Εμειναν εκτός Βουλής στο «παρά πέντε»

Εμειναν εκτός Βουλής στο «παρά πέντε»

3' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ετρεξαν ένα προεκλογικό «κατοστάρι»για γερά νεύρα και μεγάλες αντοχές λόγω του συμπιεσμένου χρόνου από την εξαγγελία μέχρι την ημέρα διεξαγωγής των εκλογών. Θυσίασαν οικογενειακές και προσωπικές υποχρεώσεις και εκεί πάνω στο φώτο φίνις έχασαν την πρόκριση για το Κοινοβούλιο. Παρ’ όλα αυτά, οι παρ’ ολίγον βουλευτές δεν πτοούνται και ο καθένας μετρά τις δυνάμεις του, για να συνεχίσει την πορεία του.

Τεράστιο ψυχικό κόστος

Τρεις υποψήφιοι, από τη Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ και το ΣΥΡΙΖΑ μιλούν στην «Κ» για την προεκλογική τους μάχη και τα μελλοντικά τους σχέδια.

Η κ. Ελενα Κουντουρά, υποψήφια της Ν.Δ. για την Α΄ Αθηνών και πρώτη επιλαχούσα, έχασε τη θέση της στο Κοινοβούλιο βγαίνοντας όγδοη και συγκεντρώνοντας 20.939 ψήφους. Η αγωνία της ήταν μεγάλη, καθώς μέχρι τις 3 τα ξημερώματα της Δευτέρας εκλεγόταν αλλά λόγω του εκλογικού νόμου, η έδρα που θα ελάμβανε η ίδια κερδήθηκε τελικά από το ΣΥΡΙΖΑ. «Θεωρώ εξαιρετικά καλά τα αποτελέσματα, καθώς είχα σημαντική αύξηση στους σταυρούς από τις προηγούμενες εκλογές. Αυτό το μεταφράζω θετικά, καθώς οι πολίτες που με τίμησαν με την ψήφο τους, και τους ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη τους, σημαίνει ότι παρακολούθησαν και επιδοκίμασαν το κοινοβουλευτικό μου έργο. Αλλωστε, δεν μπήκα στην πολιτική, για να πάρω μία καρέκλα, αλλά για να προσφέρω, οπότε θα είμαι στη διάθεση του κόμματος και των συμπολιτών μου. Οσο για τον προεκλογικό αγώνα, είχε τεράστιο ψυχικό κόστος και πολύ μεγάλη κούραση. Αναγκάστηκα να παραμελήσω την οικογένειά μου. Δεν είχα άλλη επιλογή. Οσο για το οικονομικό σκέλος, δεν είχα δυνατότητες να δαπανήσω μεγάλα ποσά αλλά είχα φροντίσει να κάνω εγκαίρως τον προϋπολογισμό».

Ο πρώην βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, Σπύρος Βούγιας κατέβηκε για πρώτη φορά στην Α΄ Θεσσαλονίκης, που παραδοσιακά έδινε έξι έδρες στο κόμμα του. Ο ίδιος ήρθε έκτος αλλά το ΠΑΣΟΚ έχασε την 6η έδρα και κατά συνέπεια ο ίδιος έμεινε εκτός Βουλής. «Αν σκεφτεί κανείς ότι συγκέντρωσα περίπου 25.000 ψήφους, δεν πήγα και άσχημα. Το ΠΑΣΟΚ, όμως, έχασε στην Α΄ Θεσσαλονίκης 3 ποσοστιαίες μονάδες, οι οποίες διέρρευσαν είτε προς την Αριστερά είτε σε αποχή. Αυτή η συρρίκνωση δεν με βοήθησε και θεωρώ ότι μου έλλειψαν οι πιο κεντροαριστερές αλλά και οι «κοινωνικές» ψήφοι από την διευρυμένη βάση του ΠΑΣΟΚ. Φυσικά, αρκετοί ψήφισαν με γνώμονα την κυρίαρχη εικόνα ορισμένων υποψηφίων… Δεν πειράζει. Εγώ απόλαυσα την προεκλογική μου εκστρατεία, τη βίωσα σαν γιορτή, αφού κάθε βράδυ συναντούσα τους ψηφοφόρους και φίλους μου στο Sante, το παραδοσιακό προεκλογικό μου στέκι, καθώς δεν διέθετα ούτε προεκλογικό κέντρο ούτε αφίσα. Ετρεξα και κουράστηκα αρκετά. Στενοχωρήθηκα λίγο, δεν το κρύβω. Ισως ήμουν υπεραισιόδοξος και για μένα προσωπικά αλλά και για το ΠΑΣΟΚ. Οσο για την προεκλογική μου καμπάνια, θεωρώ ότι δεν αξιοποίησα αρκετά την τηλεόραση, ενώ καθυστέρησε και η επιβεβαίωση της ένταξής μου στο ψηφοδέλτιο. Οικονομικά, θα έλεγα ότι ήταν μια μάλλον φθηνή εκστρατεία για την οποία ξόδεψα περίπου 45.000 ευρώ, δηλαδή τα μισά από το επιτρεπόμενο όριο. Τώρα, έχω επιστρέψει στην καθημερινότητά μου. Μάλιστα, την επομένη των εκλογών πήγα στο πανεπιστήμιο, όπου διαπίστωσα ότι μου είχαν λείψει οι φοιτητές μου»..

Για 600 σταυρούς

Αναμενόμενο θεωρεί το αποτέλεσμα, ο υποψήφιος βουλευτής και μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Νίκος Βούτσης, ο οποίος δεν εξελέγη βουλευτής στην Α΄ Αθηνών για 600 ψήφους, καθώς συγκέντρωσε 5.231 τη στιγμή που ο εκλεγείς κ. Περ. Κοροβέσης συγκέντρωσε 5.880. «Ημουν προετοιμασμένος ότι θα είχαν προβάδισμα σε σταυρούς όσοι είχαν κατέβει στις δημοτικές εκλογές ή ήταν δημοτικοί σύμβουλοι, καθώς είχαν συνεχή και άμεση επαφή με τον κόσμο. Αν και είμαι ικανοποιημένος από την πορεία μου, σκέφτομαι να κλείσω αυτή τη διαδρομή, καθώς κατεβαίνω στις εκλογές από το 1977. Ας προχωρήσουν τώρα τα νεότερα στελέχη. Φυσικά παραμένω στην υπηρεσία του κόμματος».

Ο κ. Βούτσης θεωρεί ότι η κόπωση του προεκλογικού αγώνα ήταν τεράστια, η οικογένειά του σημείωνε καθημερινές απουσίες για τρεις εβδομάδες.«Ευτυχώς, τα έξοδα ήταν μηδαμινά», λέει στην «Κ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή