Η γραφειοκρατία στράγγιξε την Κορώνεια

Η γραφειοκρατία στράγγιξε την Κορώνεια

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Επιστολή στον πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή με την οποία θα ζητεί να ξεπεραστούν τα γραφειοκρατικά προβλήματα για να προχωρήσουν τα έργα του σχεδίου που αφορούν τη διάσωση της λίμνης Κορώνεια θα στείλει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Θεσσαλονίκης.

Αυτό ανακοίνωσε χθες ο νομάρχης κ. Παν. Ψωμιάδης μετά την έκτακτη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου για την αντιμετώπιση της νέας οικολογικής κρίσης που εκδηλώθηκε τις τελευταίες ημέρες στη λίμνη Κορώνεια, όπου δεκάδες πτηνά κυρίως φλαμίνγκος, αβοκέτες, ασημόγλαροι πέφτουν νεκρά χτυπημένα από το κοκτέιλ τοξικών κυανοβακτηρίων που κυριαρχεί στη λίμνη.

Οι ειδικοί επιστήμονες που συμμετείχαν στη σύσκεψη εκτίμησαν ότι βρισκόμαστε στην αρχή του φαινομένου το οποίο ακόμη κι αν υποχωρήσει από τις βροχές θα επαναληφθεί στο μέλλον κι άλλες φορές. Οπως είπε χαρακτηριστικά η αναπληρώτρια καθηγήτρια Βιολογίας του ΑΠΘ κ. Μαρία Μουστάκα «και στην καλύτερη περίπτωση και με το καλύτερο σχεδιο διάσωσης της λίμνης και να προχωρούν τα έργα, η Κορώνεια για τα επόμενα δέκα χρόνια δεν θα ανακάμψει». Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης ο κ Ψωμιάδης αναφερόμενος στην παρούσα οικολογική κρίση που έχει προκαλέσει για μια ακόμη φορά την κινητοποίηση των αρμοδίων φορέων, επανέλαβε πολλές φορές τη φράση «όχι πανικός». Τόνισε ότι έχουν δοθεί οδηγίες για την εφαρμογή των απαγορευτικών μέτρων, τα οποία ισχύουν εδώ και καιρό (απαγόρευση κυνηγιού, ψαρέματος, προσέγγισης και κάθε άλλης δραστηριότητας γύρω από τη λίμνη κ.ά). Πρόκειται για τα μέτρα που εφαρμόζει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Θεσσαλονίκης μετά τον θάνατο χιλιάδων πτηνών στην Κορώνεια το 2004, ενώ θα ενταθούν οι περιπολίες και οι έλεγχοι για την παρακολούθηση της ρύπανσης από τα εργοστάσια ακόμα και τις νυχτερινές ώρες.

Επιστήμονες, μέλη της Ορνιθολογικής Εταιρείας και του Κέντρου Περίθαλψης Αγριων Ζώων και Πουλιών θεωρούν ότι τα δύο τοξικά κυανοβακτήρια που κυριαρχούν στη λίμνη απειλούν τα φλαμίνγκος, ο αριθμός των οποίων εκτιμάται σε 10.000 αλλά και τα άλλα είδη πουλιών, αν συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες η ανομβρία και οι υψηλές θερμοκρασίες που συμβάλλουν στην εκδήλωση του φαινομένου όπως είχε συμβεί και το 2004. Υπάλληλοι των υπηρεσιών συγκεντρώνουν πάντως τα νεκρά πτηνά για να μην γίνουν τροφή σε άλλα ζώα της περιοχής. Ο νομάρχης Θεσσαλονίκης παραδέχθηκε ότι έχουν καθυστερήσει τα έργα που προβλέπονται από το αναθεωρημένο σχέδιο διάσωσης και ανασυγκρότησης της λίμνης, συνολικού προϋπολογισμού 80 εκατομμυρίων ευρώ. Οπως ειπώθηκε στη σύσκεψη, έχει ξεκινήσει μόνο το αποχετευτικό έργο της πόλης του Λαγκαδά για να μην καταλήγουν -όπως συμβάινει σήμερα- χωρίς επεξεργασία τα αστικά λύματα στη λίμνη. Παρά τα όσα έχουν επιφέρει η υπεράντληση υδάτων για άρδευση, η ρύπανση από βιομηχανικά και αστικά απόβλητα (δεκαετίες 80-90 μέχρι σήμερα), αφανισμός ψαριών (1995), θάνατοι χιλιάδων πτηνών (2004), αποξήρανση, καταπατήσεις (1990 και μετά), απαγόρευση καθε δραστηριότητας των κατοίκων στη λίμνη και παρά τα δύο σχέδια που εκπονήθηκαν δεν έχει ξεκινήσει ακόμη κανένα έργο που θα προσφέρει προστασία του οικοσυστήματος και ποιοτική – ποσοτική αναβάθμιση των νερών).

Χαρακτηριστικό του τρόπου που αντιμετωπίζουν την τραγική κατάσταση της Κορώνειας οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, η χθεσινή διαπίστωση, ότι δεν υπάρχει κανένα πρόγραμμα παρακολούθησης των νερών της παρ’ όλο που πρόκειται για την πιο υποβαθισμένη από ρύπους και υπερλαντλήσεις λίμνη της χώρας!

Ευθύνες

«Για τη σημερινή κατάσταση της Κορώνειας έχουν όλοι ευθύνες. Το έργο αποκατάστασης της λίμνης είναι πολύ δύσκολο. Υπάρχουν καθυστερήσεις από την Ε.Ε., από τα συναρμόδια υπουργεία, αλλά κι από τις υπηρεσίες της Νομαρχίας, επειδή μας λείπει το 60% του προσωπικού. Η Νομαρχία Θεσσαλονίκης έχει μόνο έναν υδραυλικό μηχανικό που σαφώς δεν μπορεί να παρακολουθήσει 5-6 έργα μαζί», κατέληξε ο κ Ψωμιάδης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή