Ηλιος, ασπίδα για αυτοκτονίες

Ηλιος, ασπίδα για αυτοκτονίες

1' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H έντονη ηλιοφάνεια και οι στενοί δεσμοί εντός του οικογενειακού περιβάλλοντος προστατεύουν τους Ελληνες από αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές και συγκεκριμένα την αυτοκτονία. Στην Ελλάδα, ο δείκτης αυτοκτονιών είναι μεταξύ των χαμηλοτέρων της Ευρώπης με μόλις 4-5 αυτοκτονίες ανά 100.000 κατοίκους, τη στιγμή που π.χ. στη Λιθουανία και τη Ρωσία σημειώνονται 70-80 αυτοκτονίες ανά 100.000 κατοίκους.

Οπως επισήμανε χθες ο πρόεδρος της Ψυχιατρικής Εταιρείας Ανατολικής Ευρώπης και Βαλκανίων, καθηγητής κ. Γεώργιος Χριστοδουλου, με αφορμή το 1ο Ψυχιατρικό Συνέδριο Ανατολικής Ευρώπης που ξεκινάει μεθαύριο στη Θεσσαλονίκη, οι αυτοκτονίες αποτελούν ένα μείζον πρόβλημα στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Είναι ενδεικτικό ότι στις εννέα πρώτες θέσεις στη λίστα των ευρωπαϊκών χωρών με τους περισσότερους θανάτους από αυτοκτονία βρίσκονται ανατολικές χώρες. Στην αυτοκαταστροφική συμπεριφορά και τις ψυχολογικές και ψυχιατρικές επιπτώσεις των στερήσεων και των ανθρωπογενών και φυσικών καταστροφών θα αναφερθούν οι ειδικοί κατά τη διάρκεια του συνεδρίου.

Ο κ. Χριστοδούλου, μιλώντας για τις πρόσφατες πυρκαγιές στη χώρα μας, επισήμανε την ανάγκη να υπάρξει μέριμνα ώστε οι άνθρωποι που επλήγησαν «να μην ξεχαστούν» και να έχουν συνεχή ψυχολογική στήριξη.

Οι συνήθεις εκδηλώσεις μετά μία καταστροφή είναι οξεία αντίδραση στρες, μετατραυματική διαταραχή -όταν το άτομο συνειδητοποιήσει τί συνέβη-, κατάθλιψη, εκδηλώσεις πανικού και κατάχρηση ουσιών. Πιο ευάλωτα είναι συνήθως τα παιδιά, οι έφηβοι και οι γυναίκες που έχουν ζήσει από κοντά το τραυματικό γεγονός ή έχουν τραυματιστεί σωματικά και αναβιώνουν το γεγονός μέσω των ΜΜΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή