Επικίνδυνο κοκτέιλ τοξινών στην Κορώνεια

Επικίνδυνο κοκτέιλ τοξινών στην Κορώνεια

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Μπροστά σε μια νέα, μεγάλη, οικολογική κρίση βρίσκεται και πάλι η λίμνη Κορώνεια της Θεσσαλονίκης, στις όχθες της οποίας από την περασμένη εβδομάδα εντοπίζονται, για δεύτερη φορά μετά το 2004, δεκάδες νεκρά πτηνά.

Μέλη της Ορνιθολογικής Εταιρείας, της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής και του Ελληνικού Κέντρου Περίθαλψης Αγριων Ζώων και Πουλιών (ΕΚΠΑΖ) έχουν περισυλλέξει περίπου 200 νεκρά πτηνά κυρίως φλαμίνγκος, αβοκέτες, πάπιες κι ασημόγλαρους, δείγματα από τα οποία έχουν σταλεί για εργαστηριακές αναλύσεις σε εξειδικευμένα εργαστήρια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης ενώ εκφράζονται φόβοι ότι «το φαινόμενο βρίσκεται μάλλον στην αρχή».

Αν και όσοι ασχολούνται τα τελευταία χρόνια με την τραγική κατάσταση της Κορώνειας, θεωρούσαν ότι ήταν θέμα χρόνου να ξανασυμβούν θάνατοι πτηνών, ειδικοί επιστήμονες του ΑΠΘ εμφανίζονται ιδιαίτερα ανήσυχοι και για την κατάσταση των νερών της λίμνης καθώς έχουν προσδιορίσει την αιτία στην ύπαρξη δύο ισχυρών τοξικών κυανοβακτηρίων τα οποία έχουν μετατρέψει τη λίμνη για δεύτερη φορά σε παγίδα θανάτου για τα πτηνά αλλά θεωρούν ότι εγκυμονεί και κινδύνους για τη δημόσια υγεία!

Τα απαγορευτικά μέτρα που επέβαλε η Νομαρχία Θεσσαλονίκης από το 2004 όταν έπεφταν νεκρά χιλιάδες πουλιά «χτυπημένα» από ένα άλλο μικροοργανισμό (clostridium botolinum) που προκαλούσε αλλαντίαση εξακολουθούν να ισχύουν, αλλά οι ειδικοί επιστήμονες ανησυχούν αυτή τη φορά μήπως καταναλωθούν από κυνηγούς πτηνά που έχουν μολυνθεί από τοξίνες.

Μιλώντας στην «Κ» ο εκπρόσωπος του ΕΚΠΑΖ κ. Φιλ. Πάσιος επισήμανε την ανάγκη απαγόρευσης του κυνηγιού στην ευρύτερη περιοχή και εντατικοποίησης των μέτρων που έχουν χαλαρώσει το τελευταίο διάστημα.

Το τμήμα Βιολογίας του ΑΠΘ έχει ήδη αποστείλει σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες τα αποτελέσματα των προχθεσινών αναλύσεων που έγιναν στα νερά της λίμνης.

Σύμφωνα μ’ αυτά, το νερό της λίμνης αποτελεί πλέον ένα κοκτέιλ γνωστών τοξικών κυανοβακτηρίων με κυρίαρχα τα είδη Arthrospira fusiformis και anabaenopsis arnoldii.

«To arthrospira» όπως είπε στην «Κ» η αναπληρώτρια καθηγήτρια Βιολογίας κ. Μαρία Μουστάκα «εντοπίστηκε για πρώτη φορά τον περασμένο Φεβρουάριο και σήμερα βρίσκεται σε εξαιρετικά υψηλή συγκέντρωση (1,6 δισεκατομμύρια κύτταρα ανά λίτρο νερού της λίμνης), ευνοείται από τις παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες, υψηλή αλατότητα και την παρατεταμένη ανομβρία (σ.σ. ό,τι ακριβώς συμβαίνει και πάλι και μια ακόμη φορά στην Κορώνεια η οποία έχει επιστρέψει στα δραματικά επίπεδα του 2002 με την έκτασή της στο 1/3 της αρχικής και βάθος 60-80 εκατοστά).

»Το Arthrospira παράγει δύο ισχυρές τοξίνες (ηπατοξίνη και νευροτοξίνη) και σε μεγάλες ποσότητες οδηγεί σε μαζικούς θανάτους των φλαμίγκο. Οταν ο οργανισμός αυτός συνοδεύεται στην Κορώνεια κι από άλλα τοξικά κυανοβακτήρια όπως το Anabaenopsis arnoldii (120 εκατομμύρια κύτταρα ανά λίτρο) οδηγεί σε μαζικούς θανάτους κι άλλων υδρόβιων πτηνών», επισήμανε η κ. Μουστάκα.

«Το πιθανότερο είναι ότι θα ακολουθήσουν κι άλλοι θάνατοι καθόσον οι τοξίνες συσσωρεύονται στους ιστούς των πτηνών», πρόσθεσε η ίδια.

Η τελευταία εξέλιξη εκθέτει πάντως τις κρατικές υπηρεσίες που έχουν αναλάβει να υλοποιήσουν τα έργα αποκατάστασης στη λίμνη. Την περίοδο 2005-2006 κι ενώ η Ελλάδα παραπέμφθηκε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την Κορώνεια, υποβλήθηκε το αναθεωρημένο σχέδιο αποκατάστασης της λίμνης, εγκρίθηκε από το Ταμείο Συνοχής, δόθηκε το πράσινο φως για εκταμίευση αλλά μέχρι στιγμής, για γραφειοκρατικούς λόγους, δεν έχει απορροφηθεί ούτε ένα ευρώ στα δύο πρωταρχικά έργα: την εκτροπή των χειμάρρων Λαγκαδικίου και Σχολαρίου και τη δημιουργία του δυτικού αναχώματος, με ορατή συνέπεια όχι μόνο να χαθούν τα ευρωπαϊκά κονδύλια αλλά να πληγεί ανεπανόρθωτα η αξιοπιστία των ελληνικών υπηρεσιών έναντι των ευρωπαϊκών για ζητήματα αποκατάστασης του περιβάλλοντος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή