχει αναλάβει μεσιτικό γραφείο στο site του οποίου ο δήμαρχος της Ζαχάρως, κ. Πανταζής Χρονόπουλος, εμφανίζεται να διαφημίζει την πρωτοβουλία του δήμου.

«Ο Δήμος Ζαχάρως, στην προσπάθειά του για τουριστική αξιοποίηση της περιφέρειάς του, αποφάσισε να παραχωρήσει ΔΩΡΕΑΝ μια απαλλοτριωμένη από το ελληνικό Δημόσιο έκταση, συνολικής επιφάνειας 246.420 τ.μ. στην περιοχή Χρυσοχωρίου εντός των ορίων του Δήμου Ζαχάρως.

Η έκταση έχει χωριστεί σε 200 οικόπεδα, όπου καθένα από αυτά έχει επιφάνεια 500 τ.μ. περίπου. Η πρόθεση του Δήμου Ζαχάρως είναι να δημιουργηθεί ένα πρότυπο χωριό αποτελούμενο από πανομοιότυπα ξύλινα σπίτια με την ελευθερία να οικοδομηθεί ελεύθερος αριθμός τετραγωνικών μέτρων ανά μονάδα». Τα παραπάνω διαβάζει ο επισκέπτης της ιστοσελίδας στα ελληνικά, αγγλικά και γερμανικά, ο οποίος στη συνέχεια προσκαλείται να φτιάξει το εξοχικό ή και το μόνιμο σπίτι του στην περιοχή.

Ο διαχειριστής της μεσιτικής εταιρείας κ. Κώστας Καραΐσκος, μιλώντας στην «Κ» εξηγεί ότι στόχος είναι τα σπίτια εξωτερικά να είναι πανομοιότυπα έτσι ώστε ο οικισμός να είναι όμορφος. Οπως συμπληρώνει, η εταιρεία έχει συμφωνήσει με εισαγωγική εταιρεία που θα παρέχει ξυλεία από τη Σκανδιναβία για την κατασκευή των σπιτιών που θα είναι ξύλινα. «Εχουμε καταφέρει να μειώσουμε εξαιρετικά το κόστος κατασκευής των σπιτιών για τους δικαιούχους των συγκεκριμένων οικοπέδων», τονίζει. Σύμφωνα με τον κ. Καραΐσκο, η αντικειμενική αξία της γης στη συγκεκριμένη περιοχή είναι μικρή, αλλά η δωρεά έχει το νόημα της προσέλκυσης ανθρώπων. Πρόκειται για ορεινή περιοχή και δεν έχει καμία σχέση με την παραθαλάσσια Ζαχάρω όπου τα οικόπεδα αξίζουν χρυσάφι» εξηγεί ο κ. Καραΐσκος. Μάλιστα στη συγκεκριμένη περιοχή τα σχέδια του δήμου προέβλεπαν τη δημιουργία ΧΥΤΑ, αλλά τελικά προκρίθηκε η δημιουργία του οικισμού.

Η ανάπτυξη της περιοχής είναι ο στόχος της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, σύμφωνα με τον δήμαρχο Ζαχάρως κ. Χρονόπουλο. «Εστω και τα Σαββατοκύριακα να έρχεται κάποιος κόσμος είναι για εμάς κέρδος» τονίζει, διευκρινίζοντας ότι η δωρεά αποφασίστηκε 1,5 χρόνο πριν και ότι ήδη έχουν δεχθεί περίπου 65 αιτήσεις από ενδιαφερόμενους Ελληνες και ξένους. Αξίζει να σημειωθεί ότι όποιος τελικά πάρει ένα από αυτά τα οικόπεδα, θα υπογράψει συγκεκριμένο συμβόλαιο στο οποίο προβλέπεται ότι δεν μπορεί να το πουλήσει για πέντε χρόνια από τη στιγμή που θα εκδοθεί η άδεια οικοδομής.

Η έκταση που διατίθεται ήταν σε περιοχή που αν και μακριά από τη θάλασσα προσέφερε θέα και πράσινο. Σήμερα, μετά τις πυρκαγιές, δεν έχει απομείνει παρά στάχτες και αποκαΐδια στην περιοχή. Αλλωστε το Χρυσοχώρι βρίσκεται δίπλα στη Μάκιστο. Ωστόσο σύμφωνα με τον κ. Καραΐσκο όχι μόνο δεν υπήρχαν ακυρώσεις των αιτήσεων για δωρεάν απόκτηση οικοπέδου μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές, αλλά αυξήθηκε σημαντικά το ενδιαφέρον για συμμετοχή στο συγκεκριμένο εγχείρημα. Πάντως κάποιοι κάνουν λόγο για εξοχικά, η ανέγερση των οποίων θα φέρει χρήματα στους εμπλεκόμενους χωρίς όμως να βοηθήσει στην ανάπτυξη της περιοχής….

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή