Διάβημα Κύπρου στην Κομισιόν για την επίσκεψη Γκιουλ

Διάβημα Κύπρου στην Κομισιόν για την επίσκεψη Γκιουλ

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με διάβημα του πρέσβη της Κύπρου στην Κομισιόν κ. Νίκου Αιμιλίου κλιμακώνεται η αντίδραση της Λευκωσίας στην επίσκεψη του Τούρκου προέδρου κ. Αμπντουλάχ Γκιουλ στα Κατεχόμενα. Η Κυπριακή Δημοκρατία κατήγγειλε την επίσκεψη Γκιουλ στα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώ στην επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου αντέδρασε χθες και η Αθήνα. Σε δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών κ. Γιώργου Κουμουτσάκου επισημαίνεται ότι ζητούμενο είναι η επανέναρξη μιας διαδικασίας στο πλαίσιο του ΟΗΕ για εξεύρεση λύσης του Κυπριακού. «Απαιτείται ταχεία εφαρμογή της Συμφωνίας της 8ης Ιουλίου και όχι κινήσεις αντιπαραγωγικές ως προς την ουσία και τη σημειολογία τους», τόνισε ο κ. Κουμουτσάκος.

Σε δηλώσεις του πριν αναχωρήσει από την Αγκυρα ο κ. Γκιουλ υποστήριξε ότι η τουρκική πλευρά έχει κάνει με το παραπάνω αυτά που τις αναλογούσαν για λύση στο Κυπριακό, ενώ έκανε λόγο για εμπαιγμό των Τουρκοκυπρίων από τη διεθνή κοινότητα. Ο πρόεδρος της Τουρκίας συναντήθηκε αμέσως μετά την άφιξή του στα Κατεχόμενα με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ενώ το πρόγραμμα της επίσκεψης περιλαμβάνει συναντήσεις με όλους τους αρχηγούς κομμάτων και με τον Ραούφ Νενκτάς.

Εν τω μεταξύ, επίσκεψη στην Τουρκία πραγματοποιεί από χθες ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Νίκολας Μπερνς. Ο κ. Μπερνς θα έχει συναντήσεις με τον Τούρκο πρωθυπουργό κ. Ταγίπ Ερντογάν και μέλη της νέας κυβέρνησης, με επίκεντρο τη στρατηγική συνεργασία μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας. Σε δημόσια ομιλία του στην Ουάσιγκτον, λίγο πριν αναχωρήσει για την Τουρκία, ο κ. Μπερνς ανέφερε ότι είναι καιρός να ανανεωθούν και να αποκατασταθούν οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, ενώ χαρακτήρισε την Τουρκία σημαντικό στρατηγικό εταίρο στην περιοχή. Αναφέρθηκε όμως στο «αγκάθι» της συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και Ιράν στον ενεργειακό τομέα, ενώ τάχθηκε υπέρ της επανέναρξης των προσπαθειών για λύση του Κυπριακού με το μοντέλο της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή